RECEPT DANA
AKO NISTE SVE POPILI NOĆAS, IMAMO REŠENJE Sočna torta od tamnog piva za DAN POSLE
Nema ničeg goreg od toplog piva, kažu iskusni. Pa, ako vam je od sinoć ostalo „tečnog hleba“, nemojte ga bacati. Napravite ovaj ukusni kolač za „dan posle ruske salate“.
Sastojci:
Za biskvit:
8 kašika maslaca
7 kašika kakao praha
250 g oštrog brašna
200 g smeđeg šećera
2 kašike mleka u prahu
3 kašike praška za pecivo
2 jaja
500 ml tamnog piva
2 kašike šećera
Sastojci za krem:
200 g šećera
3 kašike brašna
300 ml mleka
250 g maslaca
2 kašičice ekstrakta vanile
pola šolje mekanih karamel bombona
Priprema krema:
Pomešajte šećer, brašno i prstohvat soli, pa dodajte mleko. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok ne provri. Skinite sa vatre, prelijte u drugu posudu, prekrijte folijom i stavite u frižider na dva sata.
Priprema biskvita:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za pečenje premažite maslacem i pospite kakao prahom. Pomešajte brašno, šećer, kakao u prahu, mleko u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj posudi umutite jaja, maslac i 400 ml piva. Dodajte mokre sastojke suvima i mešajte dok se ne sjedini. Smesu prelijte u pripremljeni kalup i pecite oko 40 minuta.
Dok se biskvit peče, preostalo pivo kuvajte na jakoj vatri dok ne provri. Skinite sa vatre, dodajte malo šećera i ostavite da se sirup ohladi. Kada je biskvit gotov, izbušite male rupe i prelijte ga sirupom od piva i šećera.
Završetak krema:
Izvadite krem iz frižidera i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Dodajte maslac i umutite mikserom. Dodajte ekstrakt vanile i nastavite da mutite dok krem ne postane lagan i penast.
Finalna priprema:
Kremu rasporedite preko biskvita i pospite iseckanim karamel bombonama.
Ova torta je dovoljna za šestoro ljudi, a za pripremu je potrebno oko 80 minuta.