OVIH 5 NAMIRNICA SU PRAVE UBICE A SVI IH JEDEMO: Najviše podižu holesterol, a EVO ŠTA nutricionistkinja savetuje (Foto)
Obratite pažnju na ove namirnice, jer su prave ubice za naš organizam.
Povišen holesterol znači da je došlo do potencijalno opasne promene u odnosu masnih supstanci koje cirkulišu u vašem krvotoku.
Smatra se da je u više od 50 odsto slučajeva uzrok 'skoka' masti ishrana zasnovana na namirnicama bogatim zasićenim mastima, kaže nutricionistkinja Dijana Radetić. Povišen holesterol dovodi do stvaranja masnih naslaga na arterijama, a na kraju i do njihovog začepljenja.
Ovom poremećaju doprinose i stanja kao što su smanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza), dugotrajno pušenje, konzumacija velikih količina alkohola, kafe, fizička neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, upotreba oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija.
CRVENO MESO
Crveno meso kao što su govedina, svinjetina i jagnjetina bogato je zasićenim masnim kiselinama.
Najviše masti sadrže pljeskavice, ćevapi, rebarca, kotleti i pečenje. To ne znači da je neophodno potpuno izbegavati ove namirnice, već ih samo povremeno konzumirati. Ograničite količinu na 90 grama i birajte posnije delove mesa', savetuje nutricionistkinja.
PRŽENA HRANA
Paniranje (brašno, jaja, prezle) i prženje u dubokoj masnoći povećava energetsku vrednost namirnica iz zasićenih masti. Bolje je kuvati hranu u sopstvenoj masti ili samo malo nauljenu u rerni, savetuje.
MESNE PRERAĐEVINE
Viršle, kobasice i slični proizvodi rade se od mesnih ostataka, masnoće koja je skinuta s mesa, ali i životinjske kože, pa zbog toga imaju visok nivo zasićenih masti.
PEKARSKI PROIZVODI
Peciva se najčešće prave sa margarinom, koji je proizvod hidrogenizacije ulja (pojednostavljeno, uljima se dodaje vodonik da bi proizvod postao čvrst).
"Pretvaranjem ulja u čvrst proizvod dobijaju se trans masti koje lako oštećuju unutrašnje zidove krvnih sudova. Izbegavanje pekare je najbolja opcija ili pravljenje peciva kod kuće sa kontrolisanim sastojcima", predlaže Dijana.
SLATKIŠI I GRICKALICE
Slatkiši i grickalice nisu samo izvor skrivenih šećera i soli, već sadrže i veliku količinu transmasnih kiselina. I u ovom slučaju ih je najbolje izbegavati kad god je to moguće ili pripremati domaće kolače.
Obratite pažnju,
Prekomerno konzumiranje alkohola može dovesti do povećanja nivoa holesterola i triglicerida u krvi, povećanja krvnog pritiska, a potom i srčane insuficijencije. Prekomerna konzumacija alkohola dovodi do masne jetre.
Pušenje smanjuje nivo dobrog holesterola (HDL) i povećava nivo lošeg holesterola (LDL). Hemikalije u duvanskom dimu oštećuju zidove krvnih sudova, što dovodi do taloženja štetnih masnih naslaga.
Stilkurir.rs