ČUVENA BLEDSKA KREMPITA JE POMALO I VOJVOĐANSKA Evo kako je nastala; I Tito je voleo ovaj kolač
Ako kojim slučajem odete na Bled, obavezno probajte čuvene bledske krempite, koje je još 1953. godine osmislio poslastičar Ištvan Lukačević
On se u kasnim četrdesetim godinama prošlog veka iz Sentsa familijom preselio na Bled i kao šef poslastičarske radnje u starom hotelu Park izmislio recept za danas poznatu krempitu. Tom prilikom je upotrebio stari vojvođanski recept, polovinu filu od vanile je zamenio slatkom pavlakom. Tako je stvoren recept za izuzetno laku i mekanu poslasticu koja je i danas omiljena među gostima. Priča se da je ovaj kolač i Tito obožavao.
Od 1953. godine napravljeno je oko 13 miliona komada. Za njih su potrošili oko 380.000 litara krem pavlake, više od 863.000 litara mleka, više od 6.759.130 jaja, više od 112 tona brašna, više od 300 tona šećera i više od 78 tona vanilin šećera.
Donosimo originalni recept
Potrebno je:
500 g lisnatog testa
Za prvi fil
1 l mleka
6 jaja
11 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike gustina
2 kesice vanilinog šećera
Za drugi fil:
500 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite pa ga malo razvucite oklagijom. Viljuškom izbockajte na nekoliko mesta. Pecite oko 15 do 20 minuta, u reri zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim izvadite i pustite da se prohladi. Isecite na 2 jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca, pa umutite penasto žumanca sa 4 kašike šećera. Dodajte gustin i prosejano brašno. Dobro promešajte pa nalijte 200 ml i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte 5 kašika šećera i vanilin šećer i kuvajte do vrenja. Sipajte smesu sa žumancima i nastavite da kuvate, sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne, pa sipajte u vruć fil i polako mešajte. Zasebno, u posudi, umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu pa sklonite sa strane. U jednu tepsiju stavite pečeno lisnato testo pa premažite žutim filom pa posle umućenom slatkom pavlakom. Odozgo stavite lisnato testo i pospite prah šećerom.