КОЛИКО ДУГО МОЖЕ ДА СТОЈИ САРМА? Домаћице знају ову тајну ОДГОВОР ЋЕ НЕКЕ ИЗНЕНАДИТИ
Већина грађана новогодишње и божићне празнике, па и сад славску сезону, дочекала је уз сарму. По српском обичају, скува се много више него што може да се поједе, и увек остане и да гости понесу, и да остане за домаћине.
Многи се зато питају, колико дуго сме стајати сарма?
Ево одговора, а зависи од тога кад сте и како решили да је склоните.
Трајање сарме зависи од тога да ли је скувана или некувана, као и од услова у којима се чува:
Скувана сарма може се чувати у фрижидеру (на +4°Ц): Може да стоји до 3-4 дана, под условом да је правилно охлађена и чувана у затвореној посуди. Сарма има дуготрајност због киселог купуса и термичке обраде, али је важно проверити мирис и изглед пре конзумације.
Може се чувати и у замрзивачу (на -18°Ц): Скувана сарма може да стоји до 3 месеца. Пре замрзавања, препоручује се да се сарма охлади и поређа у порције за лакше коришћење.
Некувана сарма такође се може држати у фрижидеру, али само до 24 сата. Ипак, боље је скувати је што пре, јер сирово месо и остали састојци могу брже да се покваре.
У замрзивачу се некувана сарма чува до 2 месеца, али је важно да буде добро упакована како би се спречило стварање иња.
Када је одмрзавате, оставите је у фрижидеру преко ноћи, а пре сервирања је добро загрејте. Такође, никада не смете замрзавати сарме које су већ одмрзнуте.
И. Р.