IMA LEKA AKO SE PREJEDETE Ove namirnice OLAKŠAVAJU VARENJE I SPREČAVAJU GORUŠICU
Posle slave, posebno kada je u pitanju kombinacija teške hrane (sarma, prasetina, pečenje) i alkohola, organizam može biti preopterećen. Evo saveta kako da se izborite s tim i olakšate sebi:
Soda bikarbona i voda - Pomešajte pola kašičice sode bikarbone u čaši mlake vode i popijte polako. Soda bikarbona neutralizuje želudačnu kiselinu, ali se ne preporučuje prečesto korišćenje jer može izazvati neravnotežu.
Čaj od đumbira - Komadić svežeg đumbira kuvajte 10 minuta u 250 ml vode. Procedite i pijte polako. Đumbir smiruje želudac i pomaže kod nadimanja.
Aloe vera sok - Pijte 100 ml soka od aloe vere pre obroka. Smiruje iritaciju jednjaka i smanjuje kiselinu.
Kada ste konzumirali alkohol
Hidratacija: Pijte što više vode da biste pomogli organizmu da izbaci toksine.
Supa: Bistra pileća ili goveđa supa hidrira i balansira elektrolite.
Izbegavajte kafu odmah posle slave, jer može iritirati želudac i dehidrirati vas.
Jabukovo sirće i voda - Pomešajte kašiku jabukovog sirćeta u čaši mlake vode i popijte pre jela.
Ovo pomaže kod regulacije želudačne kiseline, iako deluje suprotno intuiciji.
Banane ili bademi - Pojedite zrelu bananu ili šaku badema. Ovi prirodni antacidi smanjuju kiselinu i umiruju želudac.
Šta kada se ljudi prejedu?
Čaj od kamilice ili nane - Ovi čajevi opuštaju stomak i smanjuju osećaj težine. Kamilica je posebno dobra za smirivanje grčeva.
Jogurt s malo masnoće - Pojedite malu količinu jogurta s kašikom meda. Jogurt pomaže varenju i smiruje želudac.
Topla voda s limunom - U šolju tople vode iscedite pola limuna i pijte polako. Limun stimuliše probavu i olakšava nadutost.
Hodajte lagano - Nakon jela, idite u laganu šetnju od 10-15 minuta. Ovo ubrzava varenje i smanjuje osećaj težine.
Masaža stomaka - Masirajte stomak kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Pomaže peristaltiku creva i ubrzava proces varenja.