KOLIKO DUGO MOŽE DA STOJI SARMA? Domaćice znaju ovu tajnu ODGOVOR ĆE NEKE IZNENADITI
Većina građana novogodišnje i božićne praznike, pa i sad slavsku sezonu, dočekala je uz sarmu. Po srpskom običaju, skuva se mnogo više nego što može da se pojede, i uvek ostane i da gosti ponesu, i da ostane za domaćine.
Mnogi se zato pitaju, koliko dugo sme stajati sarma?
Evo odgovora, a zavisi od toga kad ste i kako rešili da je sklonite.
Trajanje sarme zavisi od toga da li je skuvana ili nekuvana, kao i od uslova u kojima se čuva:
Skuvana sarma može se čuvati u frižideru (na 4°C): Može da stoji do 3-4 dana, pod uslovom da je pravilno ohlađena i čuvana u zatvorenoj posudi. Sarma ima dugotrajnost zbog kiselog kupusa i termičke obrade, ali je važno proveriti miris i izgled pre konzumacije.
Može se čuvati i u zamrzivaču (na -18°C): Skuvana sarma može da stoji do 3 meseca. Pre zamrzavanja, preporučuje se da se sarma ohladi i poređa u porcije za lakše korišćenje.
Nekuvana sarma takođe se može držati u frižideru, ali samo do 24 sata. Ipak, bolje je skuvati je što pre, jer sirovo meso i ostali sastojci mogu brže da se pokvare.
U zamrzivaču se nekuvana sarma čuva do 2 meseca, ali je važno da bude dobro upakovana kako bi se sprečilo stvaranje inja.
Kada je odmrzavate, ostavite je u frižideru preko noći, a pre serviranja je dobro zagrejte. Takođe, nikada ne smete zamrzavati sarme koje su već odmrznute.
I. R.