Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVOSAĐANI ULEPŠALI „KULTURNO LETO“ NA ŠOLTI Od Italije, Istre, Dalmacije do Crnogorskog primorja: Ulje na platnu, ogledala i akvareli

13.09.2024. 13:49 14:26
Piše:
а
Izvor: I. Bajić, M. Garbin

Novosadski umetnici Ana Bezić i Slobodan Bajić su, izlaganjem svojih dela, obeležili ovogodišnji sadržajan, raznovrstan i bogat kulturni program na ostvru Šolta u Dalmaciji.

Izložbama slika i predmeta primenjene umetnosti u Galeriji Bratske kuće u Grohotama, pod patronatom slikara naive i apstrakcije planetarnih razmera Vicka Buktenice, oni su svojim delima, kao i učešćem na završnom humanitarnom koncertu za decu, tokom druge polovine avgusta, stavili tačku na kulturna dešavanja na bajkovitom ostrvu Jadrana, koje je, inače, stecište umetnika sa svih meridijana.
Na taj način potvrdili su druženje i saradnju Novosađana i Šoltana, koja se ogleda u manifestaciji „Dani Šolte, Hvara i Brača u Novom Sadu“,održanoj tokom prethodne tri godine u novosadskom restoranu „Beza“ kraj Štranda, koja će ove godine biti upriličena prvog vikenda u novembru.

а
Izvor: I. Bajić, M. Garbin

Otvaranjem izložbe slika „Stari brodi“ Slobodana Bajića, započela je ovogodišnja manifestacija „Dani Eugena Buktenice“, posvećena rodonačelniku šoltanske naive Eugenu Buktenici Đenku (1914.- 1997.), čuvenom slikaru naive svetskog glasa i kista, u organizaciji Opštine Šolta i Galerije „Buktenica & Buktenica“. U okviru manifestacije, održane su i trodnevne radionice za decu i mlade koje su vodili Vicko Buktenica, Slobodan i Igor Bajić.
- Izuzetno mi je drago što je Opština Šolta, koja, inače, podržava i godinama neguje međunarodnu saradnju, ovog puta ugostila novosadske umetnike koji su nas počastili svojim delima nastalim, između ostalog, upravo na našem otoku i na obalama Jadranskog mora - istakao je načelnik Opštine Šolta Nikola Cecić Karuzić. - To je svakako obogatilo naš kulturni program, a gostima iz Novog Sada upućujem poziv da i dogodine, novim delima, predstave svoje stvaralaštvo.

а
Izvor: I. Bajić

Novosadski umetnik Slobodan Bajić je, u okviru izložbe, predstavio 24 ulja na platnu i isti broj akvarela, nastalih tokom prethodne dve decenije na obalama Jadrana, od Italije, Istre i Dalmacije do Crnogorskog primorja.

- Reč je o starim, drvenim barkama na vesla, koje bude setu i koje sam kroki skicirao na licu mesta, a zatim obrađivao na platnu – otkriva Bajić. - Moji radovi su se dopali Vicku Buktenici, uglednom i čuvenom umetniku sa Šolte, čija dela se nalaze u privatnim, ali i u kolekcijama poznatih galerista širom sveta. Za našu saradnju i druženje „krivac“ je Zoran Bezić, organizator manifestacije „Dani Šolte, Hvara i Brača u Novom Sadu“, u okviru koje smo Buktenica i ja prethodne tri godine formirali Likovnu kolniju. Tom prilikom Buktenica je kompletnu izložbu od 15 radova poklonio novosadskoj školi „Milan Petrović“, u korist dece ometene u razvoju i, takođe, učestvovao na Likovnoj  koloniji „Tamburica festa“. Njegova dva reprezentativna dela sada se nalaze u postavci „Muzeja tamburica festa“ u Novom Sadu. Moja izložba je pokušaj revanša, a suvišno je govoriti o tome da mi je veoma velika čast što je njome otvorena i tradicionalna manifestacija sa radionicama za decu, u znak sećanja na legendarnog Eugena Buktenicu.

а
Izvor: I. Bajić, M. Garbin

Od Slobodana Bajića štafetu je u Galeriji Bratske kuće u Grohotama preuzela talentovana novosadska primenjena umetnica Ana Bezić, koja se predstavila nesvakidašnjom izložbom sa 12 jedinstvenih i posebno upriličenih „Portal.ogledala“. S obzirom na to da je u izradi upotrebila razne materijale i kombinaciju umirujućih i „vrištećih“ boja, reč je o unikatnom izboru kojim je prikazala sopstveni umetnički nemir, ali i slobodu istraživanja umetničke filozofije.

а
Izvor: I. Bajić, M. Garbin

- Za mene je radionica igralište, mesto na kojem spajam kreativnost i praktičnost – objašnjava Ana Bezić. - Ogledala se nalaze u svačijem domu i želja mi je bila da, promenom u pristupu i igrom ogledala, prebacim u novu, drugu dimenziju, da upravo tamo vode. Izuzetno mi je drago što imam priliku da sve to prikažem publici na Šolti koja nije ostala ravnodušna i od koje sam dobila pohvalne reči.

а
Izvor: I. Bajić, M. Garbin

Po rečima direktorke Kulturno informativnog centra otoka Šolte (KICOŠ) Marine Garbin, predstavljanje dela novosadskih stvaralaca ulepšalo je leto Šoltanima i njihovim gostima, mnogobrojnim turistima koji su došli na letovanje sa raznih strana.
- Ana Bezić je krasnim refleksijama provocirala da pogledamo duboko u sebe, ali i da nastavimo da se ogledamo, jer nas ogledala smiruju u smiraj leta – potvrdila je Marina Garbin. - Slobodan Bajić je sve svoje brodove privezao po Šolti i sada slobodno plovi za Novi Sad. Ovog leta smo u Galeriji Bratske kuće u Grohotama imali čak deset izložbi, koje su trajale po sedam dana, ali i mnoštvo kulturnih događaja na Šolti, nastupe mladih muzičkih umetnika, predstave, koncerte,  umetničke večeri, promocije knjiga među kojima su i naša dva izdanja. Istina je, naše letnje programe u potpunosti su obeležili nastupi novosadskih umetnika, posebno na likovnim radionicama za decu u okviru manifestacije „Dani Eugena Buktenice“, gde je sve bilo posvećeno najmlađima, koji su naš zalog za budućnost. Doprinos svemu tome dao je naš Vicko Buktenica sa svojim gostima iz Novog Sada i ponosni smo i osebno zadovoljni saradnjom sa Novosađanima na kulturološkom, kao i na humanitarnom planu, koji će, uverena sam, biti nastavljeni.

а
Izvor: I. Bajić, M. Garbin

Uspešan i tražen, veoma plodan stvaralac Vicko Buktenica, sinovac legendarnog Eugena Buktenice, omiljen je među svojim sugrađanima, kako zbog humanitarnog rada i posvećenosti deci, koje neguje već dugi niz godina, tako i zbog čuvanja tradicije. To čini na platnima, ali i kao pokretač i osnivač nekoliko muzičkih sastava, klapa, koje od zaborava čuvaju stare pesme o pomorcima, životu na ostrvu, organizacijom čestih koncerata i nastupa na rivi, u selima na Šolti... On je još pre dve decenije u Grohotama formirao veliku galeriju-atelje, spomen kuću u znak sećanja na Eugena Buktenicu, koja je i mesto okupljanja umetnika i likovna radionica za mališane. Takođe, druželjubiv umetnik poznat je i kao vrhunski majstor za popravku i reparaciju barki, a posebna strast je ribolov.

а
Izvor: I. Bajić

- Veliko je zadovoljstvo ugostiti drage ljude, koji su se posebno organizovali, potegli iz Novog Sada i doneli svoje stvaralaštvo, sjajna slikarska dela da prikažu Šoltanima i dali ogroman doprinos kulturnom programu. Nadam se da su i oni uživali u nastupima klapa, poetskim večerima... razmeni iskustava i druženju, kako sa meštanima, tako i sa ostalim gostima na Šolti. Svi mi to ovde veoma mnogo poštujemo, posebno njihovo učećše u radionicama za decu i uveren sam da će saradnja na kulturnom planu na relaciji Šolta Novi Sad, biti nastavljena - poručio je Buktenica.
Brankica Pavković
 

 

Izvor:
B. Pavković
Autor:
Pošaljite komentar