Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BITEF: Epsko putovanje donosi nam sedam predstava mahom pripovedačkog modusa

13.07.2017. 09:05 09:13
Piše:
Izvor: Bitef, iz predstave „Olimp” Jana Fabra

Ovogodišnje 51. izdanje Bitef festival biće održano od 22. do 30. septembra pod sloganom "Epic trip" (Epsko putovanje), a umetnički direktor Ivan Medenica najavio je na konferenciji za novinare sedam predstava u trajanju od preko 40 sati.

On je objasnio da se "epsko" u sloganu odnosi na činjenicu da većina predstava ima pripovedački modus, a samo jedna se bazira na dramskom tekstu, kao i da građa dolazi iz epova i mitova - "velikih naracija na kojima se naša posrnula civilizacija zasniva".  

Medenica je naglasio da nemaju nameru da se tim narativima bave na eksplicitno kritički način i da političnost ne dolazi iz sadržaja već iz dužine trajanja predstava.

"Živimo u vremenu brzine, kratkih formi, vizuelne atrakcije, sve je to oblik savremenog varvarstva, a da bismo nešto iskusili potrebno je vreme", kaže Medenica i navodi kao primer predstavu "Olimp" Jana Fabra koja traje 24 sata i omogućava ostvarivanje specifične zajednice publike i izvođača, daje priliku gledaocima da iskuse osećaj slobode, da se zapravo oslobode svih stega koje su sebi nametnuli ili koje im je nametnulo savremeno potrošačko društvo.

Bitef festival će prema rečima Medenice biti i putovanje u biblijsko doba, grčke mitove, srpsku epsku književnost, persijsku tradiciju.  U prologu festivala biće izvedena "Kvizula" u režiji Tima Ečelsa, antologijska predstava, jedne od vodećih britanskih nezavisnih trupa "Forsd Enterteinment", nastale 1996, koja originalno traje 24 sata, ali je za Bitef odabrana kraća verzija od šest sati.  

Sledeći je Fabrov projekat "Olimp: u slavu kulta tragedije" koja traje 24 sata, a Medenica kaže da će publici biti omogućemo da izlazi sa predstave i vraća se, u foajeima Sava Centra biće prostora za odmor i spavanje, a postoje i dve "lažne pauze" od po sat vremena kada se izvođači odmaraju na sceni, što je zapravo deo predstave.

Bitef će prema rečima umetnipčkog direktora Ivana Medenice biti i putovanje u biblijsko doba, grčke mitove, srpsku epsku književnost.

Priznati slovenački reditelj Jernej Lorenci gostuje sa dve predstave - "Biblija, prvi pokušaj" i "Carstvo nebesko", što je radni naslov koprodukcije Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra koja će na festivalu imati svoju premijeru. Bitef festival u skladu sa svojom misijom da blagovremeno otkriva i predstavlja nove autore, publiku će upoznati sa mladim berlinskim rediteljem Ersanom Mondtagom (29), poreklom iz turske zajednice, zvezdom u usponu pozorišta nemačkog govornog područja, a biće izvedene njegove dve predstave - "Sneg" po delu Orhana Pamuka u produkciji Talijateatra (Hamburg) i "Istrebljenje" mlade autorke Olge Bah u produkciji Koncertteatra (Bern).

Na programu će biti i projekat "(Sa)slušanje" jednog od vodećih i svetski priznatih iranskih pozorišnih umetnika mlađe generacije Amira Reze Kuhestanija, koji upućuje na drevna vremena i tradiciju pripovedanja karakterističnu za persijsku kulturu. U okviru pratećeg programa je tribina posvećena predstavama koje veoma dugo traju, uz učešće teatrologa Marije Ševcove, Žorža Banija i drugih.  "Šoukejs" biće posvećen mađarskom pozorištu u Subotici, pa je planirano prisustvovanje maratonu sastavljenom od tri predstave ("Kapitalizam, geometrijskim redom izložen", "4 ujutru" i "Kičma") koje će se igrati u Narodnom pozorištu i pozorištu "Deže Kostolanji" u Subotici.

Direktor Bitefa Miloš Latinović kaže da će festival i ove godine ponuditi vrlo aktuelne predstave i ističe da je Bitefova publika navikla na sva iznenađenja koja ta manifestacija može da priredi, očekujući uvek novo, drugačije, provokativno  "Prošle godine festival je zaokružio 50 godina svog postojanja, a ovo je iskorak ka novom, onome što festival može da bude, recimo ekstremno kratak i istovremeno ekstremno uzbudljiv, da preuzme novi pravac, a koji će biti duboko ukorenjen u tradiciju festivala - da bude avangardan, nov, provokativan, sve što spada pod ime Bitef", naglasio je Latinović.

K. R.

Autor:
Pošaljite komentar