JELA SLANINU SVAKI DAN BEZ PRESTANKA Evo s kakvim se posledicama suočila
Doktorka Patrisija Varakalo za magazin "Healthy" izvela je mali eksperiment. Nedelju dana, svaki dan, jela je slaninu. Interesovalo ju je kako će se osećati posle nedelju dana i kakvi će joj biti rezultati.
Budući da je ova doktorka za svoj ogled odabrala ćureću slaninu, valja znati da ona, u odnosu na svinjsku, ima manje kalorija i masnoća, ali po pitanju količine proteina, natrijuma, vitamina B kompleksa i cinka razlike nisu preterano značajne.
Jela sam slaninu svaki dan, nedelju dana
Prva dva jutra videla slanina na tanjiru pored kajgane izazivlo je u meni oduševljenje, ali vrlo brzo je privlačnost počela da jenjava, podstičući me da budem inovativna.
Tokom narednih nekoliko dana, slanina je krasila moje salate i našla se uz piletini na žaru. Čak sam se usudila da napravim špargle umotane u slaninu da bih probala nešto drugačije.
U lokalnom restoranu uzela sam tradicionalnu svinjsku slaninu. Do ovog trenutka, međutim, moj entuzijazam za slaninu je znatno splasnuo, više mi se nije jela.
Osećaj sitosti
Oborci sa slaninom zaista zasite, zbog sadržaja proteina i masti u slanini. Primetila sam da sam prestala da grickam nešto između obroka, što je bio veliki bonus.
Drugi najuočljiviji efekat bila je žeđ. Nakon obroka sa slaninoom često sam pila mnogo vode i više mi se tražila nego inače. Doktor Denis Bramer, preventivni kardiolog Klivlendske klinike upozorava: „Slanina ima fantastičan ukus, ali ima puno soli i podići će vam krvni pritisak.
Umor od slanine
Do kraja nedelje nastupilo je nešto što se zove „umor od slanine“. Više mi se nije jela uopšte.
Studija iz 2022. objavljena u časopisu "Nutrients" naizgled podržava ovo. Istraživači su istraživali vezu između potrošnje prerađenog mesa i nivoa energije. Oni su analizirali mikrobiom creva 20 mladih odraslih između srednjih dvadesetih i sredine tridesetih godina kako bi uočili bilo kakvu korelaciju između mentalne i fizičke energije i umora.
Zanimljivo je da je studija otkrila da je od različitih namirnica samo prerađeno meso povezano sa promenama u energetskoj dinamici – što se manifestuje kao povećan mentalni i fizički umor i smanjena mentalna i fizička energija. Međutim, ključno je napomenuti da studija nije konačno navela da je konzumacija prerađenog mesa izazvala ove efekte, ali ta korelacija svakako daje hranu za razmišljanje.
Mišljenja doktora Bramera o slanini su jasna i upozoravajuća
"Svaki životinjski proizvod će verovatno imati visok sadržaj holesterola“, naglašavajući da česta konzumacija slanine, poznate po sadržaju soli i masti, može dovesti do problema sa srcem. O alternativnom izboru ćureće slanine, on pominje: „Ćuretina je belo meso i ima manje holesterola, verovatno oko 20% manje holesterola od obične svinjske slanine“, ali upozorava da je i dalje puna značajnog sadržaja holesterola i natrijuma.
On preporučuje da se pridržavate mediteranske dijete, koja stavlja naglasak na voće i povrće i ograničava proizvode životinjskog porekla sa visokim sadržajem soli i masti.
Zaključak
Moja nedelja sa slaninom mi je otvorila oči. Iako je neosporno ukusan, neosporni su i potencijalni zdravstveni rizici. Uključujući povratne informacije iz kliničkih izvora, konsenzus se naginje ka povremenom uživanju, a ne redovnom uživanju. Ova perspektiva ne pokušava da nametne da slaninu treba izbaciti iz ishrane, već poštuje njeno mesto u kulinarskom svetu - kao ukusnu poslasticu, a ne glavni oslonac u ishrani.
Za ljubitelje slanine, umerenost je ključ.
Kurir.rs/ Dnevnik