Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JELO OBAVEZNO SPREMITE DANAS Donosi zdravlje, sreću i blagostanje; Evo kada se po običaju jede

17.12.2024. 11:40 12:17
Piše:
жито
Foto: Pixabay.com

Veruje se da donosi sreću, zdravlje i blagostanje porodici, a ujedno je i priprema za Božić.

Ovo jelo je obavezno za 17. decembar, ali se prema običajima jede tek sutradan, na praznik prepodobnog Save, poznatog i kao "savica".

Veruje se da donosi sreću, zdravlje i blagostanje porodici, a ujedno je i priprema za Božić

Potrebni sastojci:

1/2 kg pšenice

250 g kukuruza

250 g oraha

6 kašika meda

Spremanje:

Priprema žita: Pšenicu i kukuruz prelijte vodom i ostavite malo, kako bi omekšali.

Kuvanje: Nakon toga, dodajte čistu vodu i kuvajte na niskoj temperaturi oko dva do tri sata, dok tečnost ne ispari, a zrna ne omekšaju.

Dodavanje orašastih plodova i meda: U skuvanu mešavinu dodajte med i iseckane orahe. Dobro promešajte.

Posluživanje: Jelo se može poslužiti odmah, ali je još ukusnije ako odstoji nekoliko sati.

Veruje se da je pripremanje varice, kao i njeno konzumiranje, ritual koji obezbeđuje zdravlje i sreću za celu porodicu. Jelo je simbol plodnosti i zaštite, a s obzirom na to da se povezuje sa predbožićnim vremenom, često se smatra kao priprema za dolazak Božića, kada se očekuje božji blagoslov i mir u domu.

Zanimljivo je što je varica, osim u čast Svete Varvare, poznata i kao "savica" jer se jede na praznik Svetog Save, te se time povezuje i sa duhovnim aspektom obeležavanja ovog vremena godine.

Izvor:
Dnevnik, Espreso
Piše:
Pošaljite komentar