Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novosadski sajam knjiga od 7. do 11.marta

02.03.2018. 10:21 10:24
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Sajam knjiga u Novom Sadu, koji će od 7. do 11. marta na Novosadskom sajmu okupiti bezmalo sve najznačajnije domaće izdavače, biće u znaku delom promenjene koncepcije u odnosu na neka pređašnja izdanja ove smotre pisane reči.

„Od gotovo salonske manifestacije, koja je podrazumevala intimniju, apartniju atmosferu, tendencija organizatora je da pristup ubuduće bude više populistički s ciljem da se privuče što šira čitalačka publika, kako bi bila veća poseta, a samim tim da i izdavači budu stimulisaniji za učešće”, kaže za „Dnevnik” predsednik Organizacionog odbora Sajma knjiga dr Zoran Đerić.

Ove godine će izdavačkim kućama na raspolaganje biti stavljeno respektabilnih 1.000 kvadratnih metara izlagačkog prostora, na kojima će svoje nove naslove predstaviti Matica srpska, Laguna, Prometej, Kulturni centar Novog Sada, Solaris, Vulkan, Agora, Kairos, Akademska knjiga, Banatski kulturni centar... Najavljena je i promocija izdanja i delatnosti Andrićevog instituta iz Višegrada, posebne programe priprema Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a od pisaca najavljen je dolazak, među ostalim, Ilije Bakića, Marka Vidojkovića, Marka Šelića Marčela, Lidije Đirić, Mirjane Bobić Mojsilović      

Dani Laze Kostića, centralni program Sajma knjiga, započeće 7. marta u 11 časova razgovorom sa pesnikom Nikolom Vujčićem, koji je za poetsku zbirku „Skrivenosti” (u izdanju Kulturnog centra Novog Sada) dobio „Vitalovu” i nagradu „Stevan Pešić”. Prvog dana su još u planu otvaranje Dana ruske kulture, zatim prezentacija izložbe „Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji”, ali je udarni događaj svakako uručenje sajamske nagrade „Laza Kostić” za najbolju knjigu, koje će biti upriličeno u sklopu svečanog otvaranja manifestacije, zakazanog za 14 časova.


Osam knjiga u konkurenciji za NagraduLaza Kostić

U užem izboru za Nagradu „Laza Kostić” su tri romana: „Sunce ovog dana” Vladimira Pištala (Agora), „Četiri ludila” Miloša Latinovića (Vulkan), „Srodnici” Jovice Aćina (Laguna), zatim tri zbirke pesama „Izgledam, dakle nisam” Nenada Šaponje (Prometej), „Ljubav hladnija od smrti” Vladislave Vojnović (Povelja) i „Kako vrabac peva” Blagoja Bakovića, te dve knjige eseja „Književnost i komentari” Slobodana Vladušića (Službeni glasnik) i „Kolumbovo jaje” Radoslava Petkovića. O laureatu će odlučivati žiri u sastavu: Franja Petrinović (predsednik), Đorđe Pisarev i Zoran Đerić.


Na Sajmu knjiga će biti dodeljene i nagrade za izdavački poduhvat, kao i za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu, a predviđena su i neka specijalna priznanja. „U konkurenciji za sajamske nagrade bilo je više od 80 veoma vrednih autorskih knjiga, i pri tome su bili zastupljeni skoro svi žanrovi. Sticajem okolnosti u užem izboru su zastupljeni skoro svi važniji domaći izdavači, što govori o tome da su se i oni potrudili da konkurišu sa zaista dobrim naslovima”, navodi Đerić.

I udarni promotivni programi biće posvećeni laureatima nekih od najznačajnijih domaćih književnih nagrada: Savi Damjanovu, dobitniku nagrade „Todor Manojlović”, Đorđu Pisarevu, dobitniku nagrade „Stanislav Lem”, Dejanu Iliću, dobitniku nagrade „Meša Selimović”... ”. Poseban akcenat biće tokom Sajma stavljen i na novosadsku književnu scenu, koju će prezentovati Radmila Gikić, Simon Grabovac, Milutin Ž. Pavlov, Dušan Radak, Nikola Šanta...  


Vesna Aleksić, Šajtinac, Žurić

Među knjigama iz oblasti književnosti za decu u najuži izbor su ušla tri naslova: „Krokodil peva” Vesne Aleksić (Kreativni centar), „B. N. LJ, Banda neželjenih ljubimaca” Uglješe Šajtinca (Pčelica) i „Roman bez romana” Vuleta Žurića (Službeni glasnik).  


 Programom manifestacije obuhvaćeno je i obeležavanje 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, dok je u planu i otvaranje 7. festivala ilustracije knjige „BukIl fest”; održavanje Evropskog fejsbuk pesničkog festivala, kao i obeležavanje osam decenija izlaženja „Politikinog zabavnika”. „Grad u fokusu” biće mađarski Pečuj, KCNS će predstaviti Andrićeve dane, a Fondacija Novi Sad 2021 projekat Evropska prestonica kulture.

M. Stajić

 

Autor:
Pošaljite komentar
Zatvoren Sajam knjiga, sledeći počasni gost Maroko

Zatvoren Sajam knjiga, sledeći počasni gost Maroko

29.10.2017. 13:08 13:51