Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"Blue" je pesma koju možete da posvetite svojoj ljubavi... Argentinka i Novosađanin osvajaju Ameriku!

10.10.2023. 09:14 09:34
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Iza jednog od vizuelno najzanimljivijih spotova, koji su se na popularnom servisu za promociju muzičkih videa VEVO pojavili u poslednje vreme, stoji – Novosađanin.

„Neverovatan muzički i vizuelni blokbaster, koji iznenađuje svojom atmosferom, stilom i estetikom”, objavio je, recimo, kritičar Federico Croce za MDZ, najuticajnije argentinsko glasilo, o pesmi „Blu”, koju potpisuju - Argentinka i Srbin: pevačica i tektopisac Frančeska Rodžeron i kompozitor i producent Filip Blažić, udruženi u bendu “Hello, I love you“.

Filip je, inače, rođen u Novom Sadu 1999. godine, i pre no što je otišao na dalje školovanje u Sjedinjene Američke Države, završio je bilingvalni, prirodno-matematički smer u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”. Paralelno se, međutim, razvijala i njegova muzička karijera, budući da je još kao tinejdžer počeo ozbiljnije da komponuje, a jedna od njegovih pesama je osvojila i prvo mesto na srpskom republičkom tekmičenju srednjo- školskih demo-snimaka.

 Činjenica da je Filipa istovremeno zanimala i muzička produkcija, odnosno snimanje zvuka i audio post-produkcija, odvela ga je 2017. na muzički letnji kamp na Univerzitetu Juzne Kalifornije u Los Anđelesu. Sledeći korak bile su studije muzičke produkcije na Los Angeles College of music, gde je nagrađen i stipendijom. Tokom školovanja je nastavio i da komponuje, kao i da sarađuje sa raznim izvođačima u nizu projekata, što kao producent, što svirajući gitaru i bas gitaru.

Poslednjih godinu i nešto više vezan je za NightBird Recording Studios u Zapadnom Holivudu, a ujedino radi i na nekoliko projekata u svom studiju. Jedan od njih je upravo “Hello, I love You”, koji je pokrenuo sa Frančeskom. U ovom projektu Filip je ne samo producent i kompozitor, nego i izvođač, ineženjer zvuka i miks/master inženjer.

– Pesmi „Blue” sam, osim kroz autorstvo, doprineo i tako što sam svirao sve instrumente na snimku, a takođe bio i aranžer, muzički producent, ton-majstor i miks/master inženjer – kaže nam Filip kroz smeh, dodajući da je Frančeska napisala tekst pesme i bila noseći vokal, ali je otprevala i sve prateće vokale, te bila i savetnik u konačnoj fazi muzičke produkce. „Blu” su, zapravo, Frančeska i njena prijateljica sa studija, Ekvadorka Karen Ledesma, napisale 2020, ali je Filip ove godine numeri dao konačan muzički izgled. Sam spot je režirao Hoakin Inzua, sniman je u Argentini, a značajnu ulogu u njegovoj realizaciji imao je poznati vizuelni umetnik Serhio Royerone. Osim toga što se u ceo projekat uključio kao art-direktor, video je sniman u čuvenoj vili “La Alboroza”, koja je ujedino i njegov dom i umetnički studio.

– „Blu” je pesma koju možete da posvetite svojoj ljubavi. Ima mnogo značenja, a u suštini govori o tome kako je dobro tekla veza dok jedan od partnera nije otišao. Zato postoji stih u kome se kaže: Obećao si mi ružičasto pa si mi dao plavo, što na engleskom može da znači i tugu” – pojašnjava Filip. – U videu smo ipak odlučili da u prvom planu bude potraga za lepotom. Sama pesma se na neki način i poigrava emocijama, a mi smo u spotu želeli da pokaže emocije kroz lepotu i umetnost. I odlučili smo se na to da kulise budu predmeti doneti sa različitih mesta u svetu...

Filip je u međuvremenu objavio i muzički materijal pod nazivom „Ambient Volume One (Beaches)", dok je bend “Hello, I love You” pripremio novi singl “Muchacha (Ojos De Papel)”. „Uskoro će ih biti još”, najavljuju Filip i Frančeska, jer u planu je izdanje EP albuma, snimanje novih spotova, te nastupi, što virtuelni, što na konkretnim lokacijama.

Iza jednog od vizuelno najzanimljivijih spotova, koji su se na popularnom servisu za promociju muzičkih videa VEVO pojavili u poslednje vreme, stoji – Novosađanin

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar