Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VESNA ČIPČIĆ  Snalazim se u današnjim filmovima

23.12.2019. 12:14 12:23
Piše:
Izvor: Vesna Čipčić, glumica Foto: Vanja Fifa  

Jedna od najlepših i najboljih srpskih glumica Vesna Čipčić posle kratke pauze vratila se na veliko platno zanimljivom ulogom u najnovijem domaćem filmskom ostvarenju „Ajvar”.

Lik Sneže, u kojem je ovih dana gledamo u bioskopskim dvoranama širom Srbije, pomalo je ispunjen emocijom samoće i usamljenosti, ali ona uspeva da se izbori s problemima i voljom da živi, na svoj način. Vesna je do te mere je zavolela tu ulogu, da, kako je jednom prilikom rekla, „tokom rada nije bila sigurna gde prestaje ona, a gde počinje Sneža”.

U novembru je imala uspešnu turneju s ovim filmom u okviru 19. „Srpskog filmskog festivala” u Australiji, gde je publika dobro reagovala na njenu ulogu, ali i na ostatak ekipe, koja je, zajedno sa autorima, višestruko nagrađivana na brojnim festivalima. Za lik majke Sneže pripala joj je i nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu na 54. Festivalu glumačkih osvarenja „Filmski susreti” u Nišu. Glumica nam je na novosadskoj premijeri filma održanoj u bioskopu „Arena Sinepleks” otkrila da ima utisak da je njeno pojavljivanje u filmu i više od epizodne uloge, te priznala da joj mnogo znači nagrada koju je dobila, posebno što su joj je dodelile kolege. 

Mnogo se snima, ali moram da priznam da se dosta toga tako brzo radi da meni to sa distance glumice koja je igrala i u onim nekim davnim vremenima deluje kao „dabogda imao pa nemao” (Vesna Čipčić)

– Lik koji igram je uloga kakvu do sada nisam tumačila na filmu i utoliko je to za mene bilo veoma provokativno. Zahvalna sam rediteljki Ana Mariji Rosi koja je u meni prepoznala emociju za taj lik, a da pre toga nije videla ništa slično kada su moje glumačke veštine u pitanju. Tako da sam zaista s mnogo žara, emocija i ljubavi snimila ovaj film – rekla nam je Vesna Čipčić.

Glumica je dodala da je intencija rediteljke bila da se ispriča neispričano, odnosno, da se prenese ono što prećutkujemo, jer je, to, kako je istakla, često uzbudljivije od onoga što izgovorimo.

– Kad su emocije u pitanju tu nisam imala problema u svom glumačkom veku. Prosto sam tako satkana. Ovo je bila uloga koja je meni već na prvo čitanje bila do te mere bliska, a zapravo nikada neodigrana, da je to bio jedan ozbiljan poziv za mene kao glumicu da uradim sve ono što do sada nisam – priznala je Vesna Čipčić. 

Inače film „Ajvar” je melodrama koja, prema rečima rediteljke Ana Marije Rosi, govori o poslednjim danima ljubavi između Vide, koju igra Nataša Ninković, i Baneta, kojeg tumači Sergej Trifunović. Njih dvoje kao bračni par duže vreme žive u Stokholmu gde imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali ne i decu. Za praznike dolaze u Srbiju, gde se zid ćutanja ruši. Vesnu u filmu gledamo kao Vidinu majku, inače udovicu, koja svuda sa sobom nosi urnu s pepelom svog pokojnog supruga. Osim njih troje u filmu igraju i Miodrag Krstović, Gordan Kičić, Aleksandra Janković, Branka Petrić i drugi.


Učim od dece i primam kritiku

Glumica Vesna Čipčić priznaje da navija za mlade, a s obzirom na to da joj je i ćerka glumica, a sin na četvrtoj godini studija režije uvek je spremna da im pomogne.

–  Ne da sam spremna da im budem i pomoć i mama i sve što treba nego ne znam šta bih sve učinila da njima bude bolje – naglasila je Vesna. –  Ne mislim da sam stroga, ali jesam kritičar, isto kao i oni meni. To što sam starija i iskusnija od njih ne znači uopšte da ne prihvatam njihove savete i da ne učim od njih.


Budući da je publika ovu glumačku divu upoznala još sedamdesetih, a posebno zavolela tokom osamdesetih godina prošlog veka u velikim domaćim ostvarenjima poput „Vrućeg vetra” po kojem je i danas najviše ljudi najviše pamte, upitali smo je kako joj se iz današnje vizure čine srpski filmovi i serije.

– Mnogo se snima, ali moram da priznam da se dosta toga tako brzo radi da meni to sa distance glumice koja je igrala i u onim nekim davnim vremenima deluje kao „dabogda imao pa nemao”. Ali to je danak ovog vremena u kojem živimo – istakla je Vesna i dodala da je i sama vraćala  popriličan broj uloga, posebno u filmovima i serijama.

– I nedavno sam vratila jednu ulogu u seriji, ali shvatila sam jednog trenutka da ću ili ući u taj voz ili ću ostati i bez voza i bez puta. Svih svojih uloga se sećam lepo i nežno, jer je to bio ozbiljan rad i to su bili moji počeci. To sa sobom nosi svoje uzbuđenje, a u svemu tome što se danas snima pokušavam da se snađem, pa se nekako čini da mi baš i ide (smeh).

Vladimir Bijelić

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Nataša Ninković, glumica: U „Ajvaru“ se svi prepoznaju

Nataša Ninković, glumica: U „Ajvaru“ se svi prepoznaju

21.12.2019. 18:37 18:44
„Ajvar”, „Jadnici”, „Oleg” konkurišu za Zlatni toranj

„Ajvar”, „Jadnici”, „Oleg” konkurišu za Zlatni toranj

12.07.2019. 13:04 13:06