Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PITA KOJU ĆETE OBOŽAVATI! Novak Đoković je BANICU tamanio u Bugarskoj, a ovo je originalni recept (FOTO)

23.09.2024. 14:23 15:04
Piše:
баница
Foto: youtube prinstcrin/ On My Table

Na mrežama se pojavila fotografija na kojoj Novak Đoković jede lokalni specijalitet - bugarsku banicu.

Ova vrsta pite sadrži belo brašno i gluten, koje je naš teniski as pre mnogo godina izbacio iz ishrane.

Bugarski specijalitet, koji je jeo Novak Đoković, zove se banica. Ona se pravi od belog brašna, a poznato je da je on ovu namirnicu odavno izbacio iz ishrane. Zbog toga su fanovi burno reagovali na mrežama i ostavili brojne komentare.

Sastojci:

200 ml ulja

2 kašike jabukovog sirćeta

400ml slane, hladne vode

1 kg belog brašna

Nadev:

400g punomasnog sira

4 jaja

250g putera ili margarina

баница
Foto: youtube prinstcrin/ On My Table

Priprema:

Zamesiti mekše testo od brašna, ulja, sirćeta i slane vode. Mesiti sve dok ne počne da se odvaja od ruku i radne površine.

Testo podeliti na 4 dela, svaki od njih dalje mesiti, pa podeliti na 5 loptica. Svaku lopticu razviti na veličinu tanjirića za tortu, pa obilno namazati rastopljenim puterom i poređati jednu na drugu. Ove 4 gomile sa po 5 listova treba pokriti krpom i ostaviti 10 minuta da miruju.

Svaku "gomilu" posebno razvući preko čarsava u tanku koru, obrezati krajeve, pa poškropiti rastopljenim puterom (koji je ostao od mazanja testa) i filom od sira i jaja.

Uz pomoć krpe uviti rolnu i staviti je u namazani pleh. Isto uraditi sa svim "gomilama". Testo ređati u razmacima, jer se listovi moraju ispeći sa svih strana, da bismo dobili hrskavu koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle izvesnog vremena pokriti papirom da ne izgori, pa peći dalje sve ukupno oko 40 minuta, a krajnji proizvod treba da bude hrskav spolja i mekan iznutra.

Ovi sastojci izazvali su burne reakcije i komentare ispod Novakove fotografije na kojoj se pohvalio kako uživa u ukusu poznatog bugarskog jela.

Izvor:
Dnevnik, Espreso
Piše:
Pošaljite komentar