Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BIOSKOP I KORONA (Ne)vreme za filmske premijere

18.10.2020. 10:28 10:31
Piše:
Izvor: U doba korone velik je rizik od ponovnog puštanja filmova u bioskope Foto: promo

To što su bioskopi u problemima, jednako je loše i za velike filmske studije koji se snalaze kako znaju i umeju, u nadi da će preživeti dok svi kolektivno ne stignemo do kraja korona tunela.

Dugoočekivana premijera Vilneove adaptacije Herbertove „Dine“ sa Timoti Šalameom i Rebekom Ferguson u glavnim ulogama, pomerena je za skoro godinu dana, i umesto u decembru ove godine, biće održana prvog oktobra 2021. Iako razočarana, većina fanova je razumela ovakvu odluku; u doba kada je tek mali procenat bioskopa u svetu uopšte otvoren, odluka da se održi premijera više je nego riskantna.

To što su bioskopi u problemima, jednako je loše i za velike filmske studije koji se snalaze kako znaju i umeju, u nadi da će preživeti dok svi kolektivno ne stignemo do kraja korona tunela. Diznijev „Mulan“ je tako posle više bombastičnih najava bioskopske premijere, i posle mnogih odlaganja, konačno svetlo dana ipak ugledao na striming servisu (Dizni plus), sa prilično lošim uspehom. Doduše, teško da je krivica na samoj prirodi medija – osim što je film bljutav do negledljivosti, za njegovo otključavanje trebalo je doplatiti 30 dolara na servisu koji se već ionako plaća. Na sve to teško da je pomogao poziv na bojkot i medijska kampanja protiv glavne glumice Lju Jifej koja je podržala policiju u honkonškim protestima.

S druge strane, Džejms Bond je ostao na svojoj večnoj listi čekanja na bioskopsku premijeru, te je termin po ko zna koji put pomeren (trenutni datum je april), deleći sudbinu sa „Vonder Vumen 2“ i Crnom udovicom (koja je godinama željno iščekivana, zatim u međuvremenu i zaboravljena).

„Tenet“ Kristofera Nolana je bio svojevrsno žrtveno jagnje, i nažalost, verovatno poslednji ekser na sanduku aktuelnih filmadžijskih nadanja. Šest nedelja od globalne premijere, ovaj konceptualni SF triler zaradio je samo oko 300 miliona dolara, što je prilično loše za film reditelja tog kalibra, i za projekat koji je koštao 200 miliona. Prošli Nolanov film koji se nije smatrao previše uspešnim, „Dankirk“, doneo je duplo više novca, a oba su milionima daleko od Nolanovog Betmena, čija je zarada bila oko milijarde dolara.

Mnogima se činilo da je „Tenet” bio Vorner Brosov probni balon koji će odrediti da li je vreme da studio počne da ponovo pušta filmove u bioskope. Kako podseća Gardijan, takva pozicija, kombinovana sa Nolanovom poslovičnom vezanošću za klasični, starinski pristup kinematografiji dovela je do nade da će „Tenet” spasiti bioskope. Termin premijere hrabro i optimistično nije pomeren, ali do čudesnog povratka publike u bioskope nije došlo, bilo da je krivica na filmu (kom su mnogi zamerili da je besmisleno komplikovan), ili na prostoj činjenici da to u ovom trenutku pandemije nikako i nije bilo realno.

Ni dodele (sve manje relevantnog) Oskara nisu ostale neizmenjene – ceremonija je pomerena za april 2021, da bi bilo dovoljno vremena da filmovi održe makar simboličnu bioskopsku premijeru. Ipak, ovaj put je dozvoljeno da u trci učestvuju i ostvarenja koja su svoju jedinu premijeru imala na striming servisima, što je sve do sada bilo apsolutno nezamislivo. Nije jasno ni kako će (ionako sve manje popularna) dodela ove nagrade uopšte izgledati, i da li će poći stopama Emija, koji su nedavno dodeljeni preko onlajn aplikacije za razgovor.

Nastasja Pisarev

 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Američki bioskopi pred bankrotom: Ako država ne pomogne, ovo je kraj

Američki bioskopi pred bankrotom: Ako država ne pomogne, ovo je kraj

02.10.2020. 18:53 18:57
Dva bioskopa pod vedrim nebom u okviru Film festa na Novom naselju

Dva bioskopa pod vedrim nebom u okviru Film festa na Novom naselju

16.09.2020. 13:01 13:06
FCS: Publika se vratila u bioskope

FCS: Publika se vratila u bioskope

03.09.2020. 11:48 11:50