Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVAJ KOLAČ MAĐARI OBOŽAVAJU Rodio se u rukama OVOG MAJSTORA, EVO ORIGINALNOG RECEPTA

23.11.2024. 23:54 00:00
Piše:
Шомлои галушка
Foto: Youtube printscreen/hungariankitchen

Šomloi galuške je tradicionalni mađarski desert. Ime potiče od brda Šomlo, regije u Mađarskoj poznate po vinima.

Ppoput naše Karađorđeve šnicle, i ovaj recept je kreirao kuvar: Karolj Goleric, šef restorana u Budimpešti, dok je njegov kolega Bela Šoč razradio tehniku pripreme. 

Prvi put je predstavljen na Svetskoj izložbi u Briselu 1958. godine i od tada je postao popularan u Mađarskoj i širom sveta.
Evo recepta za pripremu šomloi galuški:
Sastojci:
Za patišpanj:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike kakaa (za tamni sloj)
Za fil:
1 l mleka
3 kesice pudinga od vanile (ili 3 kašike gustina)
150 g šećera
2 vanilin šećera
Za sirup:
200 ml vode
100 g šećera
1 kašika ruma (po želji)
Za dekoraciju:
200 ml slatke pavlake (za šlag)
50 g čokolade (za narendati ili rastopiti)
Priprema:
Pravljenje patišpanja:
Umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati šećer i jedno po jedno žumance. Lagano umešati brašno. Smesu podeliti na dva dela, u jedan dodati kakao. Peći u dva sloja (svetli i tamni) na 180°C oko 15 minuta u plehu obloženom papirom za pečenje.
Fil od vanile:
U mleku skuvati puding sa šećerom i vanilin šećerom. Mešati dok se zgusne.
Sirup:
U vodi skuvati šećer i dodati rum po želji.
Sklapanje deserta:
Na dno posude staviti tamni patišpanj, preliti ga sirupom, pa premazati pudingom. Dodati svetli patišpanj, ponoviti postupak. Završiti slojem pudinga. 
Prekriti šlagom i posuti rendanom čokoladom ili prelivom od istopljene čokolade. Ostaviti u frižideru nekoliko sati (najbolje preko noći).
Kašikom vaditi galuške (grumenčiće) i servirati u činije. Po želji, dodatno preliti čokoladnim prelivom.
 

Izvor:
Dnevnik, I. R.
Piše:
Pošaljite komentar