Ovaj recept za slatki HLEB OD BUNDEVE sa čokoladom će vas ODUŠEVITI, A JAKO JE JEDNOSTAVAN
Čim jesen zakuca na vrata, bundeva mnogima postaje nezaobilazna namirnica u kuhinji.
Izvor je hranljivih materija, a narandžasta boja znači da je bogata beta-karotenom. Dobra stvar kod bundeve je to što se može kombinovati s pirinčem, testeninom, a može biti i glavni sastojak guste supe. Naravno da bundeva nije rezervisana samo za slana jela. Svi volimo bundevaru, jelte.
Još jedan jesenji favorit je hleb od bundeve.
Gotov za sat i po, ovaj meki i sočni hleb od bundeve sa dodatkom čokolade savršena je doza slatkoće i jesenjihmirisa u kojima želimo da uživamo ovih dana. Aromi svakako pogoduju cimet, muskatni oraščić i sok od pomorandže koji ovaj jednostavan recept pretvaraju u savršeni desert, ali i slatki doručak.
Sastojci
200 grama glatkog brašna
2 kašičice mlevenog cimeta
2 veća jajeza
150 grama smeđeg šećera
340 grama pirea od bundeve
120 mililitara biljnog ulja
60 mililitara soka od pomorandže
120 grama komadića čokolade
1 kašika sode bikarbone
1 kašičica muskatnog oraščića
1 kašičica mlevenog karanfilića
1 kašičica mlevenog đumbira
Spustite rešetku na donji treći položaj, kako hleb ne bi prebrzo porumeneo i zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić, karanfilić, đumbir i so. Zatim u drugoj posudi umutite jaja i smeđi šećer pa dodajte i umutite prethodno napavljen pire od obarene bundeve, biljno ulje i malo soka od pomorandže. Sve pomešajte, ali ne morate mnogo da pazite, jer smesa ne mora da bude glatka. Na kraju dodajte i naseckanu čokoladu i lagano sve promešajte.
Smesu izlijte u pripremljeni kalup (obložen papirom za pečenje ili premazan s malo putera ili kokosovog ulja) i pecite sat vremena, s tim da na pola pečenja možete prekriti hleb aluminijskom folijom, kako se kora ne bi prepekla. Kad sat pokaže 55 minuta od početka pečenja, svakih pet minuta hleb proveravajte čačkalicom. Hleb je gotov kad zabodena čačkalica ostane čista ili sa svega nekoliko mrvica.
Ostavite hleb u kalupu dok se ne ohladi. Dobra stvar je to što ovaj hlebmože na sobnoj temperaturi da stoji od tri do četiri dana ili u frižideru do sedam dana. Ako pretekne
Pire od bundeve
Pire od bundeve napravite tako da bundevu prepolovite, očistite od koštica i pečete polovine očišćene bundeve oko 35 minuta na 200 stepeni. Nakon što omekša, izvadite je i malo ohladite, a zatim kašikom izvadite „meso“ bundeve i viljuškom ili mikserom ga pretvorite u pire. Ovaj domaći pire od bundeve može da stoji u frižideru do nedelju dana, a možete ga koristiti za brojne recepte, slatke i slane.