Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AKO MISLITE DA JE DOVOLJNO SAMO SKUVATI HRANU, GREŠITE! Otkrijte kako temperatura, NAČIN sečenja i vreme PRIPREME utiču na zadržavanje vitamina i minerala

10.03.2025. 15:27 15:34
Piše:
Izvor:
Dnevnik
јело
Foto: freepik

Sitnim koracima prilikom kuvanja ili pečenja hrane možete obezbediti da ona ne izgubi previše hranljivih materija, ali da ostane bezbedna za jelo i lako se vari.

Termička obrada često je jedini način da mnoge namirnice budu jestive, ali je jasno da visoke temperature mogu da im oduzmu mnogo hranljivih materija.

Štaviše, toliko se vitamina i minerala ponekad gubi da je određenu hranu bolje jesti sirovu, a ukoliko moraju da se skuvaju ili ispeku vrlo je važno znati kako to da učinimo tako da ipak iskoristimo njihove zdravstvene prednosti.

Kuvanje, prženje i pečenje hrane često je ono što nam pomaže da je uopšte svarimo. Na primer, proteini u kuvanom jajetu su 180% lakše svarivi nego ako se u organizam unesu presni, a da ne pričamo o tome koliko je ono bezbednije za ishranu jer visoke temperature ubijaju bakterije.

јело
Foto: freepik

Prilikom kuvanja najčešće se gube: 

vitamini rastvorivi u vodi (vitamin C i vitamini B kompleksa),

vitamini rastvorivi u mastima (vitamini A, D, E i K) i

minerali (najviše kalijum, magnezijum, natrijum i kalcijum).

Kako da hrana zadrži vitamine i minerale pri termičkoj obradi?

Koristite što je moguće manje vode prilikom kuvanja.

Iskoristite tečnost koja ostaje u tiganju posle dinstanja povrća, tako što ćete njom preliti jelo.

Ne ljuštite povrće pre kuvanja: da biste iskoristili, recimo, nutrijente iz kore krompira, skuvajte ga s njom, pa je uklonite pre serviranja jela.

Povrće kuvajte u manjim količinama da biste smanjili gubitak vitamina C i B.

Pojedite pripremljenu hranu što pre jer količina vitamina C u njoj može nastaviti da opada kada je termički obrađena hrana izložena vazduhu.

Iseckajte hranu posle kuvanja, a ne pre, ako je moguće. Kada se namirnice kuvaju u većim komadima, manje njenih delova je izloženo toploti.

Kad termički obrađujete meso, uključujući i ribu, činite to najkraće moguće, tek toliko da bude bezbedno za konzumiranje.

Ne koristite sodu bikarbonu tokom kuvanja povrća. Iako će to sačuvati njegovu boju, u alkalnoj sredini se vitamin C gubi brže.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar