Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

GLUMCI DŽON SEVIDŽ I LAZAR ROKVUD GOSTI SOMBORSKOG FILMSKOG FESTIVALA Žarku Lauševiću posthumno nagrada „Specijalni Ernest“

09.07.2024. 08:30 08:36
Piše:
Izvor: N. Babić

Legenda srpskog glumišta Žarko Laušević postuhmno je nagrađen „Specijalnim Ernestom“, priznanjem koje Somborski filmski festival dodeljuje za „doprinos dobrim filmovima”. 

Šesta edicija festival će, podsetimo, biti održan od 11. do 14. jula, s tim to će ipak početi dan ranije predfestivalskim programom. Naime, u sredu, 10. jula, prema najavama iz redova organizatora, Kulturnog centra „Laza Kostić“, biće održana projekcija filma „Imaginary friends“ nakon ćega će biti i otvorena izložba fotografija „Bata u 90 slika“.          

Ni ovogodišnje festivalsko izdanje neće proći bez poznatih gostiju, pa će se tako, pored rođenog Somborca Lazara Rokvuda, koji je imao niz sporednih uloga u holivudskim blokbasterima, po ko zna koji put u ovom gradu obreti i njegov prijatelj Džon Sevidž, holivudska zvezda koja je najširoj javnosti poznata pre svega kao tumač lika regruta Bukovskog u legendardnom filmu Miloša Formana „Kosa“, ali i iz domaćeg filmskog ostvarenja posvećenog jugoslovenskoj košarci - „Bićemo prvaci sveta“. Povod za gostovanje dva američka glumca je promocija knjige Nemanje Sarača „Kako sam otkrio Ameriku“, odnosno biografije Lazara Rokvuda koja će biti održana u drugog festivalskog dana, u petak, i na kojoj će govoriti i Radoslav Zelenović.


Žiri i priznanja

U selekciji Glavni takmičarski program biće dodeljene nagrade „Ernest” za najbolji film, kao i priznanje „Boer” za najbolju glumicu i najboljeg glumca. U selekciji filmova mladih autora biće dodeljena nagrada „Boer” za najbolji film. Žiri Glavnog takmičarskog programa radiće u sastavu Vesna Čipčić, Ana Maria Rossi i Radovan Vujović, dok će u žiriju selekcije filmova mladih autora biti Pavle Mensur, Ljubomir Bulajić i Stefan Vukić.


- „Kako sam otkrio Ameriku” predstavlja rezultat Saračevog višegodišnjeg istraživačko-interpretativnog rada na rasvetljavanju života, rada i dela Lazara Rajića Rokvuda, glumca koji je prešao uzbudljiv put od vojvođanskih predela do Kanade, SAD i drugih krajeva sveta. Njegova životna priča važna je ne samo kao dokaz upornosti i fokusiranosti jednog pojedinca da ostvari svoj san i put za koji veruje da mu je zacrtan, već i u širem kontekstu, kao dokaz sposobnosti svakog našeg umetnika da postigne zapažen uspeh u međunarodnim vodama – naglašavaju iz redova organizatora festivala.

Istog dana, u podne, bašta kafe bara „Des Arts“, biće upriličena promocija filmskog izdavaštva Filmskog centra Srbije. Fokus razgovora biće knjiga Nedeljka Kovačića „Partizanski vestern Žike Mitrovića”, koja, po navodima, u nekoliko obimnih eseja rekapitulira karijeru najproduktivnijeg filmskog reditelja - Žike Mitrovića, tvorca legendarnih filmova „Kapetan Leši“ i „Marš na Drinu“. Organizatori 6. Somborskog filmskog festivala su objavili da je subotnji Espreso u 11 razgovor rezervisan za promociju knjige „Poseban kadar” Jelice Stojančić koja priča o filmskim kritičarima i novinarima koji su pisali i pišu o pokretnim slikama od sredine prošlog veka do početka drugog milenijuma. Sabrani su eseji hroničara filma, domaćeg i stranog, pojačani njihovim foto-portretima a predstavljene su 52  ličnosti i 49 autora.

M. Miljenović

Autor:
Pošaljite komentar
JOŠ OVAJ DAN MIRE BANJAC Somborski filmski festival otvara debitantsko ostvarenje Raše Bukvića

JOŠ OVAJ DAN MIRE BANJAC Somborski filmski festival otvara debitantsko ostvarenje Raše Bukvića

04.07.2024. 10:17 10:23
Somborski filmski festival: Mit kao inspiracija

Somborski filmski festival: Mit kao inspiracija

07.07.2022. 10:17 10:19
Somborski filmski festival od 11. do 15. jula

Somborski filmski festival od 11. do 15. jula

04.07.2022. 11:35 11:37