Recept dana: Braunis kolači s višnjama
Braunis kolači su jednostavni za pripremu, a pritom ih svi vole. Još kad u njih ubacimo višnje... Sočni i neodoljivi, ovi će kolači jednostavno „nestati“ s tanjira.
Sastojci:
- 2 kašike kakao praha,
- 45 ml kipuće vode,
- 300 g crne čokolade,
- 225 g putera,
- 190 g šećera,
- 3 jajeta,
- 75 g brašna,
- prstohvat soli
- 3 kašike višanja iz kompote (može i svežih)
Priprema:
1. U lončiću pomešati kakao prah i kipuću vodu. Dobro izmešati kako bi se kakao otopio.
2. Čokoladu i puter otopite na pari. Kad se otope, ostaviti da se malo prohlade, nekih 5 minuta.
3. Mikserom izmešati jaja sa šećerom.
4. Kada se jaja zapene, dodati im pripremljeni kakao i otopljenu čokoladu i puter. Promešati sve kašikom ili kutlačom.
5. Nežno umešati brašno i so, pa na kraju dodati i višnje.
6. Manji kalup za kolače obložiti papirom za pečenje, pa u njega izliti pripremljenu smesu.
7. Staviti da se peče u rerni zagrijanoj na 190 stepeni. Peći 40–45 minuta.
8. Pečeni kolač ostaviti da se hladi u kalupu, a kad se potpuno ohladi iseći ga na kocke i poslužiti.