Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LUTKARSTVO NOVI STUDIJSKI PROGRAM NA MASTER STUDIJAMA AUNS Rukovanje lutkom i ostale veštine

13.03.2024. 07:51 08:08
Piše:
Izvor: Pozorište mladih

Akademija umetnosti u Novom Sadu od naredne školske godine uvodi lutkarstvo kao novi studijski program na master studijama u oblasti dramske umetnosti, i to je prvi put da se na nekoj našoj visokoškolskoj ustanovi izučava ova oblast.

Ove dvogodišnje master studije lutkarstva, u okviru modula Pozorišni oblici, namenjene su onima koji su završili osnovne studije na nekoj visokoškolskoj ustanovi, i sada im se pruža mogućnost da u Novom Sadu upišu master studije iz lutkarstva.

- Pozorišni oblici zapravo podrazumevaju dva modula. Jedan je Primenjeno pozorište, koje kod nas već sedam godina drži Hristina Muratidu, i to vrlo uspešno. Imamo baš veliki broj studenata koji su završili master studije Primenjenog pozorišta. Zajedno s time, od jeseni upisujemo prvu generaciju Lutkarstva, kao novog modula na master studijama, koji je namenjen, pre svega, glumcima, kao nastavak usavršavanja njihovih veština u pozorištu, kroz bavljenje teatrom objekta, materijala, lutkom, i pozorištem za decu, između ostalog – objašnjava šef ovog novog programa dr Saša Latinović, redovni profesor AUNS, koji predaje i scenski govor, ujedno i glumac Pozorišta mladih.

Što se tiče predmeta, biće i dalje zastupljeni neki koje su imali studenti glume. Nastaviće se sa tehnikom glasa, scenskim pokretom, scenskim borbama i, po rečima Saše Latinovića, nekim drugim pozorišnim veštinama, kao što su savremeni pokret, savremeni izraz telesnog, veštine klovnova, pantomime, žongliranja, odnosno neke cirkuske veštine koje su neophodne za pozorište za decu.

- Imaćemo i mjuzikl kao predmet, koji će predavati redovna profesorka AUNS dr Agota Vitkai Kučera. Ono što je kuriozitet, jeste to da ćemo na visokoškolskom stepenu obrazovanja imati književnost za decu, koja će biti predmet, i dramaturgiju pozorišta za decu, odnosno kako se stvara dramski tekst za pozorište za decu. To je izuzetno važan predmet koji će naši polaznici imati prilike da slušaju – dodaje Saša Latinović. - Moram da se zahvalim Pozorištu mladih, zato što nam je izašlo u susret, imamo inače potpisan sporazum između AUNS i i ovog teatra, koji nam je i omogućio akreditaciju za ovaj program i dogovor oko prostora i infrastrukture, te ćemo se lutkama baviti baš u Pozorištu mladih, i koristiti njihov fundus, i zato smo im zahvalni.

Ove studije je, kako ističe Saša Latinović, osmislila profesorka i prodekanka Vesna Ždrnja, koja je bila glumica u Pozorištu mladih, i, kako kaže, već desetinama godina zna kolika je potreba za obrazovanim glumcima, koji bi radili u pozorištu za decu. Inače, počeci lutkarskog obrazovanja na AUNS datiraju od devedesetih godina, kada je rediteljka Emilija Mrdaković držala kurs lutkarstva studentima.

Zasad je planirano osam budžetskih mesta, plus još dva, dakle ukupno deset studenata na ovim studijama. Saša Latinović pominje i da su veoma potrebni i oni koji rade druge poslove u pozorištu, to su i reditelji i scenaristi, odnosno dramaturzi, koji bi pisali dramske tekstove, a ne kao dosad glumci koji se bave lutkarstvom, ili reditelji. Iako je za sada ovo pre svega namenjeno glumcima, kaže da bi bio dobro kada bi i reditelji mogli za to da konkurišu. Takođe ima i ideja o povezivanju i saradnji sa drugim univerzitetima, na kojima se izučava lutkarstvo, što bi omogućilo angažovanje njihovih profesora koji bi mogli ovde da predaju, ili drže kurseve.

- Mislim da je i ovo veliki korak, jer do sada nismo imali izborni predmet lutkarstvo, ja ga vodim već sedam godina na Akademiji, on se sluša na drugoj i trećoj godini studija, pa sad, od studenata ko to izabere, on prati lutkarstvo, pomalo. To su tek prvi koraci, a ovo mislim da je izuzetna veština koju može da stekne svaki glumac. Veština vođenja, rukovanja određenim predmetima, lutkom, a s druge strane poništavanje samog sebe, da nisam u centru pažnje, ja i moja telesnost, već da mogu da usmeravam pažnju i na druge razne stvari – napominje Saša Latinović.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar
Festival lutkarstva održan u Radničkom domu

Festival lutkarstva održan u Radničkom domu

27.05.2023. 10:18 10:19
MARIJA MICA KULUNDŽIĆ Prvi koraci u lutkarstvu napravljeni u Karlovcima

MARIJA MICA KULUNDŽIĆ Prvi koraci u lutkarstvu napravljeni u Karlovcima

13.01.2019. 12:13 12:18
Prijem za učesnike i organizatore Festivala lutkarstva osnovnih škola

Prijem za učesnike i organizatore Festivala lutkarstva osnovnih škola

11.05.2018. 11:00 11:01