Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Festival „Tanc plac” u SKCNS „Fabrika” od 5. do 7.septembra

03.09.2018. 13:26 14:50
Piše:
Izvor: Dnevnik (S. Šušnjević), ilustracija

Festival savremenog plesa “Tanc plac”, manifestacija koja ima za cilj da predstavi mlade aktere na evropskoj sceni i tendencije u savremenom plesu, biće održan od 5. do 7. septembra u SKCNS Fabrici.

Festival je nastao uz podršku evropske plesne platforme “Aerovejvz“ koja takođe afirmiše mlade plesače i plesačice savremenog plesa, koreografe i koreografkinje i ostale profesionalce koji se bave ovom umetnošću.

Ovogodišnje izdanje drugog “Tanc placa“ obeležiće trodnevni program s predstavama iz Francuske, Italije, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Festival će otvoriti 5. septembra predstava “Forecasting“ (Francuska, Italija Hrvatska), proglašena za jednu od 20 najboljih plesnih predstava u Evropi, u 2018. Drugog dana festivala biće izvedena predstava “Scrape“, koja je predstavnik Srbije u selekciji plesne mreže “Aerovejvz”. Festival će zatvoriti “dinamični dvojac” izvođača iz Slovenije, sa nagrađivanom i mnogo izvođenom predstavom “Alien Express“.

Predstava “Forecasting“ (Predviđanje) je zasnovana na kolekciji amaterskih snimaka preuzetih sa Jutjuba, i taj okvir koristi ”kao okidač fikcije, zalihu artikulacija i znakova, skup artikulacija koji nameće korisniku/posetiocu vežbu procesuiranja informacija umetnutu između fragmentovane empirijske posrednosti i hiper apstrakcije”.

- Na sceni izvođačica manipuliše laptopom, na čijem ekranu su prikazani izabrani Jutjub video snimci, koji su u razmeri sa ljudskim telom. Tako ekran postaje mesto preplitanja tela izvođačice i dvodimenzionalnog sveta, koji predstavlja ljude u drugom prostoru. Rezultat je vrtoglavo hibridno iskustvo, zona neodređenog okarakterisana video snimcima, koji variraju od banalnog svakodnevnog života, pokreta i artefakata, do njihove mogućnosti transformacije u nove alate naracije - navodi u najavi izvršni producent ovog festivala Studentski kulturni centar u Novom Sadu. Autori su Barbara Matijević i Đuzepe Čiko, a izvođačica je Šarlot La Mej.

“Scrape“ se “pojavio kao naslućivanje, kao osećaj kožni, somatski. Postao je artikulacija stanja u kome su se mešala tela, plesna i ona druga. Trzaj, bol, trnjenje, koji postoje samo ako je tu neko drugi da ih oseti. Tela se pojavljuju i nestaju na rubnim zonama svetla. Privid kada se noću gleda kroz prozor automobila...”  Autorka koncepta i koreografije je Jovana Rakić, a dramaturg je Marko Pejović. Izvođačice su Jana Milenković, Milica Pisić i Nataša Šmelc. Ova predstava rađena je u produkciji Stanice servis za savremeni ples.

Poslednjeg dana “Tanc placa”, 7. septembra u 20 časova, u Fabrici će biti izvedena slovenačka predstava “Alien Edžpreš“, svojevrsno putovanje “kroz različita stanja i iskustva, koja nadilaze šablone

interpresonalnog funkcionisanja i reakcije...”.

- U celom procesu, mi pokušavamo da proširimo prostor među nama, i prenesemo ga na publiku, čije prisustvo i proces prihvatanja nama daje novi start i spiralu nepoznate kreacije. Ne postoji krajnji cilj “Alien Express“-a, postoji samo večita ekspedicija - navode autori i izvođači Žigan Krajnčan i Gašper Kunšek, koji su s ovom predstavom nedavno osvojili prvo mesto za koreografiju na 11. međunarodnom koreografskom takmičenju u Kopenhagenu.

“Alien Express“, kako je navedeno u najavi, “uklanja utemeljene obrasce verbalne komunikacije i uvodi univerzalne komunikacijske nivoe, s ciljem da demonstrira različitost percepcije i modalitete fizičkog pokreta, neosetljiv prema političkoj, religijiskoj i nacionalnoj pripadnosti, ličnim principima i verovanjima. To je integrativno iskustvo rasta isprepletene spirale svesnosti i uzajamnog prihvatanja momenta između ’nas i njih’ i ’tamo i ovde’ . Izostavljanjem krajnjeg cilja, to postaje način i put da se iznađe sopstvena plesna forma”.

Ulaznice za “Tanc plac” se prodaju u “Gigstiksu” i “Mungos CD šopu”  i staju 600 dinara trodnevna, a dnevna 300 dinara. Festival su podržali mreža “Aerovejvz”, program Kreativna Evropa Evropske unije, Evropska prestonica kulture Novi Sad i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar