Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kompozitorka Smiljana Vlajić ostaje na čelu Zavoda za kulturu Vojvodine

14.09.2017. 23:31 23:38
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

„Ako ne detektujemo, ne prepoznajemo i ne promovišemo savremeno stvaralaštvo, bojim se da će mnogi tragovi u vremenu, koji će ostati za nama, biti zaboravljeni ”, navodi Smiljana Vlajić, koja je i proteklih godinu dana bila na čelu ZKV, ali u v.d. statusu.

Podsticanje ovdašnje kreativne scene, ekspanzija izdavačke delatnosti i dalja afirmacija naučno-istraživačkih i informaciono-dokumentacionih aktivnosti primarni su zadaci Zavoda za kulturu Vojvodine u narednom periodu kako ih vidi kompozitorka Smiljana Vlajić, vanredni profesor na novosadskoj Akademiji umetnosti, koja je nedavno na konkursu izabrana za direktora ZKV. „Ako ne detektujemo, ne prepoznajemo i ne promovišemo savremeno stvaralaštvo, bojim se da će mnogi tragovi u vremenu, koji će ostati za nama, biti zaboravljeni ”, navodi Smiljana Vlajić, koja je i proteklih godinu dana bila na čelu ZKV, ali u v.d. statusu.

Upravo na tom tragu je pilot projekat okrenut kamernim ansamblima, kojima je upućen javni poziv da budu deo serijala koncerata kamerne muzike, a koji će tokom jeseni prirediti ZKV. Ovaj konkurs je, inače, otvoren još danas, ansambli mogu brojati od dva do pet članova, a ključni preduslov je upravo to da u svom programu imaju minimum jednu kompoziciju domaćeg autora i bar jednu kompoziciju napisanu u 21. veku. Inače, svi koncerti će biti održani u galeriji ZKV i snimljeni u video i audio formatu, a Zavod će listu odabranih ansambala objaviti do kraja septembra.

Od oktobra, kako najavljuje Smiljana Vlajić, kreće i ciklus „Putevi stvaraoca”, gde će u fokusu biti književnici, filozofi, slikari... s kojima će se razgovarati o samom kreativnom činu. Nastavlja se izlaženje sva tri časopisa iz okrilja ZKV – „Nova misao”, „Interkulturalnost” i „Most”, a kada je u pitanju izdavačka delatnost, svakako vredi istaći monografiju posvećenu slikaru Dušanu Todoroviću „Vizuelni tragovi”, knjigu „Imigranti u Vavilonskoj kuli – razgovori o identitetu” Zdenke Valent Belić, „Grčko i rimsko pesništvo” prof. dr Nikole Strajnića, te završna tri toma „Enciklopedije filozofskih nauka” Nikole Kajteza.

U toku je konkurs za dodelu književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ i trajaće do 28. septembra. Podsetimo, nagrada je ustanovljena kao javno priznanje pesnikinji, starijoj od 18 godina, za knjigu poezije objavljenu na srpskom jeziku, između dve pesničke manifestacije „Milici u pohode“. Do 13. oktobra je, pak, otvoren Konkurs za dodelu nagrade „Medijakult“, usmeren ka svim televizijskim produkcijskim kućama u APV, koje na njemu mogu da učestvuju emisijama koje u generalnom fokusu imaju temu  „Interkulturalna komunikaciju u Vojvodini”.

Značajna novina u radu ZKV  odnosi se na promena modela dodele godišnjih nagrada Zavoda, u smislu da će se ubuduće nagrađivati isključivo stvaraoci, te da će odluku u svakoj kategoriji – od „Iskre kulture” za savremeno stvaralaštvo mladom autoru do 35 godina do „Medalje kulture za ukupno stvaralaštvo/rad” – donositi nezavisne stručne komisije, čiji će članovi biti birani na godinu dana, uz mogući produžetak mandata za najviše još jednu godinu. Ustanovljeni su i mnogo jasniji pravilnici na temelju kojih će biti realizovani pojedini programi, kako bi im se obezbedila najviša moguća stručna podloga. Na tom tragu je i odluka da ubuduće kreiranje izlagačke delatnosti bude povereno savetu galerije...

Kada je, pak, reč o povećanju vidljivosti aktivnosti Zavoda, jedan od značajnih koraka u tom pravcu biće, recimo, zajednički nastup sa Akademskom knjigom na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Zavod za kulturu Vojvodine takođe je dobio i novi, atraktivniji logo, čiji je autor mladi dizajner Stojan Mančić. U planu je, inače, i dalji razvoj međunarodne saradnje, kako bi se stvorili uslovi za ozbiljnije i sistematičnije prezentovanje ovdašnjih pisaca, slikara, muzičara... ne samo u regionu nego i šire. „Veoma je značajno što Zavod polako postaje prepoznatljiv i u krugovima mladih autora, stvaralaca. I uverena sam da ćemo to opravdati”, poruka je Smiljane Vlajić.

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar