ОВИХ 6 НАМИРНИЦА ЈЕ БОЉЕ ЈЕСТИ СИРОВЕ: У изворном облику су здравије и задржавају највише хранљивих материја
Иако их многи кувају или спремају на неки други начин, намирнице попут броколија и карфиола је ипак боље јести сирове.
И док се код неких намирница кувањем побољшава нутритивна вредност, за друге је препорука да се једу сирове, јер у том облику задржавају највише хранљивих материја.
Целер
Уколико једете сирови целер, унећете већу количину антиоксиданата и витамина К него када га једете куваног.
Црвени купус
У поређењу са куваним, сирови црвени купус садржи већу количину антиоксиданата, али и витамина Ц.
Броколи
Као и црвени купус и сирови броколи садржи већу количину витамина Ц, али и сулфорафана. Овај спој се сматра добром комбинацијом у борби против карцинома и упала, која слаби током кувања.
Карфиол
Сирови карфиол има већу концентрацију витамина Ц и других хранљивих састојака, у поређењу са куваним.
Кељ
Као и код prеthodno наведених намирница, сирови кељ садржи већу концентрацију витамина Ц и антиоксиданата, у поређењу са куваним.
Црвена паприка
Сирова црвена паприка садржи више витамина Ц и антиоксиданата у поређењу са куваном.
Informеr.rs/ Дневник