Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Premijera "Deoba" 16. marta u Srpskom narodnom pozorištu

13.03.2021. 14:10 14:13
Piše:
Izvor: snp.org.rs

NOVI SAD: Tri pozorišta su se ujedinila u produkciji predstave “Deobe”, koja je u prvobitnoj verziji trebala da bude monumentalna, sa preko 300 strana dramskog teksta i ansamblom od tri-četiri desetine glumaca.

Usled komplikovanih (pandemijskih) okolnosti, na kraju je o(p)stala je verzija sa 11 glumaca i pričom koja će prvenstveno kroz porodičnu dramu pokušati da dočara sve dubine i širine dobro poznatog dela Dobrice Ćosića o Drugom svetskom ratu i svim srpskim podelama. Dramatizaciju je uradio Spasoje Ž. Milovanović, a pošto se ona tokom procesa rada pokazala neodrživom, predstava je zasnovana na takozvanoj rediteljskoj verziji Juga Radivojevića, odnosno scenskoj adaptaciji kojoj su doprineli asistent reditelja Igor Damnjanović i dramaturg Božidar Knežević. Premijera se očekuje 16. marta u Srpskom narodnom pozorištu, a posle u Narodnom pozorištu Niš i Narodnom pozorištu priština - sa sedištem u Gračanici, koproducentima predstave.

Stalno se govori da je to muška priča, a sad sam shvatila da je Vidina deoba - između muža i sina – najstrašnija, približila je osnovnu ideju predstave glumica Sonja Damjanović, koja je navela da u tom sukobu oca, seoskog gazde Uroša Babovića i sina Miloša, i njenoj podeljenosti između supruge i majke, mogu da se prepoznaju obrisi antičke drame.

Uroša Babovića igra Nebojša Savić, a on je istakao da su, pored fantastičnog ansambla predstave, najveću podršku glumci imali u dramaturgu Božidaru Kneževiću, koji je rešavao svaku dramaturšku nedoumicu i zavrzlamu. Savić je otkrio da su rad na predstavi pratili i problemi, oećaj da je kao glumac najvažniji za publiku, ali najnevažniji u celokupnom procesu, za koji nije bilo dovoljno vremena i mogućnosti da prođe bez povišene doze nervoze. Ipak, predstavu je okarakterisao kao odličnu, inteligentno prilagođenu današnjici.


Na oltaru ideologije

Glumac Narodnog pozorišta Niš Dejan Cicmilović, koji igra Kostu Cvetića, navodi da su mu koprodukcije uvek posebna odgovornost zbog zahteva da se upari vlastiti glumački senzibilitet sa kolegama iz drugih ansambala. Što se predstave “Deobe” tiče, rekao je da su se ipak svi savršeno uklopili, i pored toga što likovi žrtvuju porodice zarad ideološke opredeljenosti.

Osim onih koji su govorili na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Srpskom narodnom pozorištu, u glumačkoj podeli su još: Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakišić, Strahinja Bojović, Valentin Vencel, Bojana Milanović.


Dramaturg Božidar Knežević najviše je strahovao nad time kako ispričati naslovnu priču, a ne izgubiti ništa, s obzirom na to da je Ćosić “Deobe” napisao ne samo kao obiman, nego i kao vrlo složen roman. Za autorski tim problem je predstavljalo i to kako priču postaviti u današnji kontekst, jer je originalni bio unutar sukoba partizana i četnika.

Nadam se i velike su šanse da će predstava kod publike proizvesti samo deobe između onih kojima je odlična i onih kojima je super, pomalo se i našalio Knežević.

Za Juga Radivojevića nema sumnje da bi u drugim okolnostima predstavu režirao drugačije, ali u dobu kovida, “Deobe” su se suzile na arhetipski sukob nalik Lajovom i Edipovom, kroz koji se reflektuje i sve ostalo. Za političke sadržaje rekao je da uvek mogu drugačije da se tumače, ali da porodična tragedija ne trpi polarizaciju, otud je nju i zadržao kao ono suštinsko i najdragocenije. Vizuelno, poetski, estetski uopšte, predstavu jeste modernizovao, ali ne bežeći od polazišta autentičnog dela.  

Jug Radivojević je i scenograf predstave za koju je kostime kreirala Tatjana Radišić, a muziku komponovao Aleksandar Srebrić.

I. Burić

 

Autor:
Pošaljite komentar
Premijera duodrame „Gidionov čvor“ u Gradskom pozorištu Bečej

Premijera duodrame „Gidionov čvor“ u Gradskom pozorištu Bečej

11.02.2021. 11:14 11:16