Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Za skromnu slavu treba pola minimalca

11.11.2016. 21:22 21:52
Piše:

U toku je vreme slava, a da bi se na trpezi našlo sve što čini jedan slavski ručak, potrebno je mnogo novca. Koliko – zavisi od broja gostiju i menija, ali su sume značajne i bez obzira

na skromnost trpeze, potrebno je najmanje 5.000 dinara za porodično okupljanje, a ako se poziva desetak gostiju, uz svu skromnost treba oko 15.000. Moglo bi se reći da je za slavski ručak, u proseku, potrebno oko polovina minimalne zarade, ali uprkos tome što su novčanici građana Srbije sve tanji, za taj porodični praznik retko kad se štedi i domaćini su spremni da one koji dođu ugoste sa što više različitih jela.

Iako je savremenost odavno ušla na vrata onih koji slavu  proslavljaju pa na trpezi, bar u gradovima, nema svih jela koja su se nekada spremala za taj praznik, slavski ručak u Srbiji, gotovo u svim domaćinstvima, sadrži mnoga tradicionalna jela i ne može se zamisliti bez prasetine ili jagnjetine, sarme, slavskog kolača, žita, kolača... Veliki broj slava poklapa se s božićnim postom pa se umesto mrsnih jela za trpezu pripremaju posna – pre svega riba, proja, posna sarma... a izdvajanje za pripremu posnog slavskog ručka slično je kao i za onaj koji se ne priprema u vreme posta.

Za pripremu mrsne slave i zajednički ručak na kojem se okupi desetak  ljudi i uobičajenu trpezu, kojoj se dodaju još salate, pasulj prebranac, različiti kolači, te piće – sokovi, žestoko piće, pivo i vino, kafa – ceh se opasno približava iznosu od 10.000 dinara. Naime, kilogram prasetine je oko 350 dinara, kilogram junećeg oko 670, jagnjećeg oko 730 dinara, svinjskog oko 450 dinara, dok je piletina nešto jeftnija. Potreban je i kiseli kupus, koji je oko 150 dinara, ali i drugo povrće, žito, orasi, za koje po kilogramu valja odvojiti oko 700 dinara, jaja, čokolada, šećer, ulje, brašno...

Domaćini koji će na svojoj trpezi imati postan slavski ručak takođe će imati sličan trošak jer je kilogram ribe od oko 350 dinara pa naviše. Najpovoljnije je kupiti smrznutu skušu ili oslića, čija je cena oko te cifre, više novca treba izdvojiti za šarana, pastrmku, soma ili smuđa, a ako se neko odluči za dimljenog šarana, moraće da izdvoji i više od 1.000 dinara po kilogramu. Oni koji pripremaju svežu morsku ribu za kilogram brancina ili orade moraće da plate oko 1.000 dinara, a za, recimo, kilogram tunjevine i oko 2.000 dinara. Ne treba zaboraviti da i na toj slavskoj trpezi mora biti deo onoga što i na mrsnoj – salate, žito, posni kolači... kao i različite vrste pića.

Naravno, ima i onih koji, zbog nedostatka vremena ili nedovoljnog kulinarskog umeća ili nekog drugog razloga, celokupnu pripremu slave prepuštaju stručnjacima. Tako se na meniju uz tradicionalnu srpsku hranu mogu naći i poptpuno drugačija jela – kanapei, različite vrste aspika, morski plodovi, kruške u vinu, različite vrste torti i sitnih kolača... Cena tako pripremljenih slavskih ručkova zavisi i od onih koji pripremaju jela, od vrste jela kao i broja gostiju, ali svakako nisu male. 

Ima i domaćinstava kod kojih je slavski ručak skroman i bez izdvajanja mnogo novca. Najčešće se priredi svečaniji i ručak, a na trpezi se, uz žito, slavski kolač i bar dve vrste jela, nađu i kolači – možda ne baš s orasima.

D. Mlađenović

 

Manji troškovi prođu usput

Slavska kupovina pretpostavlja značajne stavke – meso, povrće, piće... koji se lako mogu pobrojati i izračunati jer je gotovo svaki težak četiri cifre. Zbog toga se oni manji manje i vide i prođu usput, ali kada se saberu, nisu zanemarljivi. Tako je potrebno kupiti i slavsku sveću, koja košta oko 150 dinara, slavski kolač, koji se uglavnom naručuje i košta od 150 dinara pa naviše, hleb, začine, majonez, sir, pavlaku...

Piše:
Pošaljite komentar