Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MJUZIKL „PALO INJE, PAO SNEG” VEČERAS PREMIJERNO U POZORIŠTU MLADIH Ništa bez ljubavi, salaša i tamburaša

06.10.2023. 09:38 09:47
Piše:
Izvor: Srđan Doroški

Tamburaški mjuzikl “Palo inje, pao sneg”, koji je po tekstu Vanje Čobanova komponovao Jovan Adamov, a režirao Darijan Mihajlović, premijerno će biti izveden večeras u 19.30 časova na sceni Pozorišta mladih.

Kompozitora Jovana Adamova dobro znaju mnoge generacije, poznato je da je pisao pesme i za decu i za odrasle, više nego teško ih je zaista izbrojati, ali zanimljivo je da je ovo njegov prvi celovečernji muzički komad koji je sada komponovao.

- Pisao sam songove za mnoge predstave, ali ja to nazivam saradnik na projektu, što znači da kada je neko ceo događaj već osmislio, i treba nekoliko songova da se napiše, da bi i neka muzika zazvučala, tu sam ja da komponujem. Toga sam sam se napisao bezbroj. Ali, ovo je baš celovečernja muzika, i pored songova ima i instrumentala - kaže za naš list kompozitor Jovan Adamov.

Ne samo da je prvi za Jovana Adamova, već će ovaj tamburaški mjuzikl verovatno biti među prvima, ako ne i prvi izveden na našoj sceni. Možda je pomalo i neobično što se to tek sada događa, ali Jovan Adamov pominje da je sve počelo u vreme kovida, kada je morao da bude kod kuće, i tada upoznao Vanju Čobanova, mladog pisca koji živi u Nemačkoj. Zajedničko im je rodno mesto Čoka, u kojoj je, kako podseća Jovan Adamov, festival potiskih tamburaša pokrenuo tadašnji direktor Doma kulture Lacika Kormanjoš, koji ih je i povezao. Na njegovu molbu, a znajući da je Jovan Adamov, kako kaže, u tom tamburaškom svetu poprilično prisutan, pozvao ga je da pomogne oko uobličavanja sadržaja tog festivala. I tako se krenulo i komponovanje songova, i pisanje stihova.

Mjuzikl je komponovao Jovan Adamov, režiju potpisuje Darijan Mihajlović

- Nije prošlo ni mnogo vremena, mesec dana, ja sam napisao preko 20 kompozicija, novih, u tom nekakvom tamburaškom duhu, kako ja kažem, to su građanske pesme, kao kadgod, kad su se u finom društvu lepe pesme izvodile, dame slušale, a operski pevači pevali. U tom maniru sam ja napisao više od 20 pesama. Međutim, kad je moj kolega Danilo Ninković, koji je baš iz tamburaškog sveta, sa sjajnim tamburaškim ansamblom “Velos” radio demo snimke, ja sam išao da slušam kako to zvuči, i, kako su pesme po pesme bile snimane, nekako mi se ukazalo da tu ima prostora za jedan zajednički sadržaj, samo neko ko je vešt peru, treba to da prepozna, i napiše povezujući sadržaj - pominje Jovan Adamov.

Tada je autoru stihova Vanji Čobanovu predložio da napiše mjuzikl, što je on i prihvatio, imajući sličnu ideju o svemu tome koju je hteo da predloži Adamovu. Adamov je odabrao ukupno 15 pesama za mjuzikl, tako da je suprotno uobičajenoj praksi da se libreto ponudi kompozitoru, ovog puta kompozitor ponudio piscu pesme za koje treba da napiše libreto. Tako je nastala ova klasična vojvođanska salašarska priča, koja se događa na salašu, a ljubav je okosnica svega. 

- Ne bih ja mnogo o sadržaju više pričao, ali imam sreću da je priča o napisanom mjuziklu stigla do člana Gradskog veća zaduženog za kulturu Dalibora Rožića, koji me je pozvao da dođem da pričamo na tu temu - dodaje Jovan Adamov, pominjući da je on predložio da se realizacija ovog projekta poveri Pozorištu mladih. - Vrhunski tim učestvuje u realizaciji. Adaptaciju je radio Stevan Koprivica, čovek od internacionalnog formata,  režija je poverena Darijanu Mihajloviću, koji je evropski kapacitet u tom zanatu, kostimografija Vesni Popović, zatim scenografija Milici Grbić Komazec, a koreografija Isti Stepanov. Tu je mlada glavna glumica Vanja Jovanović, i članovi glumačkog ansambla Pozorišta mladih Darko Radojević, Kristina Savkov, Aleksa Ilić, Ivan Đurić i Saša Stojković. - Dužan sam da spomenem njihova imena, jer radeći mnogo tih pozorišnih predstava širom Jugoslavije ranije, nije nas mnogo bilo koji smo to znali da radimo, i onda smo na neki način bili rasprodati, ako ne u Novom Sadu, onda u Sarajevu, ili negde u nekom drugom gradu, ali sada sam prvi put osetio da je entuzijazam “uhvatio”glumce.

U ovoj vojvođanskoj priči ima i Tise i tiskog cveta, i salaša i kafane, ali slušaćemo, kako ih Jovan Adamov naziva, građanske pesme, u kojima ima i lokalnog zvuka, i lokalnih likova u našoj višenacionalnoj sredini, kao što su Mađarica i Bunjevka, a tu je i pisac Ferenc Feher, boem koji sedi u kafani, posmatra život oko sebe, i pretače ga u svoje stihove.

- Ovo je lepa poetska priča, i mislim da će je publika prihvatiti - navodi Jovan Adamov.

Nakon premijere, sedmočlani ansambl “Velos” kojeg čine uglavnom mladi muzičari, zaposleni u velikom tamburaškom orkestru RTV Vojvodine, trebalo bi da sa Jovanom Adamovim završe snimanje kompakt diska sa svih 15 pesama iz ovog mjuzikla.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar
ŽIL VERN INSPIRISAO MJUZIKL „KAPETAN NEMO” NOVOSADSKOG POZORIŠTA/UJVIDEKI SINHAZA

ŽIL VERN INSPIRISAO MJUZIKL „KAPETAN NEMO” NOVOSADSKOG POZORIŠTA/UJVIDEKI SINHAZA

12.09.2023. 09:09 09:16
Pozorište mladih obeležilo 91 godinu postojanja

Pozorište mladih obeležilo 91 godinu postojanja

13.02.2023. 12:53 12:56
TAMBURAŠKA MUZIKA S KROVA „PROMENADE“: U subotu koncert Zvonka Bogdana; DELIMO KARTE

TAMBURAŠKA MUZIKA S KROVA „PROMENADE“: U subotu koncert Zvonka Bogdana; DELIMO KARTE

12.07.2023. 12:59 13:39