DA LI STE ZNALI DA LJUTO NIJE UKUS Za mozak je to upozorenje na opasnost (FOTO)
Ljutina se često meša sa ukusom.
Međutim, ukus potiče isključivo od čula ukusa na jeziku.
Pupoljci za ukus sadrže mnoštvo receptora. Kada jedinjenja poput šećera ili glutamata dospeju na jezik, odgovarajući receptori se aktiviraju i šalju signale preko neurotransmitera u mozak, obaveštavajući ga koji od pet ukusa osećamo.
Naše telo ljutinu detektuje koristeći potpuno drugačiji sistem od onog koji je zadužen za ukus.
Trigeminalni nerv, koji je deo nervnog sistema odgovoran za prenos osećaja dodira, bola i temperature sa lica do mozga, tumači ljutinu. Na ovaj način, ljutina nije toliko ukus, koliko je reakcija.
Ljutina nadražuje jezik, zbog čega mozak dobija signale da u ustima postoji nešto potencijalno štetno, poput toksina. Mozak zatim reaguje tako što privremeno utrne jezik, što je osećaj koji imamo kada jedemo ljutu hranu – potencijalni zaštitni mehanizam.