Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U SUSRET NOVOSADSKOM DŽEZ FESTIVALU Alfredo Rodrigez na putu korala (VIDEO)

07.11.2023. 09:33 09:41
Piše:
Izvor: Anna Webber

Velika zvezda predstojećeg 25. Novosadskog džez festivala, koji će od 15. do 18. novembra biti održan u Pozorištu mladih, svetski je priznati pijanista Alfredo Rodrigez, koji je ne samo da je očarao publiku širom zemaljskog šara svojim izuzetnim majstorstvom u različitim žanrovima i disciplinama, nego i njegova lična priča donosi jednako fascinantnu, dodatnu dimenziju njegovoj muzici.

Rodrigez će u fokus svog novosadskog nastupa staviti kompozicije sa autorskog albuma „Coral Way”, koji muziku ovog izuzetnog umetnika povezuje se sa slušaocima na duboko ličnim talasnim dužinama.

„Sviram ono što živim, a Coral Way je moj novi život. To je ime ulice u kojoj sam tokom protekle tri godine komponovao ovaj album, a sada sam uzbuđen što će ljudi iz čitavog sveta to konačno moći da čuju“, otkrio je Rodrigez u jednom intervjuu...

Album predstavlja otelotvorenje kolektivnog zvuka Majamija, stapajući latino pop, timbu, salsu, baćatu, tango, rege i bolero. To je muzička fuzija koja obuhvata raznoliku latino zajednicu, slaveći individualnost i negujući jedinstvo. Album se poziva na Rodrigezove korene jednako kao i na njegova novostečena iskustva, predstavljajući novu fazu života, obeleženu njegovim poslednjim preseljenjem iz Los Anđelesa u Majami, rođenjem njegove kćerkice i ponovnim okupljanjem cele u porodice u Majamiju, praktično prvim posle njegovog odlaska sa Kube.

Alfredo je, naime, rođen i odrastao u Havani. Njegova obuzetost muzikom žarko je plamtela uprkos brojnim ograničenjima, što onim koje je nametnula njegova domovina, što kućnim, jer njegova porodica nije bila u mogućnosti da mu kupi ni pijanino. To međutim nije umanjilo njegovu ljubav prema ovom instrumentu, pa je čak nacrtao klavirske dirke na stolu kod babe i dede kako bi vežbao lestvice. Rodrigezov muzički put bi možda išao tokom uobičajenim za većinu kubanskih muzičara da u novom stanu njegovog ujaka nije naišao album koji su zaboravili predhodni stanari - čuveni solo koncert Kita Džareta snimljen 1975. u Kelnu, koji se sastoji se od sat i po vremena neprestane improvizacije velikog yez pijaniste. Preslušavajući ga iznova i iznova, Alfredo je shvatio da se muzika može stvarati i van granica propisanih nota.

Ova novopronađena inspiracija ga je u konačnici dovela do toga da predstavlja Kubu na čuvenom Yez festivalu u Montreu, gde je impresionirao Kvinsija Yonsa. Legendarni producent je video ogroman talenat u Rodrigezu i uputio mu je poziv da dođe u SAD. Međutim, iskoristiti ovu priliku značilo je ostaviti svoju porodicu i krenuti na putovanje koje bi zahtevalo i odricanje od kubanskog državljanstva. Rodrigez se ipak odlučio na ovaj korak,  i mada se na kraju pokazalo da će se taj rizičan korak isplatiti, nije sve išlo glatko, naprotiv...

Nakon što je napustio domovinu, stigao je Alfredo u Laredo u Teksas, gde se suočio sa hapšenjem i pritvorom zbog sporazuma između Meksika i SAD koji se odnosi na kubanske imigrante u pograničnim državama. Improvizujući, kao kad svira klavir, Rodrigez je poverio svoju priču službeniku u pritvoru, objašnjavajući svoj susret sa Kvinsijem Džonsom i obećani bolji život. I službenik ga je pustio, omogućivši mu da ostane u SAD. Od tada Rodrigezova karijera ide uzlaznom putanjom. Svirao je na prestižne bine širom sveta i zaslužio nominaciju za Gremi nagradu za svoju obradu numere „Guantanamera“ s albuma The Invasion Parade. Osim toga, postao je prvi nekineski umetnik koji je sarađivao na engleskoj verziji tematske pesme Svetske izložbe Ekspo 2010. u Šangaju, radeći je zajedno sa – Kvinsijem Džonsom.

Album Coral Way predstavlja sledeće veliko poglavlje u njegovoj muzičkoj evoluciji – proslavlja korene, dokazuje rast i poziva raznoliku publiku da iskusi živu tapiseriju njegove muzike i pripovedanja. Jer, Rodrigez je, tokom pomenutog perioda od tri godine - koji se poklopio i sa pandemijom – sam komponovao ceo album, zamišljajući zvuk koji će otelotvoriti fuziju kultura i preneti poruku jedinstva tokom perioda obeleženog velikim podelama. Delove tog muzičkog putovanja biĆemo u prilici da čujemo u sredu, 15. novembra, na koncertu u Pozorištu mladih, koji će početi u 22 sata. Ulaznice su u prodaji u biletarnici Gigs tiksa u novosadskom Pariskom magazinu.

M. Stajić 

Autor:
Pošaljite komentar
NA NOVOSADSKI DŽEZ FESTIVAL STIŽE ALEKS SIPIJAGIN Koncert ruskog trubača, Kostadinovića i društva u petak, 17. novembra

NA NOVOSADSKI DŽEZ FESTIVAL STIŽE ALEKS SIPIJAGIN Koncert ruskog trubača, Kostadinovića i društva u petak, 17. novembra

06.11.2023. 10:00 10:14