Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Snima se film o Košarama, prva klapa na Vidovdan

05.06.2020. 15:30 17:33
Piše:
Izvor: pixabay.com

BEOGRAD: Bitka na Košarama, jedan od najvažnijih događaja iz novije istorije, tema je novog filma i serije „Košare“ u režiji Balše Đoga, a čija će premijera biti u februaru, najavili su autori i organizatori na konferenicji u zgradi Vlade Srbije.

Đogo je istakao da postoje filmovi, kao što je ovaj, koje je nemoguće snimiti bez pomoći države, vojske i lokalnih samouprava.

On je kazao da je pred njima veliki, važan i odgovoran posao jer treba pomiriti mnogo priča, onih koji su bili tamo, doživeli i samu dramatizaciju.

Snimanje počinje na Vidovdan što, prema rečima Đoga, ima posebno značenje, a pratiće priče momaka iz 53. graničnog bataljona i događaje iz njihove vizure.

Ti momci i njihove priče koje slušam već godinu dana unazad, su moja prva publika, a na meni je da uspem da sa glumcima prenesem i dočaram šta su mi oni govorili. Ovaj film vidim kao svoj četvrti vojni rok, kaže Đogo.

Prema njegovim rečima, ovaj film ne bi radio da ne misli da nešto može da promeni, te da je najvažnije istaći da ga ne snimaju s mržnjom prema nekome, već samo sa željom da se bave istinom, a da ne lažu ni sebe ni druge. Da naprave spomenik junacima s Košara.

Prenosimo ono što su ti momci doživeli, ali ovaj film nije dokumentarni, već igrani, imena neće biti ista, ali događaji hoće. Nikada nisam bio politički korektan, nisam tako učen, ni vaspitan, tako da nisam imao nikakvih pritisaka, već sam radio kako sam mislio da treba. Zato je važno da umetnik zna šta želi da kaže, a mi to znamo i stojimo iza toga. Pravedan sam prema sebi i događajima, ističe reditelj.

Glumac Svetozar Cvetković igraće generala, a kako je kazao, za njega ova uloga ima posebnu važnost.

Na trećoj godini FDU 1979. igrao sam poručnika avijacije Jugoslovenske narodne armije u filmu „Dani od snova“ Vlatka Gilića. To je bila moja prva uloga ikad. Trabalo je da prođe 41 godina da bih došao do generala.., prisetio se Cvetković.

Kako je dodao, jedne noći je pogledao sve epizode dokumentarnog serijala o Košarama i tada se upitao gde je on tada bio, šta se tada dešavalo.

Kada mi je Balša dao scenario shvatio sam da je naša dužnost da otkrijemo gde smo mi bili. Istinu o ljudima koji su u sebi nosili samo ljubav i želju da odbrane nešto što je naše. Tu leži i odnos prema prošlosti i budućnosti.Mislim da smo dužni to da uradimo bez ikakve mrženje, samo sa voljom i željom da kažemo da mi pripadamo ovom narodu uz sve užase koje smo doživeli, zaključuje glumac.

Viktor Savić kazao je da mu je ovo možda najvažnija uloga do sada.

Bez obzira što se sve dogodilo pre 21. godinu, sve se to i dalje dešava. Poznajem Đogovu svesnost i nacionalnu budnost i zato verujem u istinitost ovog projekta koji je od velike važnosti za sve nas, kazao je Savić.

Upitan na koji način će se spremati za ovu ulogu, Savić je kazao da „gluma dolazi iznutra i da se za ovu ulogu čovek sprema ceo život“.

Sve što ima veze sa Srbijom i našim nacionalnim identitetom je nešto što o čemu kroz priče i legende slušam ceo život tako da je to nešto što je u meni oduvek. Najbitnije pripreme su tu, kazao je glumac.

On je istakao da ovaj film nije pravljen sa idejom šta će drugi reći.

Ovo je film nama o nama, a ne svetu o nama. Osećamo odgovornost da ispričamo istinu zbog nasih samih. Nije upućena mržnja, već je spomenik onima koji su branili nas dok smo mi bilu ušuškani, kazao je Savić.

Mladi glumac Luka Grbić je istakao da mu veoma znači da radi na ovoj priči jer se on nije ni rodio u vreme ovog događaja.

Smatra da ne sme da se ne zna o tome, a da je takođe jako važno da njegova generacija sazna o junacima s Košara.

Ovo je spomenik tim generacijama. Mislim da treba da budemo ponosni, jer imamo na šta, kazao je Grbić.

Jovan Jovanović igra jednu od glavnih uloga,a ovom prilikom kazao je da je velika čast biti deo projekta koji je od tolike važnosti, i da se nada da će opravdati svoje učešće u njemu.

Glumac Miloš Biković glumiće starijeg vojnika koji dolazi da pomogne mladim vojnicima na Košarama, a u svom iskustvu ima ratove iz prošlosti, dok će Žarko Laušević imati uloge koje još uvek nisu određene i zavisiće od, kako je reditelj kazao, njegove dostupnosti.

Filmski centar Srbije je, podsetila je predsednica Upravnog odbora Jelena Trivan, pre četiri godine pokrenuo Konkurs za film sa nacionalnom temom sa željom da velike i važne teme iz srpske istorije budu ovekovečene na filmu, te se ove godine pored „Košara“ u februaru očekuje premijera prvog igranog filma o Jasenovcu „Dara iz Jasenovca“.

Ovo je veliki i važan film jer smo imali deficit ostvarenja s nacionalnom temom. Nakon konkursa snimani su „Kralj Petar I“ i „Zaspanka za vojnike“. Sada imamo u planu da se snimi i film o bombardovanju i serija o Oluji i progonu Srba, kazala je Trivanova.

Ona je podsetila na polemiku između FCS i Ministarsva kulture zbog smanjenja sredstava, međutim, kako je istakla, Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici rašila taj problem i FCS je vraćan budžet, zbog čega se zahvalili premijerku Ani Brabić i predsedniku Aleksandru Vučiću na razumevanju.

Filmovi poput ovih zahtevaju mnogo angažovanja i podrške sa svih strana. Kada smo radili „Daru iz Jasenovca“ do kraja nismo dobili dozvolu Hrvatske da snimamo na njihovom području iako je mnogo veća vremenska distanca. „Košare“ će zahtevati brojne lokacije, glumce, vojsku, kazala je Trivanova.

Ona je istakla da očekuje da će biti problema kada su u pitanju glumci i dala primer onih koji dolaze sa albanskog govornog područja, jer smatra da su barijere i dalje velike, te će zbog njih mnogi odbiti uloge.

Film, međutim, ima za cilj da sruši barijere jer istorijske istine pomažu nekom trajnom miru i to treba kolege iz regiona da imaju u vidu, kazala je Trivan.

Film i seriju potpisuje produkcijska kuća Omega Prodakšn, te se ovom prilikom obratio i Vladan Anđelković koji je kazao da je ideja nastala pre šest godina s ciljem da se napravi kroz video formu svojevrstan spomenik junacima sa Košara.

Premijera filma se planira u februaru, dok će serija na Superstar kanalu Telekom Srbije biti nekoliko meseci kasnije.

Autor:
Pošaljite komentar
Treći Somborski filmski festival od 10. do 13. jula

Treći Somborski filmski festival od 10. do 13. jula

03.06.2020. 12:24 12:26
Palićki festival evropskog filma od 8. do 14. avgusta

Palićki festival evropskog filma od 8. do 14. avgusta

02.06.2020. 18:09 18:14