Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EKSKLUZIVNO: RIČARD FLIŠMAN O SERIJI „THE ARK” Živimo na ranjivoj planeti

13.05.2023. 17:21 17:24
Piše:
Foto: SYFY NBCUniversal International, Aleksandar Letić

Jednu od glavnih uloga u američkoj seriji „The Ark” (Barka) koja je kompletno snimljena u Srbiji, a emituje se sredom od 23 časa na kanalu SCI FI, ima britanski glumac Ričard Flišman.

U ovoj naučno-fantastičnoj drami koja prati specijalnu misiju spasavanja čovečanstva u dalekoj budućnosti na svemirskom brodu „Barka 1”, koji se susreće sa katastrofom koja uzrokuje masovno uništenje i gubitak života na toj letelici, Flišman tumači lik poručnika Džejmsa Brajsa. To je samouvereni, uglađeni pilot koji uvek pronađe način da se dobrovoljno prijavi za misije koje su opasne po život, što je problematično jer je jedini navigator na brodu, na kojem posada u nedostatku zaliha za održavanje života treba da ostane na kursu i preživi bez mnogo zaliha hrane dok ne stigne na drugu planetu.

Poručnik, kojeg Flišman tumači, vrele je impulsivne naravi i žene ga vole. Njegovo arogantno, nepromišljeno ponašanje zapravo samo može biti kamuflaža za nešto drugo. Upravo zbog toga, na specijalnoj poseti setu ove američke serije na kojoj je naša ekipa letos imala ekskluzivnu priliku da upozna celu autorsku i glumačku ekipu, upitali smo ovog britanskog glumca, hoće li poručnik Brajs, iako je po scenariju samouveren i slatkorečiv, ipak ustuknuti pred nekom misijom i hoće li biti situacija u kojima će se on povući.

– Ne, on je prilično nesrećan, ali saznajemo razlog za to. Deluje kao veoma samouveren i uvek sebe stavlja na liniju vatre. Ali, kako serija napreduje, shvatamo da postoji mnogo osetljivija strana za njega i razlozi zbog kojih je želeo da bude na brodu i zašto je sam izabrao da bude prvi na liniji vatre. To je lepo, jer ima dubinu, nije da nije zabavno biti malo arogantan i samouveren, ali je lepo i zaći u suštinu nečije ličnosti – otkriva za Dnevnikov TV magazin britanski glumac Ričard Flišman i dodaje da se nada da će mnogi ljudi zavoleti njegov lik i u šali ističe da veruje da će se dopasti Škotima, ako ih ne uvredi svojim naglaskom, budući da u seriji govori njihovim akcentom.

Flišman dalje ističe da bi, budući da serija govori o apokaliptičnom razvoju događaja i smeštena je u budućnost na početak planetarne kolonizacije kako bi se obezbedio opstanak ljudske rase, bilo divno kada bismo globalno shvatili da živimo na ranjivoj planeti.

– Kao nekome kome je zaista stalo do takvih stvari mislim da bi bilo divno kada bismo brinuli o takvim temama. Ali, pre svega, želim da gledaoci uživaju u ovoj našoj seriji i da shvate koliko god da se taj naš tim bori za opstanak u svemiru i da se sve vreme tokom misije dešavaju i lude stvari, to je zaista dopadljiv i zabavan format, a ponekad i prilično komičan. Imamo neke sjajne likove. Niko nije sličan, svi su zaista dobro odigrali. Imamo veoma dobar smisao za humor – kaže britanski glumac.


Glumac Brodveja i Vest Enda

Ričard Flišman se trenutno može videti u rvačkoj komediji „Deep Heat” (ITV). Nedavno je završio snimanje serija kao što su „Chivalry”, zajedno sa Stivom Kuganom (Channel 4/ Baby Cow), „The Sandman” Nila Gejmena (Netfliks) i „Four Weddings and a Funeral” (Hulu). Što se tiče filma, Flišman se pojavljuje u ostvarenju „A Christmas Number One” (Sky TV), a biće predstavljen i u „R.I.P.D.2” (1440 Productions). Flišman je takođe glumio u brojnim pozorišnim predstavama i na Brodveju i na Vest Endu i bio je nominovan za nagradu Olivije za svoju ulogu u ponovo postavljenoj predstavi „Company” na Vest Endu.


Scenografija ove serije verodostojno je prikazala unutrašnjost svemirskog broda, a Ričard Flišman nam potvrđuje da su se timovi iza kamere svojski potrudili da dočaraju okruženje u kojem se njihovi likovi nalaze. Takođe, kako kaže, i pisci serije samim tekstom učinili su da se cela ekipa, koja je radila u Beogradu na ovoj seriji u specijalnom filmskom studiju, oseti kao u svemiru.

– Svi ti nivoi napetosti radnje su veoma visoki i strah tih likova od smrtnosti je veoma prisutan u svakoj sceni, ali u suštini, serija govori o ljudima. Oni jesu smešteni na svemirskom brodu, ali mogli su da budu u bilo kom skučenom prostoru jer kroz seriju pratimo te ljude, njihova prijateljstva, veze i saveze koje sklapaju i to kako se provlače kroz ludu situaciju i misiju na koju su pošli. Dakle, to je neka srećna ravnoteža za glumce - imamo neke neverovatne scene dijaloga jedni sa drugima ili imamo lude scene sa zelenim ekranom – zaključuje Ričard Flišman i dodaje da su morali da imaju ogromno poverenje u tim za vizuelne efekte jer su često, uz njihove instrukcije, morali da dočaraju nešto što nisu mogli fizički da dožive na samom setu.

Na naše pitanje šta bi za njega bio dovoljno veliki razlog da se dobrovoljno javi i ode u svemir glumac nam u šali otkriva da, iako u seriji „The Ark” tumači fenomenalnog vojnog pilota sa brojnim medaljama, ipak nije sklon odlasku u visinu.

– Dakle, moj odgovor na ideju o odlasku u svemir je ipak: „Ne!”. Gledaću dokumentarac o odlasku u svemir, jer takva misija privatno nije za mene, osim ako uništenje Zemlje nije blizu, pa mi je to jedina alternativa – kaže kroz smeh britanski glumac i pevač Ričard Flišman.

Inače, serija „Barka” već se emitovala na američkom i britanskom tržištu i tamo postigla ogroman uspeh, a producenti su već najavili da će ova priča doživeti i svoju drugu sezonu. Na seriji su, osim američkih i britanskih autora i glumaca, radili i stručnjaci iz naše zemlje, među kojima su glumci Tijana Upčeva, Pavle Jerinić, te reditelji Milan Todorović, Milan Konjević, Sandra Mitrović i mnogi drugi.

Vladimir Bijelić

foto: SYFY NBCUniversal International, Aleksandar Letić

 



 

Autor:
Pošaljite komentar