Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Deseti Šekspir fest i ovog leta u Vili Stanković

13.06.2023. 10:10 10:13
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Jubilarni 10. Šekspir fest, koji je pre deset godina pokrenuo reditelj Nikita Milivojević, posvećujući ga najvećem dramskom piscu i pesniku Vilijemu Šekspiru, biće održan od 29. juna do 5. jula, kao i dosad, na otvorenom prostoru Vile Stanković u Čortanovcima, uz jesenji epilog, najavljen za 12. oktobar i Srpsko narodno pozorište, kada na festival dolazi čuvena britanska glumica Šarlot Rempling. 

Sumirajući desetogodišnje postojanje  festivala, njegov direktor i osnivač Nikita Milivojević je na konferenciji za novinare priznao da nije mogao na početku ni da pomisli da će festival postati nekakav Šekspirov Glob u Čortanovcima, a naročito da će Šekspir fest otvoriti baš čuveni Glob teatar iz Londona i da će svih narednih godina dolaziti toliko ljudi, i predstava iz sveta.

–  Više od 50 predstava iz 20 zemalja na 20 jezika, i to najrazličitijih mogućih igranja Šekspira – rekao je Nikita Milivojević. On je kao novinu, najavio osnivanje tzv, borda, koji će nastojati da programski obogati festival. Takođe je rekao i da će u svojstvu umetničkog direktora biti angažovan reditelj Boris Liješević. Inače, kao članove borda Nikita Milivojević je predstavio Svetozara Cvetkovića, Anitu Mančić, Nebojšu Dugalića, novinara Branka Rosića, kao i Aleksu Simurdića iz Ministarstva za regionalni razvoj Vlade Srbije, koji je  ukazao na moguće pravce i inicijative u programskom razvoju festivala.

O podršci festivalu govorila je i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, iznoseći da su u odnosu na prošlu godinu više nego udvostručena sredstva  za Šekspir fest , odnosno sa dva su povećana na pet miliona.

– Ono što nas trajno opredeljuje od 2014. do dana današnjeg jeste to da Pokrajinska vlada svakako neizostavno podržava festival koji je jedinstven, ne samo na našim prostorima, već i mnogo šire, o čemu svedoči i brojna publika. Ali ono što jeste ključ  je to da osim što je jedinstven i međunarodno prepoznat, Pokrajina je ovom festivalu dodelila priznanje „Najbolje iz Vojvodine”. Jer Šekspir festl zaista jeste nešto najbolje iz Vojvodine - napomenula je, između ostalog, Dragana Milošević, dodajući da ovaj festival ne samo da promoviše strane teatre, već apsolutno i domaću pozorišnu scenu.

Jubilarni Šekspir fest biće otvoren premijerom predstave „Bogojavljenska noć“, u režiji Vanje Alača, i izvođenju Pozorišta mladih, u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu.  Povodom svog jubileja, festival je, naime, inicirao novu programsku liniju „Moj prvi Šekspir“, zamišljenu da omogući mlađoj generaciji pozoriših stvaralaca da se prvi put profesionalno susretnu sa delom Šekspira i na scenu postave jedan komad velikog dramatičara. U saradnji Šekspir festa, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti u Novom Sadu, nastala je tako ova predstava, rađena po čuvenoj Šekspirovoj komediji.

U glumačkoj podeli su: Andrijana Đorđević, Miloš Lazić, Miloš Macura, Jelena Lončar, Aleksandar Milković, Đorđe Mitrović, Ervin Hayimurtezić, Anica Petrović, Saša Latinović i Aleksa Jovčić. Sastavni deo predstave je i kvartet, koji tvore Dimitrije Beljanski, klavir, Katarina Badnjar, violina, Stefan Milović, klarinet, i Nina Henig, violončelo.Nakon premijernog izvođenja na festivalu, ova predstava će tokom predstojeće sezone nastaviti svoj život u okviru redovnog repertoara Pozorišta mladih. Na Šekspir festu će moći reprizno da se pogleda i 3. jula.

Drugog dana festivala, 30. juna, u Čortanovcima gostuje Državni kamerni teatar iz Jerevana, (Jermenija), koji će izvesti predstavu „Romeo i Julija“, u režiji Lusine Jernjakjan, koja nudi „neočekivana i strogo stilizovana rediteljska rešenja, inspirisana muzikom, kostimima i dizajnom sedamdesetih“. Turski teatar BeReZe iz Istanbula 1. jula u Vili Stanković izvodi predstavu „Magbet / Košmar za dvoje“, u režiji Doua Akala. U ovoj duodrami igraju: Elif Temučin i Erkan Ujanıksoj. „Dva tela – koja se mogu transformisati u bilo šta – donose nam ovu noćnu moru kroz raznovrsnost različitih stilova koji osciliraju od telesnih mimika do pripovedanja, od šašavosti do pozorišta predmeta; spajanje tragedije i komedije, svakodnevice i grotesknestvarnosti“, navodi reditelj ove predstave.

Poslednja predstava u letnjem delu festivalskog glavnog programa je „Perikle“, koju će 2. jula izvesti Flut teatar iz Londona (Velika Britanija), u režiji Keli Hanter. „Perikle“ sa devet izvođača, koji igraju sve uloge, i muzikom koja se izvodi uživo na sceni, nastao je na osnovu uspešnih adaptacija „Hamleta“ i „Bogojavljenske noći“ koje su bile na turneji ovog cenjenog teatra po evropskim festivalima od 2015. do 2019.

Jubilarni 10. Šekspir fest biće zatvoren na jesen gostovanjem pozorišta Pitera Bruka „Teatr de buf du nord“ („Théâtre des Bouffes du Nord“) i Šekspirovim sonetima. Francusko-britanska produkcija „Šekspir / Bah” predstaviće nam sonete Vilijama Šekspira i muzičke svite Johana Sebastijana Baha. Stihove govori čuvena britanska glumica Šarlot Rempling, a prati je violončelistkinja Sonja Vider Aterton, koja je i režirala ovu predstavu najavljenu za 12. oktobar na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

U okviru pratećih programa Šekspir festa, 3. jula Flut teatar iz Londona izvešće predstavu „Perikle“ za osobe sa autizmom. Gia Forakis & Kompani (SAD) 4. jula u Pozorištu mladih izvešće predstavu „Posle Otela“, u režiji Gie Forakisa, dok će Kreativni centar Artelje iz Inđije 5. jula u svom prostoru izvesti predstavu „Ukroćena goropad“, u režiji Kristijana Markovića. Pored predstava, deo pratećeg programa je i izložba fotografija „Šekspir festival: Prvih 10 godina“ koja će biti postavljena od 29. juna do 3. jula u Vili Stanković u Čortanovcima.

Predstave letnjeg programa izvode se u Vili Stanković u Čortanovcima. U slučaju vremenskih nepogoda, planirana je seoba u Pozorište mladih. Ulaznice za predstave letnjeg programa mogu se kupiti u Novom Sadu od 14. juna, u CD šopu „Mungos“ u Kralja Aleksandra 9 (pothodnik), u knjižari „Delfi“, Zmaj Jovina 12, i u „Big“ šoping centru.

Tekst i foto: N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar