Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pripremljen leks specijalis za jeftine stanove

24.01.2018. 14:50 15:08
Piše:
Izvor: Zorana Mihajlović, foto: Tanjug (Video)

VRANJE: Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila u Vranju da ove godine može da pročne gradnja oko 8.000 stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kao i da je to ministarstvo već pripremilo predlog zakona - leks specijalisa kojim će se gradnja stanova u šest gradova proglasiti za projekat od nacionalnog interesa.

Mihajlović je na konferenciji za novinare rekla da očekuje da će se predlog leks specijalisa ubrzo naći na sednici vlade, kao i da očekuje da se prvih 190 stanova gradi u Vranju.

“Očekujemo da Ministarstvo finansija u narednih desetak dana utvrdi predlog uslova finansiranja, koje će za građane biti pod povoljnim uslovima i svakako će predvideti da država da subvencije odnosno učestvuje u troškovima".

Ona je dodala da će drugi gradovi u Srbiji, osim Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva i Vranja, koji su zainteresovani da se uključe u program, dostaviti odgovore na upitnik koji im je poslat i dati predloge lokacija na kojima bi ti stanovi mogli da se grade.

Na pitanje novinara da li će se jeftini stanovi graditi i za druge građane, Mihajlović kaže da će se tek videti da li će taj projekat stanogradnje moći da se proširi i na druge kategorije.

Rekla je da je moguće da izgradnja stanova za snage bezbednosti počne upravo u Vranju, jer je lokacija u potpunosti opremljena.

"Izgradnja stanova za snage bezbednosti je važan projekat za Srbiju. Otkako je projekat u decembru predstavljen, šest gradova koji su odmah uključeni u program već su pripremili lokacije, koje je ministarstvo pregledalo i koje su komunalno i infrastrukturno opremljene", rekla je ona.

Mihajlović je obišla u Vranju lokacije za izgradnju jeftinih stanova za pripadnike vojske, policije i bezbednosnih službi, gde će od aprila do juna početi da se gradi prvih 190 stanova.

Ministarka je obilaskom lokacija za stanove kod Osnovne škole "Svetozar Marković" započela posetu Vranju i Pčinjskom okrugu.

Reč je o stanovima za zaposlene u vojsci, policiji i bezbednosnim službama, a Mihajlović kaže da će cena jeftinih stanova biti oko 500 evra po metru kvadratnom u Beogradu, a u unutrašnjosti jeftinije.

U Vranju su, od šest ponuđenih lokacija, tri već spremne za gradnju. 

Taj grad ima potrebu za gradnju ukupno 818 stanova.

Mihajlović je istakla da je u Pčinjskom okrugu u održavanje puteva u prethodne tri godine uloženo oko 1,5 milijardi dinara, a da će ove godine biti uloženo još blizu 500 miliona dinara.

Ona je naglasila da će nastaviti sa praksom da posete gradovima u Srbiji koristi da direktno razgovara sa građanima i poručila ostalim ministrima da je, bez obzira što živimo u vremenu digitalizacije, potrebno sačvati direktan kontakt sa građanima.

“Kad neko ne može da reši imovinske odnose sa komšijama, to se možda čini kao mali problem, ali za građane sa kojima sam imala prilike da razgovaram, taj problem je veliki, jer zbog toga na primer ne mogu da ozakone kuću", navela je.

Mihajlović se tokom posete Vranju sastala sa načelnikom Pčinjskog okruga Srećkom Pejkovićem i čelnicima lokalnih samouprava iz okruga, kao i sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem. 

Nakon toga, održan je prijem za građane Vranja koji su imali priliku da potpredsednici vlade iznesu svoje probleme i predloge.

Gradonačelnik Vranja Milenković je zahvalio ministarki na podršci koje toj lokalnoj samoupravi daju ministarstvo i Vlada Srbije.

Istakao je da je Vranje ponudilo lokaciju koja je u potpunosti infrastrukturno i komunalno opremljena i planski definisana, i na kojoj je moguće izgraditi 190 stanova.

Milenković je rekao da je Vranje jedna od prvih lokalnih samouprava koje je donelo plan kapitalnih ulaganja za period 2018-2022, kao strateški dokument za planiranje budžta i razvoj grada.

Takođe je zahvalio ministarstvu i Putevima Srbije na rekonstrukciji puta Kriva Feja-Vranjska Banja, u dužini od sedam kilometara, rekavši da je taj put važan za razvoj turizma u tom kraju.

Sniziti cene projekata za ozakonjenje kuća

VRANJE: Ministarstvo građevinarstva će pokrenuti inicijativu da projektantske kuće snize cene projekata potrebnih za ozakonjenje objekata, pošto se pokazalo da veliki broj građana, posebno u istočnoj i južnoj Srbiji, ne može da ih plati, najavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Reč je o projektima izvedenog stanja objekata.

"Ako želimo da građani zaista dobiju šansu da ozakone svoje kuće i stanove, što je cilj Zakona o ozakonjenju objekata, onda moramo da pokušamo da na neki način uniformišemo cene projekata koji su potrebni za ozakonjenje, kao i da te cene budu niže", rekla je Mihajlović novinarima u Vranju.

Istakla je da ta inicijativa rezultat razgovora sa građanima, a posebno na jugu Srbije, koji su joj ukazali na to da zbog visokih cena projekata ne mogu da ozakone svoje kuće, iako žele da iskoriste šansu koju im daje Zakon o ozakonjenju.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Vojsci veće plate i stanovi za 30.000 pripadnika vojske, policije i BIA

Vučić: Vojsci veće plate i stanovi za 30.000 pripadnika vojske, policije i BIA

09.09.2017. 12:16 13:30