Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gos’n Bandar, mađioničar zvuka

09.07.2018. 20:32 20:36
Piše:
Foto: Miroslav Majkić  Foto: Privatna arhiva

Studio “Piknik”, čiji je vlasnik Miroslav Majkić, poklonicima žestokog rokenrol zvuka poznatiji kao Gos’n Bandar, obeležio je 3. jula 15 godina postojanja.

Kako je osnivač i vlasnik studija rekao, “kroz njega je u proteklih deceniju i po prošlo na stotine bendova i snimljeno je na hiljade kilometara materijala”.Bio je to odličan povod da u letnje dane proćaskamo s Majkićem o svemu onome što ga je opredelilo da se bavi ovim zanimljivim poslom.

- Od kako sam završio osnovnu školu znao sam da će muzika biti predmet mog najvećeg interesovanja u životu - kaže na početku razgovora Majkić. - Želeo sam da naučim sve u vezi s muzikom. Otuda i opredeljenje da se nikada nisam opredelio za samo jedan instrument, već sam želeo da naučim da sviram i bubnjeve i gitare i klavijature, da pišem pesme ali i da pevam. Svirao sam u mnogim grupama tokom mladosti i želeo da iskažem kreativnost koju sam u sebi nosio. Sredinom devedesetih godina, i razvojem digitalne tehnologije, počeo sam samostalno da kreiram muziku, komponujem, snimam i miksam sopstvene pesme, pored saradnje sa kolegama muzičarima i bendovima u kojima sam svirao. Tako je nastao “Piknik”, muzički kolaž iza kojeg sam stajao samo ja kao “one man bend”.

Gos’n Bandar kaže da je bio srećan u sopstvenom kreativnom svetu,  ali i da nikako nije bio zadovoljan zvukom svojih pesama.

- Išao sam u razna studija koja su tada bila dostupna, mada i skupa, ali ni tada nisam bio zadovoljan. Znao sam da moram da naučim proces kako da oblikujem zvuk, da bi se moje pesme čule onako kako želim. Počeo sam da se zanimam za audio i miks inženjering, ne znajući tada da će to postati moja najveća ljubav kojom se i danas bavim - kaže Majkić.

Pored toga što je trebalo kvalitetno snimiti bubnjeve, kupiti mikrofone i predpojačala, neophodno je bilo i da se sagradi prostor u kojem može da se svira.

- Sve što sam imao sam u to uložio i potpuno se tome posvetio - ističe Majkić. - Godinama je trajao proces sređivanja studija. Oprema je uvek bila skupa i teško dostupna, ali sam uspeo da nabavim sve što sam smatrao da mi je potrebno. Tako sam potpuno samostalno snimio dva kompletna albuma “Piknika” i, u to vreme, postigao sasvim pristojne rezultate kvaliteta zvuka.

Kolege iz prijateljskih grupa sve češće su mu se obraćale za pomoć u nameri da pristojno zabeleže svoje pesme u audio formatu.

- Ispočetka mi je to bilo izuzetno zanimljivo da radim - ne krije naš sagovornik. - Kasnije se ispostavilo da će mi studijski posao biti profesija i danas sam tu gde jesam, sa stotinama snimljenih albuma iza sebe i hiljadama muzičara sa kojima sarađujem.

Svakako da se posao audio miksing inženjera uči do kraja života, ali Miroslav Majkić već sada može da se pohvali da ima zavidno iskustvo u radu sa muzičarima.

- Ne pomažem im samo u snimanju i miksanju pesama, već učestvujem sa njima i u kreiranju aranžmana, pisanju tekstova i komponovanju pesama, a prema potrebi im često sviram bubnjeve ili gitare - kaže Majkić. - U “Piknik” dolaze kolege iz celog regiona, smatrajući me za autoritet u studijskom poslu, znajući da ću izvući najbolje iz njih i da će im pesme biti zabeležene na najbolji način. To je velika odgovornost koju nosim sa jedne strane, dok sa druge znam koliko uživam u kreativnom procesu i da ću u datom momentu pružiti sve od sebe da posao završimo na obostrano zadovoljstvo.

 Sava Savić

Autor:
Pošaljite komentar
Bajaga: Rokenrol je dobro kada imate dobar bend i dobar album

Bajaga: Rokenrol je dobro kada imate dobar bend i dobar album

30.05.2018. 15:42 15:45
Novosadska rokenrol kultura sećanja u Radio kafeu

Novosadska rokenrol kultura sećanja u Radio kafeu

26.05.2018. 15:28 15:29
U „Radio-kafeu” velikani novosadske rokenrol scene

U „Radio-kafeu” velikani novosadske rokenrol scene

21.05.2018. 10:23 10:30