Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Umetnost “Likovnog kruga” večeras u Eđšegu

22.12.2018. 14:56 14:59
Piše:
Izvor: Promo

NOVI SAD: Godišnja izložba udruženja umetnika sa Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“ otvara se večeras u 19 časova u kulturnoj stanici „Eđšeg” (Antona Urbana 4).

Izložbu likovnih radova 38 umetnika koji stvaraju u svojim ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi, otvoriće pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević. O autorima koji će biti predstavljeni na izložbi govoriće likovni kritičar Sava Stepanov, a u umetničkom delu programa učestvuju prof. Senka Soldatović, sopran, prof. Aleksandra Rakić, klavir i pesnik Branislav Živanović.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi umetnici stvaraju već 66 godina. Kako podseća Borivoj Popržan, predsednik udruženja “Likovni krug”, u osamdesetak ateljea su slikari, grafičari, vajari, dizajneri, kompozitori, fotografi, keramičari, tapiseristi. Ima i kostimografa, književnika, restauratora i konzervatora, umetnika multimedija, modnog dizajna, pejzažista, dekorativnih plastičara.

Više od 400 ovih posvećenika umetnosti, istovremeno i stanovnika veličanstvene urbane hridi, ostavilo je veliki likovni trag tokom ovih zlatnih kreativnih šest i po decenija, i svi su u svom kreativnom skloništu stekli stvaralačko priznanje, ukazuje Popržan.

Kako dodaje, nekoliko generacija umetnika sa svojim saradnicima, sa preko 15.000 umetničkih radova, zastupljeno je širom sveta u svim najvećim centrima kulture, muzejima, institucijama, privatnim zbirkama.

Malo koji grad se, poput Novog Sada, kako kaže kritičar Sava Stepanov može pohvaliti umetničkim ambijentom kakav, još od pedesetih godina prošlog veka, postoji na Petrovaradinskoj tvrđavi. Od sredine proteklog stoleća pa sve do danas, dakle, već više od šest decenija, na Tvrđavi nad Dunavom funkcioniše stalna kolonija novosadskih umetnika. Tada su  Jovan Soldatović, Boško Petrović, Stevan Maksimović, Nikola Graovac, Stevan Maksimović, Aleksandar Lakić i drugi tada mladi umetnici, ovde uspostavili prve umetničke atelje i tako promenili namenu i izgled monumentalnog fortifikacionog objekta. Tu je otvoreno čitavo mnoštvo ateljea koji su otvoreni i spremni da prime namernike te da ih uvedu u začudnu atmosferu umetničkih radionica. A u petrovaradinskim ateljeima stvaran je kontinuitet novosadske, vojvođanske, srpske, a jedno vreme i jugoslovenske savremene i moderne umetnosti.


Nadrealistički snovi Miće Mihajlovića

S posebnim pijetetom je u ovu izložbu uvršten rad nedavno preminulog slikara Milorada Miće Mihajlovića (1936-2018), jednog od najstarijih „stanovnika“ Tvrđave, umetnika koji je skoro čitav svoj prepoznatljiv poetsko-nadrealistički opus ostvario u tvrđavskom Likovnom krugu. Čitav njegov slikarski, tipično nadrealistički manir, bio je posvećen nadrealističkim snovima i slutnjama te jednoj osobenoj opsednutosti čovekom i njegovim usudom, navodi Stepanov.


U novoj, 22 postavci “Likovnog kruga” koja će biti predstavljena u Eđšegu dominira slikarstvo, uprkos, po rečima Stepanova stalnoj tendenciji umetnika koji su obuhvaćeni senzibilitetom tehnološke umetnosti da se umetnička slika „svrgne“ sa pijedestala. Na ovoj izložbi su prezentovani, kako navodi Stepanov, radovi iz domena tzv. ateljejske umetnosti, koja nastaje u umetničkoj radionici a koja sama za sebe, pogotovo u kontekstualnom okruženju kakvo pruža Petrovaradinska tvrđava sa svojim karakterističnim genius loci senzibilitetom, predstavlja svojevrsni agens ideja, namera i najrazličitijih umetničkih promišljalja sveta i vremena u kome živimo. Najviše umetnika prikazuje dela koja su urađena u maniru njihovih ranije već definisanih umetničkih iskaza. Radi se o podužem spisku umetnika različitih generacijskih pripadnosti ali umetnika koji u aktuelnom trenutku odista ostvaruju zrela ostvarenja i domete, ocenjuje Stepanov. Na izložbi su i prilozi istaknutih fotografskih umetnika koji se u vremenu digitalne fotografije i njenih kolorističkih potencijala odlučuju za crno-belu fotografsku sliku, u kojoj insistiraju na tipično fotografskoj estetici i poetici snimljenog motiva.

Kuriozitet izložbe predstavlja gostovanje dvojice umetnika Gerharda Flekača iz Austrije (crteži) i Roula Šnajdera iz Nemačke (fotografije) koji će izložiti radove nastale tokom njihovog nedavnog rezidencijalnog boravka u Novom Sadu.

N. Popov

Autor:
Pošaljite komentar
Otvorena izložba foto-reportera Novog Sada i Vojvodine

Otvorena izložba foto-reportera Novog Sada i Vojvodine

21.12.2018. 23:24 23:29
EU info centar i izložba u Svilari

EU info centar i izložba u Svilari

20.12.2018. 19:33 19:36