DOMAĆI DŽEM OD JAGODA: Potrebna su vam samo 3 sastojka, sprema se za pola sata, a ukus mu je prosto neodoljiv
Jagode su mnogima omiljeno crveno voće, pa zašto, onda, ne biste za pola sata napravili sebi i svojim ukućanima ovaj fantastčan slatki namaz.
Ako ste ljubitelj marmelada i džemova predlažemo vam da probate ovaj ekspresno brz recept za domaći džem od jagoda.
Džem od jagoda mnogima je najdraži slatki voćni namaz, a za njegovu pripremu trebaće vam samo 3 sastojka.
Potrebno je
500 g jagoda
1 ½ šolja šećera
sok od jednog limuna
1 sterilisana tegla
Priprema
Jagode najpre očistite od peteljki i dobro operate. Iseckajte ih i stavite u veću vatrostalnu posudu, pa ih pošećerite i dodajte limunov sok.
Dobro promešajte sastojke, stavite posudu u mikrotalasnu i pojačajte na najjaču temperaturu na četiri minuta. Nakon toga, izvadite posudu, ponovo promešajte smesu, a zatim vratite na još 15 minuta.
Za to vreme uzmite tanjir i stavite ga da odstoji u zamrzivaču. Kada primetite da će džem proključasti, isključite mikrotalasnu, promešajte ga, ostavite da se „smiri”, pa ponovo vratite i nastavite kuvanje.
Nakon 15 minuta džem će biti još uvek prilično redak, a proverićete da li je gotov tako što ćete izvaditi tanjir iz zamrzivača i sipati jednu kašiku džema na njega, a zatim ga vratite u zamrzivač na dva do tri minuta. Ako je džem dovoljno gust, znači da je gotov.
Napomena
Ako vam se učini da je još uvek redak, vratite ga u mikrotalasnu i kuvajte još koji minut, a zatim ponovite test. Sipajte džem u sterilisane tegle i uživajte u ukusu.
Zdravlje.Kurir.rs/ Dnevnik