Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Evropska noć muzeja u 44 grada Srbije

19.05.2017. 22:27 22:44
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Manifestacija Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 završava se u subotu Evropskom noći muzeja.

Na inicijativu direktora nacionalnih muzeja programi planirani za Noć muzeja od 2015. u nekim institucijama produženi su na deset dana kako bi što više posetilaca na ovaj način bilo u prilici da vidi bogatstvo i vrednosti koje su čuvaju u našim ustanovama kulture. Smatrajući da muzejski programi zaslužuju mnogo više od jednog dana i noći sve institucije uključene u ovu manifestaciju ponudile su raznovrsne i zanimljive sadržaje. U proteklih deset dana programi su se održavali u 44 mesta u Srbiji u kojima se 90 institucija kulture predstavilo kroz izložbe, predavanja, stručna tumačenja, projekcije filmova, radionice za decu, koncerte. Tako su i novosadski muzeji priredili izložbe koje su mogle da se pogledaju proteklih deset dana, a za večeras planiraju i dodatne programe.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog pored stalne postavke i aktuelnih izložbi “Grafički omnibus: Ljubomir Ivanović, Mihailo S. Petrov i Đorđe Andrejević Kun” Narodne biblioteke Srbije i “Umetnici akademici iz kolekcije Beljanskog”, publika će u subotu moći da uživa i u raznovrsnim umetničkim i edukativnim temama. Program je pripremljen u saradnji sa studentima Akademije klasičnog slikarstva Edukonsa, koji drže otvoreni atelje i priređuju kreativne radionice, Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača sa “Teatrom senki”, kao i sa studentima i predavačima sa Katedre za nove medije Akademije umetnosti i njihovom projekcijom video radova.

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine posetioci su u prilici da još večeras eksluzivno vide radove jednog od najpoznatijih savremenih britanskih umetnika Grejsona Perija, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade na izložbi “Taština malih razlika” sa šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Večeras od 21 sat kroz ovu izliožbu vodiće istoričar umetnosti i kritičar Bjeličić. Pod naslovom Ja – Tim Rejkvel!, Bjeličić će provesti publiku kroz ciklus Perijevih tapiserija kroz hibridnu formu vođenja, predavanja i performansa.

Vladimir Bjeličić. Pod naslovom Ja – Tim Rejkvel!, Bjeličić će provesti publiku kroz ciklus Perijevih tapiserija kroz hibridnu formu vođenja, predavanja i performansa.

U Galeriji Bel Art, na Bulevar Mihajla Pupina 17, Rotari klub Novi Sad Dunav priređuje dokumentarno- edukativnu izložbu povodom 100. godišnjice Rotari fondacije. Cilj je upoznavanje i demistifikacija uloge Rotari pokreta, a publici će biti predstavljena istorija pokreta u Srbiji i njegova postignuća.

Kao i svake godine, Muzej Vojvodine priprema program za ovu noć i otvara svoja vrata za publiku do ponoći. Osim stalnih postavki “Vojvodina od paleolita do početka 20. veka” (Dunavska 35) i “Vojvodina u 20. veku”(Dunavska 37), publiku očekuju i tematske izložbe ”Blago iz košnice – od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine”, koja je priređena povodom 170 godina od formiranja Srpske narodne zbirke i 70 godina Muzeja Vojvodine, kao i postavke “Štitovi – veštine obrade metala u prošlosti” (Dunavska 35), i gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Ruma „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota” (Dunavska 37) kojom je Muzej Vojvodine odgovorio na ovogodišnju temu Manifestacije “Muzej u gostima”.

U subotu od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći, pored Srbije, šetaće po galerijama, muzejima i drugim institucijama kulture posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske noći muzeja, čije je sedište u Parizu

Tokom današnjeg poslepodneva biće organizovano i nekoliko pratećih programa:muzejske igraonice za najmlađe, igrokaz učenika mašinske škole “Kovači i vile” u Dunavskom parku i koncert ”Bajićevih slavuja”.

U Muzeju grada Novog Sada u Zbirci strane umetnosti gostuje vredna kolekcija Lazara i Žive Vujić iz Ljubljane, koja predstavlja na izložbi “Četiri mačora” grafike svetski poznatih umetnika Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonija Tapijesa. Izložba je nazvana po čuvenom kafiću u Barseloni “Cuatro gatos”, otvorenom 1897. u kome su se okupljala najveća umetnička imena. Na Petrovaradinskoj tvrđavi je izložba “Trag mača, trag pera” kao završna manifestacija postavke priređene povodom 300 godina bitke kod Petrovaradina, a u Sremskim Karlovcima je izložba čajnika iz kolekcije Marije Kasaš. U Galeriji Poklon zbirke Rajka Mumuzića je izložba grafika profesora i saradnika Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Noć muzeja  se u Srbiji priređuje po 14. put i svake godine se sve više gradova sa svojim programima pridružuje ovoj manifestaciji. U subotu od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći pored Srbije, šetaće po galerijama, muzejima i drugim institucijama kulture posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja, čije je sedište u Parizu.

N. Popov

Autor:
Pošaljite komentar