OVU TORTU ĆETE POŽELETI SVAKI DAN DA JEDETE! Popularni fud-bloger otkriva jedinstveni recept
Ekonomista sa pasijom za kuvanje Dejan Stanković, na društvenim mrežama poznatiji pod pseudonimom „Lični Harlekin”, jedan je od popularnijih fud-blogera, koji svojim delicijama u kojima donosi različite kombinacije ukusa, pod parolom da treba izaći iz okvira jer se time stvara magija, mami veliki broj pratilaca.
Voli da eksperimentiše sa receptima, a priznaje nam i da se, kada mu se učini da bi moglo da bude ukusnije, desi da izmeni i recept legendarne Džuli Čajld. Često eksperimentiše sa kombinacijom začina ili načinom pripreme jela.
– U poslednje vreme bih sve što se sprema u tiganju pekao u rerni, jer zdrav život podrazumeva manje ulja. Takođe se trudim i da ubacim boje, da bude šareno. Nisam fan slatkog u slanim jelima, pa u nekim sitacijama eksperimentišem sa voćem u slanim salatama ili jelima po ugledu na svetske kuvare. E, tu nekad znam da pogrešim – priča Dejan Stanković.
Slatkiši su, reklo bi se, njegova specijalnost, ali ni slana jela ne zaobilazi pa se tako na njegovim profilima na Instagramu i Tiktoku mogu pronaći predlozi za svaku priliku. Kuvanju su ga, kao savršene domaćice, privukle majka i baka.
– One su mi bile uzor i model po kome sam učio da kuvam. Sećam se jednom da mi je majka rekla da lepo kuvam, ali da joj se ne sviđa jer ostavljam veliki „lom” za sobom i da to nije dobro. Sada, kada kuvam, svaki trenutak je utegnut. Drago mi je jer sam, od kako pamtim, bio ravnopravni učesnik u kuvanju. Nekada je to bilo samo mućenje šlaga ili mešanje smese za puding dok ne provri mleko – kaže za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Dejan Stanković i dodaje da se spontano dogodilo da je postao fud-bloger. – Verujem da bi naše mame i bake, mada je i otac bio izvrstan kuvar, bili influenseri da su živeli u toj eri. Sećam se da sam prvi post na Instagramu objavio tako što sam pozvao moju drugaricu Tanju na palačinke kako bih je slikao. Kasnije sam počeo da pratim trendove i prilagođavam se njima. Nekako su ljudi primetili iskrenost u pisanju i lepe recepte i počeli da dolaze. Sada je već drugačije, kao afirmisani bloger imam obavezu da budem tu kako bih možda nekome dao ideju za neki obrok ili desert.
Kako dalje objašnjava, za kuvanje mora da postoji ideja. U njegovom slučaju potraga za idejama i inspiracijom u kuhinji svakodnevna su rutina, jer voli da se hrani raznovrsno. Piletinu i povrće savetuje kao dobru kombinaciju za jedan ukusan obrok, koji svi lako možemo da napravimo.
– Piletinu uvek imamo u zamrzivaču, povrće takođe, pa makar to bio i samo smrzuti grašak, koji može da postane pire. Kombinacija začina i lepo aranžiranje jela i, eto ga jelo koje i nutritivno bogato, a i na tanjiru izgleda kao da je iz restorana sa Mišelinovom zvezdicom.
V. B.
Za korice:
1 kašika svinjske masti
1 jaje
200 ml mleka
100 g šećera
1 ravna kašičica sode bikarbone
oko 500 g brašna
Za fil:
1,5 l mleka
400 g šećera
3 pudinga od vanile
1 kašika gustina
250 g margarina
Najpre pripremiti korice: od navedenih sastojaka se umesi glatko testo pa se oblikuje valjak i iseče se 12 delova. Rerna se zagreje na 200 stepeni. Svaki od 12 delova se razvuče prečnika 26 ili 28 centimetara (neće se pogrešiti ni u jednom slučaju). Korica se peče na izvrnutoj tepsiji oko pet minuta. Dok se jedna peče, na drugoj tepsiji se priprema naredna korica i tako do kraja. Ja se uvek trudim da svaka korica bude za nijansu pečenija od prethodne kako kako bi se dobio balajaž prelaz na torti.
Potom pripremiti fil: u litar mleka se sipa 350 g šećera i stavi se na ringlu da proključa. U preostalih 1/2 l mleka stavi se puding, gustin i ostatak šećer da se lepo razbije. Kad mleko provri skloni se sa vatre i lagano se uliva razmućeni puding. Vrati se na ringlu da obrne još jedan ključ. Na fil se zalepi kesa i ostavi se da se skroz ohladi.
Za to vreme se penasto umuti margarin i kada i puding i margarin budu približne ili iste temperature sjedine se mikserom. Filuju se sve korice. Ako su različitih boja zbog različitog pečenja onda se pazi da se slože nijanse. Da ne bude kao meni - tamna u sredini.
Ovde možete pogledati još jedan Dejanov zanimljiv recept: