Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOLIKO DUGO MOŽE DA STOJI SARMA? Domaćice znaju ovu tajnu ODGOVOR ĆE NEKE IZNENADITI

20.01.2025. 18:25 18:31
Piše:
Izvor:
Dnevnik, I. R.
sarma
Foto: Youtube printscreen/ @kuhaj i peci

Većina građana novogodišnje i božićne praznike, pa i sad slavsku sezonu, dočekala je uz sarmu. Po srpskom običaju, skuva se mnogo više nego što može da se pojede, i uvek ostane i da gosti ponesu, i da ostane za domaćine.

Mnogi se zato pitaju, koliko dugo sme stajati sarma

Evo odgovora, a zavisi od toga kad ste i kako rešili da je sklonite.

Trajanje sarme zavisi od toga da li je skuvana ili nekuvana, kao i od uslova u kojima se čuva:

Skuvana sarma može se čuvati u frižideru (na 4°C): Može da stoji do 3-4 dana, pod uslovom da je pravilno ohlađena i čuvana u zatvorenoj posudi. Sarma ima dugotrajnost zbog kiselog kupusa i termičke obrade, ali je važno proveriti miris i izgled pre konzumacije.

Može se čuvati i u zamrzivaču (na -18°C): Skuvana sarma može da stoji do 3 meseca. Pre zamrzavanja, preporučuje se da se sarma ohladi i poređa u porcije za lakše korišćenje.

Nekuvana sarma takođe se može držati u frižideru, ali samo do 24 sata. Ipak, bolje je skuvati je što pre, jer sirovo meso i ostali sastojci mogu brže da se pokvare.

U zamrzivaču se nekuvana sarma čuva do 2 meseca, ali je važno da bude dobro upakovana kako bi se sprečilo stvaranje inja.

Kada je odmrzavate, ostavite je u frižideru preko noći, a pre serviranja je dobro zagrejte. Takođe, nikada ne smete zamrzavati sarme koje su već odmrznute.

I. R.

Izvor:
Dnevnik, I. R.
Piše:
Pošaljite komentar