Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srpsko narodno pozorište počinje probe i rekonstrukcije

16.05.2020. 10:37 10:39
Piše:
Foto: S. Doroški

NOVI SAD: Dok su sale još prazne i nema najava skorog povratka publike u njih, Srpsko narodno pozorište ovih dana počinje da radi ono što se može u datim okolnostima, kada nema predstava, a to je da nastavi započete probe, i planirane rekonstrukcije.

- Počinjemo u ponedeljak da radimo probe nove predstave „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ Toma Stoparda, u režiji Igora Pavlovića. Verovatno ćemo u narednom periodu realizovati još i neke koncerte na otvorenom, a planiramo i da izvedemo neku dramsku predstavu, takođe na otvorenom. I predstava „Rozenkranc i Gildenstern...“ će verovatno premijerno biti izvedena na otvorenom, negde u julu. Problem je što ne možemo još ništa precizno da kažemo, jer ne zavise od nas mnoge stvari, kao to da li će biti dozvoljeno ili ne okupljanje, i koliko ljudi će moći da bude na okupu. Mi smo sad krenuli u rekonstrukcije klime, svetla, i zamenu videa u velikoj sali. Hoćemo da to bude završeno do početka Sterijinog pozorja u septembru – kaže za naš list upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić.

Sve zavisi od toga kako će se stvari razvijati, i moguće je, po rečima Đerića, da će zaposleni možda ranije otići na kolektivni odmor, da bi se počelo u avgustu sa pripremama za više festivala na koje je SNP pozvano da učestvuje. Očekuje ih Sterijino pozorje, na kojem učestvuju s tri predstave: „Smederevo 1941“ i „Ko je ubio Yenis Yoplin“ u konkurenciji, i „Povratak“ u „Of programu“. Moguće je da će za jesen biti pomeren i Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, na kojem bi trebalo da izvedu „Travničku hroniku“, koja učestvuje i na festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu, a „Smederevo 1941“ i na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu. U selekciji još jednog odloženog festivala, „Dana komedije“ u Jagodini, ta­kođe su i predstave SNP-a „Jovanča na putu oko sveta“ i „Tartif“, tako da će s jeseni naš najstariji teatar biti dosta često i na putu, ukoliko svi ovi festivali budu pomereni upravo za taj period.

Do tada, izvođenje predstava će biti moguće jedino na otvorenom, i o takvim prostorima se razmišlja u SNP-u.

- Sa Kulturnim centrom Novog Sada se dogovaramo o tome da li možemo da koristimo njihovu letnju pozornicu u Katoličkoj porti, i da tamo igramo neke predstave. Mi ćemo i ispred pozorišta priređivati neke manje koncerte, s terase kluba „Trema“, i dole ispred našeg ulaza. Planirali smo i da neke od operskih predstava gostuju u nekom otvo­renom prostoru, da li na Fruškoj gori, ili na Petrovaradinskoj tvrđavi, videćemo. Sve zavisi od tehničkih mogućnosti. Imali smo ideju i da se na Andrevlju nešto izvede, ali tu ima dodatnih troškova, jer treba obezbediti prevoz, nameštati scenu, pa ćemo videti da li je to moguće realizovati – iznosi upravnik Đerić.

On potvrđuje da se razmišlja i o Vili Stanković u Čortanovcima, gde se održavaju letnji pozo­rišni festivali, i verovatno će početkom jula tu biti održan „Šekspir fest“ koji je osmislio reditelj Nikita Milivojević. Upravo u tom prostoru SNP planira da priredi premijeru predstave „Rozenkranc i Gildernstern...“, s kojom bi trebalo da bude obogaćen repertoar SNP-a u narednoj sezoni .

Planovi s kraja ove sezone verovatno će biti prebačeni u narednu, a da li će se odustati od nekih projekata, ili će biti samo odloženi, kako Đerić navodi, shodno situaciji videće se šta se može realizivati, a šta ne.

- Više od polovine projekata smo ostavili za sledeću godinu. Polovina će se, ako bude sve po planu, realizovati. Biće završen treći deo „Novosadskog omnibusa“, koji je pripreman pred premijeru u februaru i uskoro će i ta predstava biti obnovljena. Stekli su se uslovi da se i njen treći deo, pod nazivom „Velika očekivanja“ autora Đorđa Pisareva, u režiji Dušana Mamule, može realizovati, ako ne unutra, onda napolju. Kada se završe probe „Rozenkranca i Gildernsterna“, planirano je da na Kamernoj sceni počnu probe diplomske predstave Marka Čelebića, koji će režirati predstavu po tekstu „Vilica Ebena Bajersa“ Filipa Grujića. Ta predstava bi trebalo s jeseni da bude premijerno izvedena – najavljuje Đerić. – Vero­vatno ostajemo pri projektu „Tesla“, koji će biti rađen po istoimenom romanu Vladimira Pištala, u dramatizaciji Ne­bojše Bradića. Predstava „Tesla“ se radi u okviru Evropske prestonice kulture, planirano je da s njom bude otvorena EPK, ali sada je jedino pitanje da li će se tu pomerati termini.

Još dve nove predstave su i dalje u planu, čija realizacije je takođe pomerena za sledeću godinu, a to su „Zločin i kazna“ Dostojevskog, u režiji Igora Vuka Torbice, i Šespirova „Bura“, u režiji Kokana Mladenovića.

- Projekat „Kros opera“ smo pripremili, ali smo pomerili, jer naši partneri iz Italije i Austrije ne mogu sada ništa da rade, i predlažu da to pomerimo za sledeću godinu, tako da ćemo verovatno ove godine sve to pripremati, štampati publi­kacije, libreta, a sledeće realizovati – pominje Đerić ovaj muzički poduhvat u kojem tri ekipe iz operskih kuća u Modeni, Lincu i Novom Sadu, rade na stvaranju jednog operskog dela, koje je trebalo premijerno da bude izvedeno u maju u sva tri grada.

Balet „Ohridska legenda“ s kojom je SNP trebalo da 27. marta proslavi svoj Dan, biće izveden s jeseni, a Đerić dodaje da će probe početi u septembru, čim se vrate strani članovi baletskog ansambla, tako da je moguće da će njegova premijera biti već u oktobru. Do kraja godine, planirana je i nova operska predstava, i to će biti Mocartov “Don Đovani“, u režiji Aleksandra Nikolića, koji je u ovoj sezoni na sceni SNP-a režirao Gunoovog „Fausta“.    

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar