light rain
3°C
05.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1155
usd
113.9588
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕЛО ОБАВЕЗНО СПРЕМИТЕ ДАНАС Доноси здравље, срећу и благостање; Ево када се по обичају једе

17.12.2024. 11:40 12:17
Пише:
Извор:
Дневник, Еспресо
жито
Фото: Pixabay.com

Верује се да доноси срећу, здравље и благостање породици, а уједно је и припрема за Божић.

Ово јело је обавезно за 17. децембар, али се према обичајима једе тек сутрадан, на празник преподобног Саве, познатог и као "савица".

Верује се да доноси срећу, здравље и благостање породици, а уједно је и припрема за Божић

Потребни састојци:

1/2 кг пшенице

250 г кукуруза

250 г ораха

6 кашика меда

Спремање:

Припрема жита: Пшеницу и кукуруз прелијте водом и оставите мало, како би омекшали.

Кување: Након тога, додајте чисту воду и кувајте на ниској температури око два до три сата, док течност не испари, а зрна не омекшају.

Додавање орашастих плодова и меда: У скувану мешавину додајте мед и исецкане орахе. Добро промешајте.

Послуживање: Јело се може послужити одмах, али је још укусније ако одстоји неколико сати.

Верује се да је припремање варице, као и њено конзумирање, ритуал који обезбеђује здравље и срећу за целу породицу. Јело је симбол плодности и заштите, а с обзиром на то да се повезује са предбожићним временом, често се сматра као припрема за долазак Божића, када се очекује божји благослов и мир у дому.

Занимљиво је што је варица, осим у част Свете Варваре, позната и као "савица" јер се једе на празник Светог Саве, те се тиме повезује и са духовним аспектом обележавања овог времена године.

Извор:
Дневник, Еспресо
Пише:
Пошаљите коментар