light rain
14°C
15.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

За скромну славу треба пола минималца

11.11.2016. 21:22 21:52
Пише:

У току је време слава, а да би се на трпези нашло све што чини један славски ручак, потребно је много новца. Колико – зависи од броја гостију и менија, али су суме значајне и без обзира

на скромност трпезе, потребно је најмање 5.000 динара за породично окупљање, а ако се позива десетак гостију, уз сву скромност треба око 15.000. Могло би се рећи да је за славски ручак, у просеку, потребно око половина минималне зараде, али упркос томе што су новчаници грађана Србије све тањи, за тај породични празник ретко кад се штеди и домаћини су спремни да оне који дођу угосте са што више различитих јела.

Иако је савременост одавно ушла на врата оних који славу  прослављају па на трпези, бар у градовима, нема свих јела која су се некада спремала за тај празник, славски ручак у Србији, готово у свим домаћинствима, садржи многа традиционална јела и не може се замислити без прасетине или јагњетине, сарме, славског колача, жита, колача... Велики број слава поклапа се с божићним постом па се уместо мрсних јела за трпезу припремају посна – пре свега риба, проја, посна сарма... а издвајање за припрему посног славског ручка слично је као и за онај који се не припрема у време поста.

За припрему мрсне славе и заједнички ручак на којем се окупи десетак  људи и уобичајену трпезу, којој се додају још салате, пасуљ пребранац, различити колачи, те пиће – сокови, жестоко пиће, пиво и вино, кафа – цех се опасно приближава износу од 10.000 динара. Наиме, килограм прасетине је око 350 динара, килограм јунећег око 670, јагњећег око 730 динара, свињског око 450 динара, док је пилетина нешто јефтнија. Потребан је и кисели купус, који је око 150 динара, али и друго поврће, жито, ораси, за које по килограму ваља одвојити око 700 динара, јаја, чоколада, шећер, уље, брашно...

Домаћини који ће на својој трпези имати постан славски ручак такође ће имати сличан трошак јер је килограм рибе од око 350 динара па навише. Најповољније је купити смрзнуту скушу или ослића, чија је цена око те цифре, више новца треба издвојити за шарана, пастрмку, сома или смуђа, а ако се неко одлучи за димљеног шарана, мораће да издвоји и више од 1.000 динара по килограму. Они који припремају свежу морску рибу за килограм бранцина или ораде мораће да плате око 1.000 динара, а за, рецимо, килограм туњевине и око 2.000 динара. Не треба заборавити да и на тој славској трпези мора бити део онога што и на мрсној – салате, жито, посни колачи... као и различите врсте пића.

Наравно, има и оних који, због недостатка времена или недовољног кулинарског умећа или неког другог разлога, целокупну припрему славе препуштају стручњацима. Тако се на менију уз традиционалну српску храну могу наћи и поптпуно другачија јела – канапеи, различите врсте аспика, морски плодови, крушке у вину, различите врсте торти и ситних колача... Цена тако припремљених славских ручкова зависи и од оних који припремају јела, од врсте јела као и броја гостију, али свакако нису мале. 

Има и домаћинстава код којих је славски ручак скроман и без издвајања много новца. Најчешће се приреди свечанији и ручак, а на трпези се, уз жито, славски колач и бар две врсте јела, нађу и колачи – можда не баш с орасима.

Д. Млађеновић

 

Мањи трошкови прођу успут

Славска куповина претпоставља значајне ставке – месо, поврће, пиће... који се лако могу побројати и израчунати јер је готово сваки тежак четири цифре. Због тога се они мањи мање и виде и прођу успут, али када се саберу, нису занемарљиви. Тако је потребно купити и славску свећу, која кошта око 150 динара, славски колач, који се углавном наручује и кошта од 150 динара па навише, хлеб, зачине, мајонез, сир, павлаку...

Пише:
Пошаљите коментар