Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rumunske kompanije traže radnike u Kikindi

26.10.2017. 11:27 11:44
Piše:
Izvor: Sa Sajma zapošljavanja u Kikindi (kikinda.org.rs)

Oko 9.000 nezaposlenih s područja Grada Kikinde i opština Kanjiža, Senta, Ada, Novi Kneževac i Čoka je na evidenciji kikindske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nadu za nekoliko stotina onih koji bi da nađu zaposlenje, od gotovo 4.000 koliko ih je u Kikindi, daje i IPA projekat prekogranične saradnje „Mreža podrške mobilnosti radne snage u prekograničnom području“, u okviru kojeg je u Kikindi upriličen Sajam zapošljavanja s učešćem više od 20 firmi iz Rumunije, ali i pojedinih iz Kikinde koje imaju potrebe za radnom snagom. 

Potrebe za radnicima raznih profila ima u pograničnom području Županije Timiš u Temišvaru i okolini. Rumunske firme bi rado u svojim fabričkim pogonima ili na poljoprivrednim gazdinstvima zaposlile naše majstore i stručnjake, a najpoželjniji su oni s poznavanjem engleskog, nemačkog, francuskog, italijanskog ili rumunskog jezika, ali nije problem ako se govori samo srpski tamo gde ima življa naše dijaspore u rumunskom delu Banata.

"U Gradskoj upravi Kikinde i Trgovinsko-industrijskoj agrarnoj komori u Temišvara otvoriće se info-pultovi, koji će informisati nezaposlene o ponudi radnih mesta, a poslodavce o potencijalnim radnicima", kaže v. d. direktora RPK Severnobanatskog upravnog okruga Tibor Horvat, ukazujući na to da za veću mobilnost radne snage u pograničnom području treba uskladiti i propise dveju država.

Prema njegovim rečima, polovinom sledeće godine biće održan i sajam zapošljavanja u Temišvaru, a očekuju da bude efekta ovih aktivnosti u prekograničnoj saradnji, da oni kojima je potrebno, dođu do posla.

Projektom je predviđeno i učenje rumunskog jezika za 60 nezaposlenih, čime će steći prednost prilikom zapošljavanja. 

Član Gradskog veća Kikinde Miodrag Bulajić kaže da je primarni cilj projekta fluktacija, mobilnost i dostupnost radne snage, mobilnost kapitala, povećanje broja zaposlenih, kao i povezivanje potencijalnih investitora s obe strane granice, te da je Gradska uprava Kikinde upravo iz tih razloga pružila veliku podršku tom projektu.

Firmama iz Rumunije potrebni su nekvalkifikovani radnici, ali i oni raznih struka: auto-mehaničari, auto-električari, mehaničari poljoprivrednih mašina, zavarivači, stolari, bravari, zidari, tesari, metaloglodači, rukovaoci CNC mašina, ali potreba ima i za mesarima, kuvarima, konobarima i recepcionerima, zatim za veterinarima i veterinarskim tehničarima.

Nezaposleni vagaju šta im je činiti da bi obezbedili egzistenciju jer su u ponudama različite opcije, od svakodnevnog putovanja na posao u Temišvar, privremenog boravka u susednoj državi koja je u EU, ili preseljenja. Nije svejedno za šta se opredeliti – za angažman u inostranstvu, ili i dalje čekati priliku kod kuće. 

Najviše interesovanja bilo je na štandu italijanske kompanije „Zopas“, koja pogone ima s obe strane granice, u Velikom Semiklušu u Rumuniji, a od prošle jeseni i u Kikindi.

Iz „Zopasa“ predočavaju da mesečno imaju potrebu za angažovanjem stotinak novozaposlenih. Karmen Bukatariju iz Sektora za ljudske resurse te kompanije kaže da su najpotrebniji nekvalifikovani radnici i oni sa znanjem tehničkih struka za rad u proizvodnji. U kikindskoj fabrici „Zopasa“ radi se u dve smene i u proseku zarađuje 340 evra bruto.

Nemačka kompanijaBoš“, koja u Temišvaru radi na dve lokacije, traži 90 radnika raznih profila

Predstavnica „Bošove“ firme u Temišvaru Janja Dimitrijević predočava da je neophodno poznavanje engleskog, španskog, francuskog, italijanskog ili mađarskog jezika, a da zapošljavanje podrazumeva i preseljenje u Temišvar. Kompanija „Smitfild“, koja je druga po proizvodnji svinja u Evropi, ima najviše potrebe za radnicima bez kvalifikacije, ali potrebni su im još veterinarski tehničari, mesari, vozači.

Jezik nije prepreka

"Znanje rumunskog jezika nije neophodno jer su naše farme u selima u kojima ima i srpskog stanovništva, što olakšava komunikaciju", kaže Led Gjaca iz „Smitfilda“, koji objašnjava da učestvuju na Sajmu jer ih intersuje kakva je zainteresovanost za rad u toj kompaniji u kojoj je generalni direktor Goran Panić, Srbin iz Rumunije.

Firma „Moda tim“ iz Temišvara, koja se bavi izradom odevnih predmeta, za početak traži 30 radnika iz Srbije. Nudi se besplatan prevoz do fabrike, početna zarada od 300 evra mesečno, koja može da se povećava, a isplaćuje se i topli obrok. 

M. Mitrović 

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Grada Kikinda Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada.)

Autor:
Pošaljite komentar