Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SNP NAJAVILO NOVU SEZONU Gala - koncert i tri premijere, RADI ROTACIJA posle četvrt veka (VIDEO)

31.08.2023. 19:43 19:47
Piše:
Izvor: N. Pejčić

Naš najstariji teatar Srpsko narodno pozorište priprema se da otvori novu sezonu operskim gala - koncertom 12. septembra, na kojem će solisti, Hor i Orkestar SNP-a, pod dirigentskim vođstvom Mikice Jevtića, izvoditi poznate arije i horske deonice iz opera Verdija, Čajkovskog, Donicetija i drugih kompozitora.

Sve tri umetničke jedinice već su počele pripreme nove sezone, i na današnjoj konferenciji za novinare iznele šta će raditi tokom narednih meseci i koje će nove naslove uvrstiti u svoje repertoare.

- Mi zaista nismo ni preko leta mirovali, imali smo nekoliko vrlo važnih aktivnosti, bilo da su to letnji festivali, gostovanja, razmene predstava. U junu smo čitavih 15 dana bili na gostovanjima s raznim predstavama - pomenuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare upravnik SNP-a Zoran Đerić.

Podsećajući da su gostovali u Beogradskom dramskom pozorištu, zatim u Makedoniji, u Budvi sa "Krvavim svadbama", i u Tivtu na festivalu "Purgatorije" sa "Jevanđeljem po F. M. Dostojevskom", i s predstavom "Zajedno" Ane Đorđević, u režiji Jane Maričić, koja je tamo premijerno izvedena 6. avgusta, a sada će, tačnije 13. septembra, premijerno prvi put biti izvedena na sceni u SNP-a, kao prva dramska premijera u ovoj sezoni.


Obnovljena rotacija

Ovih dana baletski igrači izlaze na novu veliku scenu, koja je, po rečima direktora Baleta SNP-a Tonija Ranđelovića, fenomenalno obnovljena, a pored toga pruža sada i velike mogućnosti, s obzirom da je, nakon skoro četvrt veka, popravljena rotacija. On ističe da je rotacija urađena tako kvalitetno, da je sasvim bezbedna za igrače, i da ne postoji opasnost da se zbog nje povrede.

Novinari su danas sami imali priliku da vide popravljenu rotaciju na velikoj sceni, odnosno dve u jednoj, koje sada rade, u šta su se sami uverili. I druga, manja scena je doterivana, kako je naveo upravnik SNP-a Zoran Đerić, a takođe je popravljan i klima sistem, koji od 1981. nije rekonstruisan, tako da je sada dve trećine potrebnih radova završeno, i ostala je još trećina za naredni period.


Pored premijera, Đerić je pomenuo da će tokom ovog meseca biti mnogo događaja u SNP-u, gde će se odvijati i Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT), na kojem će i ovaj teatar učestvovati, zatim Novi Sad film festival, a tu je i gostovanje NP Priština s predstavom "Usud po Grigoriju", rađenoj po tekstu Miloša Latinovića.  

Još jedna dramska premijera najavljena je 21. septembra, kada će prvi put biti izvedena predstava "Bertove kočije ili Sibila" Radomira Lukića, u režiji Ivana Cerovića. Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović istakao je da je scenografiju za ovu predstavu radio nedavno preminuli scenograf Željko Piškorić, kome i posvećuju ovu premijeru.

Prva koprodukcijska predstava SNP-a i Pozorišta mladih "Revizor", u režiji Petra Jovanovića, koja je imala premijeru u Pozorištu mladih u prethodnoj sezoni, od ovog meseca će početi da se igra i na sceni SNP-a, a prvo izvođenje Filipović je najavio krajem septembra.


Opera sa 75 godina

Tokom ove sezone, Opera SNP-a obeležiće 75 godina rada. Tim povodom, biće obnovljena opera "Travijata", u režiji Aleksandra Nikolića, koja će prvi put biti izvedena 16. novembra. Povodom ove godišnjice, izdavačka delatnost SNP-a priprema objavljivanje građe operskog repertoara, od 1997, pa do kraja prethodne sezone. U ovoj novoj sezoni Opera SNP-a priprema i obnovu opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca.   


- Počeli smo rad na predstavi "Bila jednom jedna zemlja", po romanu Dušana Kovačevića, koju režira Kokan Mladenović. Probe su počele pre tri dana, i deluje da će to biti veoma zanimljivo. Premijera je zakazana za 14. oktobar. Odmah nakon toga, nastavićemo rad na "Skupljačima perja", koju radimo po čuvenom delu Aleksandra Saše Petrovića, a u režiji takođe čuvenog makedonskog reditelja Dejana Projkovskog. Značajan deo proba je urađen krajem prethodne sezone, a 8. novembra je planirana premijera. Nešto što zaista nismo praktikovali u organizacionom smislu u SNP-u je to da ćemo izvesti deset vezanih predstava. Od 8. do 18. novembra, svako veče će na repertoaru biti "Skupljači perja". Snimljen je i spot za tu predstavu, i to je novina u našem radu, kada je u pitanju promocija predstava - najavio je Milovan Filipović.

Obe predstave:  "Bila jednom jedna zemlja" i "Skupljači perja", okupile su velike glumačke ekipe, u kojoj su i mladi i stariji glumci, tako da Filipović napominje da će i jedna i druga predstava pokazati pun glumački potencijal ansambla Drame SNP-a

- Balet SNP-a je trebalo u maju da ima premijeru "Kopelije", ali iz tehničkih razloga se to nije desilo. Mi smo tada zaustavili rad, u trenutku kada je predstava bila spremljena, urađena koreografski, scenografski, i kostimografski, i ostalo je da je izvedemo u septembru, tako da već desetak dana uveliko radimo i sada zvanično počinjemo sezonu - naveo je direktor Baleta SNP-a Toni Ranđelović.

U prošloj sezoni Balet SNP-a ostao je bez dva muška i jednog ženskog člana, ali Ranđelović kaže da su se potrudili da pojačaju ansambl i sada će imati četiri nove balerine i tri muška baletska igrača.

Ove nedelje balet će imati manje probe i ulazak u formu nakon letnje pauze. Reditelj Đula Harangozo dolazi u drugoj nedelji septembra, i od tada se "punom parom" kreće u rad, do premijere Delibove "Kopelije" 29. septembra, koja se posle 40 godina vraća na repertoar SNP-a. Potom sledi rad na "Labudovom jezeru", a do kraja sezone Ranđelović najavljuje još i premijeru "Otela" rađenog po Šekspiru, u koreografiji Krunislava Simića, na muziku Betovena i još nekih kompozitora, u izboru maestra Aleksandra Kojića, kao i obnove "Don Kihota", "Žizele", "Romea i Julije", i "Vragolanke".

Tekst i foto: N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar