Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"Koralina" premijerno na otvaranju "Novosadskih pozorišnih igara"

05.05.2023. 09:08 09:13
Piše:
Foto: Promo

Premijerom “Koraline”, inspirisane pričom Nila Gejmena, u režiji Jakuba Maksimova, gosta iz Češke, u ponedeljak 8. maja u 19 časova u Pozorištu mladih biće otvorene ovogodišnje Druge novosadske pozorišne igre - međunarodni pozorišni festival predstava za decu i mlade.

Tokom ovog festivala publika će do 15. maja gledati 12 predstava u konkurenciji, koje stižu iz našeg regiona, ali i Španije, Izraela i Nemačke.

Festival otvara predstava domaćina koja je van konkurencije, u režiji Jakuba Maksimova, koji u ovom pozorištu režira, kako se sam prisetio na jučerašnjoj konferenciji za novinare, pet godina nakon što je režirao „Na vukovom tragu”, najnagrađivaniju predstavu u istoriji Pozorišta mladih. Sada režira „Koralinu”, inspirisanu istoimernim  romanom Nila Gejmena.

- Jedan od glavnih razloga zbog kojih sam se za njega odlučio, jeste da je to poznata priča, i može dobro da korespondira sa publikom, a drugi što sam shvatio da moje dosadašnje predstave mahom imaju muške priče, i da to nije fer bar prema polovini publike koja je ženska. Tako sam, tražeći neke upečatljive i snažne ženske likove, i priče o njima, stigao do Koraline. Priča o njoj je horor priča, ima dosta veze s podsvesnim strahom koji ima svako dete. Svakom detetu može da prođe kroz glavu pitanje šta bi bilo kada bi mu roditelji odjednom nestali, a to se upravo događa Koralini. Predstava govori o tome kako se ona s tim suočava i nosi - objasnio je Jakub Maksimov, izražavajući zadovoljstvo što ponovo radi u ovom pozorištu, i što je, pored poznatih, upoznao i neke za za njega nove glumce. 

Među njima je i Kristina Savkov, koja tumači naslovnu ulogu u predstavi, u kojoj igraju i Neda Danilović, Slavica Vučetić, Jelica Gligorin, Saša Latinović, Slobodan Ninković, Aleksa Ilić, Darko Radojević i Aleksandra Lazin. 

- Koralina je devojčica istraživačkog duha, koja kroz imaginaran svet koji upoznaje tokom ovog komada koji je sasvim sličan svetu u kojem ona živi, pa ipak drugačiji, imaginaran, strašniji, naizgled lepši. Ona se na tom putu suoči sa svim onim čega se boji, nauči nešto iz toga, možda sebe bolje upozna. Na taj način svoje roditelje nauči da poštuje više, i možda shvati šta zapravo znači ona izreka: „Pazi šta želiš, možda ti se to i ostvari.” - pomenula je Kristina Savkov.

Muziku je komponovao Lazar Novkov, a u predstavi je uživo izvode: Aleksa Ilić, Darko Radojević i Aleksandra Lazin, dok je u horu kompletna glumačka ekipa. Tekst je dramatizovao sam reditelj, a scenografkinja predstave, autorka dizajna lutaka i kostimografkinja je Olga Žebinska. Za kreaciju i tehnologiju lutaka bili su zaduženi Vjačeslav Zubkov i Marek Šterbak, dok je dizajn svetla osmislio Ratko Jerković.

Najavljujući juče Novosadske pozorišne igre, upravnik Pozorišta mladih i selektor ovog festivala Mihajlo Nestorović je, pominjući da je veliko interesovanje publike, dodao da su predstave namenjene deci i mladima, i tako su i rangirane. Zato i ima prepodnevnih i večernjih termina, i veoma je važno obavestiti se za koji je uzrast određena predstava. Izbor je načinio nakon što je odgledao četrdesetak predstava, a ove godine su selektovana pozorišta iz 11 evropskih država i jedno iz Izraela.

- Bilo je teško odrediti samo 12 predstava na festivalu, ali mislim da je to esencija najboljeg u ovom trenutku, od onog što sam video, i po mom nahođenju, kao selektora, ali mislim da će se dopasti i publici svakako - istakao je Nestorović.  

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine teatrološkinja i novinarka Olivera Milošević, kostimografkinja Milica Grbić Komazec, i glumica i profesorka lutkarstva na osiječkoj Akademiji umetnosti Maja Lučić.

Pored takmičarskog programa, u revijalnom delu Nestorović je, uz premijeru „Koraline”, najavio i okrugli sto mladih kritičara, čiji su učesnici mahom polaznici dramskog studija Pozorišta mladih. U pratećem programu biće priređena i promocija knjige „Uvod u pozorišnu umetnost” dr Milivoja Mlađenovića.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar