Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ugostitelji konobare i kuvare traže na Dalekom istoku

05.07.2021. 09:24 09:25
Piše:
Foto: pixabay.com

Nakon što su ugostitelji počeli ponovo da rade uobičejeno, restorani i kafići su sve puniji.

Ipak, to je ponovo otvorilo probleme s kojima su se suoačavali i pre pandemije koronavirusa - nedostatak radnika, a pre svega kuvara, konobara i šankera, ali fale i pomoćni radnici, pa i menayeri. Pored toga što ovih kadrova i ranije nije bilo dovoljno, tome je doprinelo i to što su tokom epidemije koronavirusa, ali i znatno pre toga, mnogi radnici u ovoj grani privrede napustili zemlju i novi posao, i tri i više puta bolje plaćen nego u Srbiji, našli u zemljama Evrope i na drugim kontinentima.

Migracija radne snage nastavljena je i nakon ukidanja mera zabrane okupljanja jer je u susednim turističkim zemljama nedostatak radnika u ugostiteljstvu sličan kao i u Srbiji, te su mnogi otišli put Hrvatske, Crne Gore, Grčke, Turske... pa je ugostiteljstvo, uz finansijske probleme izazvane zbog nerada tokom korovavirusa, suočeno s tim da na tržištu rada nema radnika ove struke, posebno ne s iskustvom.

– Vrhunski kuvar ovde može da zaradi i do 1.000 evra za mesec dana, ali šta to vredi kada su u inostranstvu plate mnogo više, neretko i do 3.000 evra, a slična je situacija i kad su u pitanju konobari – kaže za „Dnevnik“ članica Upravnog odobra Udruženja ugostitelja Novog Sada Karmen Krivokapić. – Već tokom epidemije došlo je do osipanja radne snage, mnogi su otišli u inostranstvo ili su počeli da se bave nekim drugim poslom. Sada, uoči letnje sezone, dosta njih je otišlo da radi u Istru i Sloveniju jer ni tamo nema dovoljno tog kadra pošto su iskusni kuvari i ugostitelji iz tih zemalja otišli u neke druge zemlje gde zarađuju više nego u svojim, baš kao što je i kod nas.

Naša sagovornica kaže da trenutno u Novom Sadu nema kafića, restorana i hotela kojem ne trebaju radnici i to bar po jedan kuvar, konobar ili pomoćni radnik za rad u kuhinji i za šankom i to gosti osete - od kvaliteta pripremljene hrane do brzine usluge. Ipak, Karmen Krivokapić ističe i da nemaju svi lokali iste probleme, odnosno da s njim lakše bore manji lokali, u kojima se nedostatak osoblja ili manje oseća ili lakše nadomesti.

– Razmišljamo da radnu snagu potražimo u drugim, sad već veoma udaljenim zemljama, recimo u Vijetnamu, Maleziji... i da se nadamo da bi oni bili zadovoljni ovdašnjom visinom zarade. Ipak, i taj angažman bi zahtevao niz poslova jer takva uposlenja zahtevaju i dodatno angažovanje ugostitelja od pribavljanja i sređivanja dokumenata  za legalni boravak i rad u Srbiji. Uz to, stranim radnicima potrebno je obezbediti smeštaj, kurs srpskog jezika... – naglašava Karmen Krivokapić

Član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Novog Sada Branko Koprivica ističe da bi nedostatak radnika u ugostiteljstvu trebalo da rešava država. – Za nas nije prihvatljivo da poskupi piće i hrana u ugostiteljskim objektima kako bismo mogli zaposlenima da obezbedimo plate kao one u razvijenijim zemljama - kaže Koprivica.


U „Vrdničkoj kuli” sve potaman

Sasvim drugačije iskustva imaju u Etno-kompleksu “Vrdnička kula”. Izvršna direktorka hotelijerstva Jelena Radivojević kaže da nedostatak radne snage ima veze s destinacijom objekta, odnosno da nije isto raditi na top lokaciji u poznatom turističkom centru najviše kategorije i u objektima koji ne nude takvu vrstu usluge.

- Tokom pandemije koronavirusa razgovarali smo s velikim brojem onih radnika koji su ranije radili na brodovima, koji su tada potpuno stali i zbog toga oni ostali bez posla, pa smo bili u prilici da izaberemo najbolje - kaže Jelena Radivojević. - Zaposlenima obezbeđujemo prevoz od radnog mesta do kuće, topli obrok u hotelu, slobodne dane, osmosatno radno vreme i ekstra plaćeno prekovremno radno vreme. To je ono što mladi ljudi koji rade u ugostiteljstvu traže, pa nemamo problema s radnom snagom. Moram da kažem i to da je u našem komleksu radni dan naporan i da se to oseti na plati.


On naglašava da bi radna snaga mogla da se nađe od Albanije do Sirije, ali da se to odnosi samo na konobare, šankere i pomoćne radnike, ali ne i na kuvare jer oni koji bi došli iz dalekih zemalja ne poznaju domaću, srpsku, kuhinju, odnosno prvo bi morali da se obuče i savladaju pripremu ovdašnjih jela.

Koprivica ističe da ugostitelji nisu pravili statistiku koliko esnafu nedostaje radne snage, ali da je evidentno da radnika nema i to ne samo kod nas, već i u regionu .

– To se vidi iz oglasa za radna mesta tokom sezone, ali to saznajemo i u međusobnim kontakitma s kolegama širom zemlje i van nje. Nedostatak radnika nastojimo da rešimo tako što zaposleni rade maltene od jutra do sutra – kaže Koprivica.

U hotelu “Novi Sad”, baš kao i”Starim krovovima” u Veterniku, nedostaju, pre svega, kuvari, ali i konobari, sobarice, recepcioneri... Oglasi su raspisani, a da li će radna mesta biti popunjena - videće se.

Inače, većina hotela u Novom Sadu za sada još nije popunjena, ali gotovo svi imaju sobe rezervisane za Muzički festival “Egzit”. Kako kažu u hotelima, rad kao pre epidemije očekuje se za mesec, dva i nadaju se da će do tada zaposliti radnike koji nedostaju.

Z. Delić



 

Piše:
Pošaljite komentar