NEKADA SU JE KORISTILI ZA IZAZIVANJE ABORTUSA Neki delovi, koji se pojavljuju tek u određenom periodu, opravdavaju naziv "otrovnica", a danas ...
U prošlosti je peršunovo ulje imalo jednu, ne tako lepu, namenu
Kada pročitamo ovakve naslove, zaista deluje da hranu koju jedemo uzimamo zdravo za gotovo, ne udubljujući se u sve njene prednosti, ali i opasnosti. Drugi put zaredom u trci za „otrovnicu“ godine pobedila je biljka koju koristimo u ishrani i to svakodnevno. Štaviše, mnogi od vas bi je svrstali na listu najzdravijih namirnica.
Naime, botanička bašta Vandsbek ove godine je najotrovnijom biljkom proglasila – peršun. Ni manje, ni više. Prethodne godine, to je bila, takođe omiljena biljka u našoj ishrani – krompir.
Ipak, ne treba da pobacate sav peršun, sveži i suvi, koji imate u kući jer lišće i koren, koje najčešće jedemo, ne predstavljaju nikakvu opasnost. Naprotiv, sadrži mnogo vitamina C koji je važan u prevenciji prehlade, prenosi Fruchthandel.
Ne znamo da li ste znali da je peršun dvogodišnja biljka, te se ova njegova „mračna“ strana pojavljuje tek u drugoj godini. U drugoj godini razvijaju se 30 do 70 cm visoke cvetne stabljike, s neuglednim žuto-zelenim cvetovima. Iz njih se kasnije razvijaju semenke. Cvetovi nisu za konzumaciju, a ni semenke jer one sadrže peršunovo ulje.
Muškarce na konja, žene pod zemlju
U peršunovom ulju nalazi se apiol koji deluje na glatka mišićna vlakna bešike, creva i na matericu. Tako je u prošlosti njegovo ulje imalo jednu, ne tako lepu, namenu koristilo za izazivanje abortusa.
To su najbolje objasnili Nemci jednim svojim izrazom: peršun muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju. Za jači pol, on je afrodizijak.
Njegovo ulje sadrži još jedan toksični sastojak, miristicin, koji deluje na centralni nervni sistem i izazva neke vrste napada. A moramo da pomenemo i ksantotoksin i bergapten, koji su fototoksični i reaguju na svetlo, a mogu izazvati lezije na koži.
Krstarica