OVIH 6 NAMIRNICA JE BOLJE JESTI SIROVE: U izvornom obliku su zdravije i zadržavaju najviše hranljivih materija
Iako ih mnogi kuvaju ili spremaju na neki drugi način, namirnice poput brokolija i karfiola je ipak bolje jesti sirove.
I dok se kod nekih namirnica kuvanjem poboljšava nutritivna vrednost, za druge je preporuka da se jedu sirove, jer u tom obliku zadržavaju najviše hranljivih materija.
Celer
Ukoliko jedete sirovi celer, unećete veću količinu antioksidanata i vitamina K nego kada ga jedete kuvanog.
Crveni kupus
U poređenju sa kuvanim, sirovi crveni kupus sadrži veću količinu antioksidanata, ali i vitamina C.
Brokoli
Kao i crveni kupus i sirovi brokoli sadrži veću količinu vitamina C, ali i sulforafana. Ovaj spoj se smatra dobrom kombinacijom u borbi protiv karcinoma i upala, koja slabi tokom kuvanja.
Karfiol
Sirovi karfiol ima veću koncentraciju vitamina C i drugih hranljivih sastojaka, u poređenju sa kuvanim.
Kelj
Kao i kod prethodno navedenih namirnica, sirovi kelj sadrži veću koncentraciju vitamina C i antioksidanata, u poređenju sa kuvanim.
Crvena paprika
Sirova crvena paprika sadrži više vitamina C i antioksidanata u poređenju sa kuvanom.
Informer.rs/ Dnevnik