Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

URUČENE GODIŠNJE NAGRADE KCV „MILOŠ CRNJANSKI” Priznanja Mini Petrić, Draganu Staniću, Savi Damjanovu i Mihalu Harpanju

13.12.2023. 22:25 22:31
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Mladoj dramaturškinji i dramskoj spisateljici Mini Petrić je na svečanosti u Pokrajinskoj vladi uručena „Iskra kulture”, priznanje koje dodeljuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” za savremeno stvaralaštvo mladom autoru do 35 godina.

U obrazloženju se podseća da laureatkinja iz godine u godinu potvrđuje ne samo izuzetan talenat, nego i posvećenost i marljivost, koji su je odlikovali i na Akademije umetnosti u Novom Sadu, gde je kao najbolji student dramskog departmana dobila Nagradu „Mali princ".

„Već od prvih profesionalnih koraka njen angažman karakterišu promišljenost i inovativnost, te je, recimo, kao dramaturg predstave Kod večite slavine, na impresivan način savladavajući lirski lavirint Momčila Nastasijevića, njegovu poetiku simbolizma i maternje melodije, smislenim posezanjem za njegovom poezijom, uspela da publici približi unutrašnje stanje likova zatočenih u bespuću. To je, uostalom, prepoznao i žiri 66. Sterijinog pozorja, dodelivši joj 2022. najznačajnije priznanje u svetu domaćeg teatra, baš kao što je to uradio i ovogodišnji pozorijanski žiri, vrednujući dramatizaciju predstave Što na podu spavaš, što ju je uvelo u veoma uzak krug teatarskih poslenika koji mogu da se pohvale sa dve uzastopne Sterijine nagrade”, naveo je žiri, uz apostrofiranje i njene dramatizacije romana-metafore Desanke Maksimović „Pradevojčica”, za koju je nagrađena na upravo završenom 54. susretu profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Medalju kulturu za očuvanje kulturnog nasleđa dobio je profesor emeritus dr Sava Damjanov, književni istoričar i pisac, jedan od najpriznatijih istraživača jezičko–eksperimentalnih slojeva u srpskoj tradiciji, koji je svojim delom snažno uticao na istraživanje, preispitivanje i prezentaciju srpskog književnog nasleđa, ali i na savremene književne tokove. „Naučna istraživanja dr Save Damjanova usmerena su ka fantastičnoj književnosti, jezičko–eksperimentalnim slojevima u srpskoj tradiciji, teoriji recepcije, postmodernizmu , kao i ka komparativistici. Priređivao je za štampu tekstove srpskih pisaca 18, 19. i 20. veka”, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju, uz napomenu da, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, bio je predavač ili mentor na  jedanaest domaćih i stranih univerziteta, a njegovi tekstovi su prevedeni na trinaest jezika..

Medalja kulture za multikulturalnost i interkulturalnost pripala je komparatisti prof. dr Mihal Harpanj, dugogodišnji profesor slovačke književnosti i teorije književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Njegov profesionalni angažman obuhvata put od književnog kritičara do afirmisanog književnog teoretičara koji se suvereno kreće u dva srodna kulturna konteksta – slovačkom i srpskom. „U toku celoživotnog pregalaštva nastao je nezamenljivi fakultetski udžbenik Teorija književnosti, koji se i danas koristi kao obavezna literatura na svim relevantnim fakultetima u Slovačkoj, zatim čitav niz književnoteorijskih studija i članaka, književno-istorijskih priloga istorije slovačke književnosti, srpske književnosti i slovačke književnosti u Vojvodini, tumačenja dela iz svetske, srpske i slovačke književnosti, ali i brojni prevodi istaknutih slovačkih proznih dela čineći slovački umetnički i naučni rad dostupan srpskom čitaocu”, navedeno je u obrazloženju, uz podsećanje na to da je objavio na desetine knjiga od 1972. godine do danas, uključujući i više antologija koje je priredio, kao i izbore više drugih autora.

Medaljom kulture za životno delo, odnosno za ukupno stvaralaštvo, nagrađen je prof. dr Dragan Stanić, čiji je pesnički pseudonim Ivan Negrišorac, univerzitetski profesor, književnik i književni kritičar, aktuelni predsednik Matice srpske i predsednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije. Objavio je 13 knjiga pesama, za koje je dobio od „Goranove” do Zmajeve nagrade, a stihovi su mu prevođeni na engleski, ruski, nemački, francuski, mađarski, rumunski, slovenački, slovački, rusinski, makedonski, češki, grčki, kineski jezik. Autor je i romana, drama i niza kritičkih studija, a i priredio je dvadesetak knjiga, između ostalih izabrane pesme Jovana Dučića „Pet krugova” i zbornik radova o recepciji Pavićevog književnog dela u svetu Milorad Pavić „Stanovnik svetske književnosti”. Nosilac je Ordena Svetog cara Konstantina Srpske pravoslavne crkve i Arhijerejske gramate episkopa bačkog Irineja. Za sveukupni rad na širenju kulture, obrazovanja i nauke nagrađen je Vukovom nagradom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, priznanjem „Bela golubica“ Teslinog globalnog foruma , kao i ordenom Konstantina Filosofa Slovenske unije iz Češke. U izdanju Arhiva Vojvodine i novosadskog „Prometeja” upravo su mu objavljena Izabrana dela, koja obuhvataju četiri knjige poezije, roman „Anđeli umiru”, knjigu drama, kao i knjigu odabranih eseja

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar