Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OD SREDE DO 11. AVGUSTA VELIKA FILMSKA SMOTRA U LOKARNU „Čuvari formule” pred 8.000 filmofila

01.08.2023. 10:44 10:45
Piše:
Izvor: Pixabay.com

U švajcarskom gradu Lokarnu sutra počinje 76. izdanje jednog od najcenjenijih evropskih filmskih festivala.

Reč je o filmskoj smotri koji se, možda, po zvučnim imenima na crvenom tepihu ne može tući s Kanom ili Venecijom, ali - bar su takva bila dosadašnja iskustva - bolje od njih anticipira trendove, te otkriva novo i neobično. Na tom Lokarno film festivalu svetsku premijeru imaće novo ostvarenje Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule”, i to u okviru i to u okviru prestižnog programa – Piaža Grande, koji po pravilu donosi svetske ili evropske premijere. „Poziv iz Lokarna je izuzetno priznanje za sve nas koji smo radili na ovom filmu, i sigurno pruža izuzetnu mogućnost da još jedna zaboravljena priča iz naše istorije izađe u svet na velika vrata“, izjavio je Bjelogrlić nakon što je saopšteno da će njegova uzbudljiva ljudska drama s elementima trilera biti prikazana pred 8.000 poklonika sedme umetnosti u jednom od najvećih evropskih bioskopa na otvorenom.

Ova istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste. U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu „Vinča” angažovana je na tajnom jugoslovenskom projektu na čijem je čelu profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih Državna bezbednost u tajnosti prebacuje na lečenje u Kliniku „Kiri” u Parizu. Francuski lekarski tim na čelu sa Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani… Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, ipak čini sve kako bi ih spasao i predlaže da se prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata...

– Svet je danas ideološki podeljen. Svet je ekonomski podeljen. Ponovo smo na ivici velikog rata. Samo humanost i empatija mogu da nas spasu. U ovom filmu sam istraživao kako formula smrti može postati formula života – predstavio se Bjelogrlić u Lokarnu, gde će „Čuvari formule” biti prikazani u petak, 4. avgusta.

Nosioci glavnih uloga u „Čuvarima formule” su Radivoje Raša Bukvić, kao i francuski glumci Aleksis Manenti i Ane Sera. Direktora Instituta „Vinča” Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Aleksandra Leku Rankovića – sam Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Autorski tim predvođen rediteljem Draganom Bjeloglićem čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić. Iza ovog projekta stoje produkcijske kuće KobraFilm i Junajted Medija, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.   

I Ken Louč na Piazza Grande

Pored „Čuvara formule” Piazza Grande donosi, među ostalim, i francuski triler u režiji Žistin Trije „Anatomija pada”, zatim novu verziju Šepkspirovog „Otela” koju je italijanski glumac i reditelj Edoardo Leo smestio u rane 2000-te, pa „Shayda” iranske sineastkinje Nore Niasari koji joj je donela priznanje na Sandens festivalu, a tu je i novo ostvarenje britanskog teškaša Kena Louča „Stari hrast”, koji je pre desetak dana na Festivalu evropskog filma Palić osvojio nagradu publike.

M. S.

Autor:
Pošaljite komentar