light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВОСАЂАНИ УЛЕПШАЛИ „КУЛТУРНО ЛЕТО“ НА ШОЛТИ Од Италије, Истре, Далмације до Црногорског приморја: Уље на платну, огледала и акварели

13.09.2024. 13:49 14:26
Пише:
а
Извор: И. Бајић, М. Гарбин

Новосадски уметници Ана Безић и Слободан Бајић су, излагањем својих дела, обележили овогодишњи садржајан, разноврстан и богат културни програм на оствру Шолта у Далмацији.

Изложбама слика и предмета примењене уметности у Галерији Братске куће у Грохотама, под патронатом сликара наиве и апстракције планетарних размера Вицка Буктенице, они су својим делима, као и учешћем на завршном хуманитарном концерту за децу, током друге половине августа, ставили тачку на културна дешавања на бајковитом острву Јадрана, које је, иначе, стециште уметника са свих меридијана.
На тај начин потврдили су дружење и сарадњу Новосађана и Шолтана, која се огледа у манифестацији „Дани Шолте, Хвара и Брача у Новом Саду“,одржаној током претходне три године у новосадском ресторану „Беза“ крај Штранда, која ће ове године бити уприличена првог викенда у новембру.

а
Извор: И. Бајић, М. Гарбин

Отварањем изложбе слика „Стари броди“ Слободана Бајића, започела је овогодишња манифестација „Дани Еугена Буктенице“, посвећена родоначелнику шолтанске наиве Еугену Буктеници Ђенку (1914.- 1997.), чувеном сликару наиве светског гласа и киста, у организацији Општине Шолта и Галерије „Буктеница & Буктеница“. У оквиру манифестације, одржане су и тродневне радионице за децу и младе које су водили Вицко Буктеница, Слободан и Игор Бајић.
- Изузетно ми је драго што је Општина Шолта, која, иначе, подржава и годинама негује међународну сарадњу, овог пута угостила новосадске уметнике који су нас почастили својим делима насталим, између осталог, управо на нашем отоку и на обалама Јадранског мора - истакао је начелник Општине Шолта Никола Цецић Карузић. - То је свакако обогатило наш културни програм, а гостима из Новог Сада упућујем позив да и догодине, новим делима, представе своје стваралаштво.

а
Извор: И. Бајић

Новосадски уметник Слободан Бајић је, у оквиру изложбе, представио 24 уља на платну и исти број акварела, насталих током претходне две деценије на обалама Јадрана, од Италије, Истре и Далмације до Црногорског приморја.

- Реч је о старим, дрвеним баркама на весла, које буде сету и које сам кроки скицирао на лицу места, а затим обрађивао на платну – открива Бајић. - Моји радови су се допали Вицку Буктеници, угледном и чувеном уметнику са Шолте, чија дела се налазе у приватним, али и у колекцијама познатих галериста широм света. За нашу сарадњу и дружење „кривац“ је Зоран Безић, организатор манифестације „Дани Шолте, Хвара и Брача у Новом Саду“, у оквиру које смо Буктеница и ја претходне три године формирали Ликовну колнију. Том приликом Буктеница је комплетну изложбу од 15 радова поклонио новосадској школи „Милан Петровић“, у корист деце ометене у развоју и, такође, учествовао на Ликовној  колонији „Тамбурица феста“. Његова два репрезентативна дела сада се налазе у поставци „Музеја тамбурица феста“ у Новом Саду. Моја изложба је покушај реванша, а сувишно је говорити о томе да ми је веома велика част што је њоме отворена и традиционална манифестација са радионицама за децу, у знак сећања на легендарног Еугена Буктеницу.

а
Извор: И. Бајић, М. Гарбин

Од Слободана Бајића штафету је у Галерији Братске куће у Грохотама преузела талентована новосадска примењена уметница Ана Безић, која се представила несвакидашњом изложбом са 12 јединствених и посебно уприличених „Портал.огледала“. С обзиром на то да је у изради употребила разне материјале и комбинацију умирујућих и „вриштећих“ боја, реч је о уникатном избору којим је приказала сопствени уметнички немир, али и слободу истраживања уметничке филозофије.

а
Извор: И. Бајић, М. Гарбин

- За мене је радионица игралиште, место на којем спајам креативност и практичност – објашњава Ана Безић. - Огледала се налазе у свачијем дому и жеља ми је била да, променом у приступу и игром огледала, пребацим у нову, другу димензију, да управо тамо воде. Изузетно ми је драго што имам прилику да све то прикажем публици на Шолти која није остала равнодушна и од које сам добила похвалне речи.

а
Извор: И. Бајић, М. Гарбин

По речима директорке Културно информативног центра отока Шолте (КИЦОШ) Марине Гарбин, представљање дела новосадских стваралаца улепшало је лето Шолтанима и њиховим гостима, многобројним туристима који су дошли на летовање са разних страна.
- Ана Безић је красним рефлексијама провоцирала да погледамо дубоко у себе, али и да наставимо да се огледамо, јер нас огледала смирују у смирај лета – потврдила је Марина Гарбин. - Слободан Бајић је све своје бродове привезао по Шолти и сада слободно плови за Нови Сад. Овог лета смо у Галерији Братске куће у Грохотама имали чак десет изложби, које су трајале по седам дана, али и мноштво културних догађаја на Шолти, наступе младих музичких уметника, представе, концерте,  уметничке вечери, промоције књига међу којима су и наша два издања. Истина је, наше летње програме у потпуности су обележили наступи новосадских уметника, посебно на ликовним радионицама за децу у оквиру манифестације „Дани Еугена Буктенице“, где је све било посвећено најмлађима, који су наш залог за будућност. Допринос свему томе дао је наш Вицко Буктеница са својим гостима из Новог Сада и поносни смо и осебно задовољни сарадњом са Новосађанима на културолошком, као и на хуманитарном плану, који ће, уверена сам, бити настављени.

а
Извор: И. Бајић, М. Гарбин

Успешан и тражен, веома плодан стваралац Вицко Буктеница, синовац легендарног Еугена Буктенице, омиљен је међу својим суграђанима, како због хуманитарног рада и посвећености деци, које негује већ дуги низ година, тако и због чувања традиције. То чини на платнима, али и као покретач и оснивач неколико музичких састава, клапа, које од заборава чувају старе песме о поморцима, животу на острву, организацијом честих концерата и наступа на риви, у селима на Шолти... Он је још пре две деценије у Грохотама формирао велику галерију-атеље, спомен кућу у знак сећања на Еугена Буктеницу, која је и место окупљања уметника и ликовна радионица за малишане. Такође, дружељубив уметник познат је и као врхунски мајстор за поправку и репарацију барки, а посебна страст је риболов.

а
Извор: И. Бајић

- Велико је задовољство угостити драге људе, који су се посебно организовали, потегли из Новог Сада и донели своје стваралаштво, сјајна сликарска дела да прикажу Шолтанима и дали огроман допринос културном програму. Надам се да су и они уживали у наступима клапа, поетским вечерима... размени искустава и дружењу, како са мештанима, тако и са осталим гостима на Шолти. Сви ми то овде веома много поштујемо, посебно њихово учећше у радионицама за децу и уверен сам да ће сарадња на културном плану на релацији Шолта Нови Сад, бити настављена - поручио је Буктеница.
Бранкица Павковић
 

 

Извор:
Б. Павковић
Аутор:
Пошаљите коментар